5 Su bardağı mısır unu
Yeteri kadar tuz
10 Su bardağı su
Suya tuz eklenerek kaynatılır. İhtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere ekstradan sıcak su hazırda bulundurulur. Mısır unu kaynayan suya yavaşca eklenir ve pişinceye kadar karıