|
Kuru Patlıcan Biber Dolması |
|
amator
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.04.2006
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren |
Kısa URL: https://ml.md/lc6412
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2006
5,956 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru kırmızı biber
10 avuç kadar pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 karışık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 çay bardağı tuz, karabiber, köfte baharı, kimyon, nane, limon tuzu
5-6 kuru soğan (ince ince doğranmış)
5 diş sarımsak (ince ince doğranmış)
Kaynamakta olan suda önce patlıcanlar 5 dk. Kadar haşlanıp soğuk su olan bir kap içine çıkarılır. Aynı işlem biber içinde uygulanır. Diğer yanda ayıklanmış ve yıkanmış pirinç içine malzemeler konup karıştırılır. Hazırlanan iç dolmaların içine doldurulur. Bir tencereye yan yan dizilir. Üstünü geçmeyecek kadar su doldurulup biraz tuz atılır ve kaynatıldıktan sonra ocak kısılır. Suyu bitince dinlendirilir. Servis tabağına alınıp araları limonla süslenir.
|
Kuru Patlıcan Biber Dolması |
|
Adana'lı
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.02.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Seyhan-Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc47098
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010
4,134 defa indirildi / yazdırıldı
|
14-15 kuru patlıcan ve biber
2 orta boy soğan
150 gr. kıyma (orta yağlı)
2 orta boy domates
2 kahve fincanı pirinç
1/2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
4 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Dolma baharatı
Yarım çay bardağı nar ekşisi
Patlıcanları bir tencereye alıp üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyerek, hafifçe yumuşayana dek haşlayıp tencereden alalım. Bir kabın içine kıymayı, küp doğranmış soğanı, kıyılmış maydanozu, salçayı, pirinci, nar ekşisini, sıvı yağı, tuzu, baharatları, 1/2 su bardağı suyu ekleyip yoğuralım. Dolma içini patlıcanlara gevşek bir şekilde dolduralım. Patlıcanların ağız kısmını yuvarlak kesilmiş domates dilimleri ile kapatalım, yatık olarak tencereye dizelim. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyelim. Dolmaları ağır ateşte pişirerek ateşten alalım. Ilıtarak servis yapalım.
|
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması |
|
hayal et
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc56588
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2010
3,898 defa indirildi / yazdırıldı
|
16 kuru patlıcan ve biber
200 gr yağlı kıyma
5 diş sarımsak
1 soğan
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
pul biber
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
250 gr yoğurt
Kuru patlıcanları ve biberleri sıcak suda 1 saat kadar bekletin. Süzgece alıp suyunu süzün. Pirinci yıkayıp süzün. Sarımsakları ve soğanı soyup kıyın. Kıymayı bir kaba alıp sarımsak, soğan, nane, tuz, karabiber, pulbiber, sumak, sıvıyağ, biber ve domates salçasını ekleyip karıştırarak iç malzemeyi hazırlayın. Bu malzemeyi patlıcan ve biberlerin içine doldurup tencereye dizin. Üzerine bir porselen yemek tabağı kapatıp suyunu ilave edin. Orta ateşte pişmeye bırakın. Suyu kaynadıktan sonra ateşi kısıp 45 dakika daha pişirin. Üzerine yoğurt döküp servis yapın.
Not: Yaz sebzelerinin en bol olduğu dönemlerde insanların evlerinin damlarında iplere dizip hendeklere asarak kuruttuğu zamanlardan gelen bir yemek. Halen Doğu ve Güneydoğuda kısmen de olsa yapılmaya devam edilen dolmanın tadı başka dolmalara benzemiyor.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 06.06.2023
|
Kuru Patlıcan Biber Dolması |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105688
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2015
2,677 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kurutulmuş biber
Kurutulmuş patlıcan
2 su bardağı bulgur
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
1.5 yemek kaşıgı salça
Karabiber
Kimyon
Toz kırmızıbiber
Pul biber
Yarım margarin
Öncelikle kurutulmuş biber ve patlıcanları haşlayıp süzelim. Daha sonra soganları yemeklik şekilde doğrayıp kıymayla beraber kavuralım. Kavrulunca içine yıkanmış bulguru, pirinci ve salçayıda ekledikten sonra iyice kavuruyoruz. Tuzunu va baharatlarınıda atıp altını kapatalım. Maydanozlarıda doğrayıp içine ilave edelim. Kuru sebzelerin içini doldurup tencereye dizelim. Hepsi bitince üstüne bir porselen tabak kapatalım. 4 su bardağı kaynamış su ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 30.01.2018
|
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması |
|
emaye
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.06.2016
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc117519
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2016
1,917 defa indirildi / yazdırıldı
|
Selda Çetintaş
Kuru patlıcan
Kuru dolmalık biber
200 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı ince bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz nane
Toz kişniş
Kimyon
Karabiber
Tuz
Pirinci ve ince bulguru yıkayalım. Geniş bir kabın içine alalım ve üzerine biraz kaynar su döküp kabartalım. Böyle olunca pişmesi daha kolay oluyor. Kuru dolmalıklarımızı yaklaşık 5 dk. haşlayalım. Dolmalıkları sıcak suyun içinden bir süzgecin içine alalım süzülmelerini sağlayalım. Diğer tarafta soğanları küp küp doğrayalım. Pirinç ve bulgur karışımının içine kıymayı soğanı nar ekşisini salçasını baharatlarını ve zeytinyağını ilave edip karıştıralım. Dolmalıklarımızın içine harçtan koyalım. Ama çok fazla doldurmayalım. Soğanın bir tanesini halka halka doğrayıp tencerenin dibine yerleştirelim. Üzerine dolmalarımızı dizelim. Üzerlerine salçalı su yapıp gezdirelim. Orta hararetli ocakta pişirelim. Ve enfes kıymalı kuru dolmalarımız artık servise hazır.
|
Kuru Biber ve Patlıcan Dolması |
|
Vanya Dayı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.02.2014
Mesajlar: 36 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc129519
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2017
1,203 defa indirildi / yazdırıldı
|
12 kurutulmuş patlıcan
12 kurutulmuş biber
500 gr pirinç
500 gr kıyma
2 soğan
7 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
300 gr zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Kuru patlıcan ve biberleri suda haşlayın. Soğanları küp doğrayın, sarımsakları ince kıyın. Zeytinyağını tencereye aktarın. Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak ve salçalarla birlikte kavurun. Limon tuzu ve tuz ile tatlandırın. Haşlanmış kurulukların içini bu harçla doldurun. Tencereye dizip 50-55 dakika pişirin. Dilerseniz yoğurtla birlikte servis yapın.
|
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması |
|
piyango
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.01.2015
Mesajlar: 37 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130886
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2018
1,311 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru biber
Bir buçuk su bardağı pirinç
250 gram kıyma
2 çorba kaşığı soğan
8 diş sarmısak
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Tuz
Karabiber
Kuru patlıcanları yarım saat kaynatın. Ocaktan almadan önce biberleri ekleyip, yumuşatın. Çukur bir kaba kıyma, önceden ıslatılmış pirinç, tuz, karabiber, 1 çorba kaşığı biber salçası, ince kıyılmış soğan ve sarmısakları ilave ederek karıştırın. Hazırlanmış olan malzemeyi biber ve patlıcanlara doldurun. Patlıcanları alta gelecek şekilde tencereye dizin. 1 litre suya 1 kaşık biber salçası, sıvıyağ ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ilave edip, dolmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, 45 dakika kısık ateşte pişirin.
|
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc153542
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2020
786 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet kurutulmuş patlıcan
10 adet kurutulmuş biber
250 gram kıyma
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı yenibahar
1,5 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için:
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün.
Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, rendelenmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyip güzelce yoğurun.
Haşlanmış kuru patlıcan ve biberlere kıymalı harcı doldurun.
Kuru patlıcanları ve biberleri tencereye dizin.
Ayrı bir sos tenceresinde sıvı yağ ve salçayı kızdırıp tencereye ekleyin.
Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
|
|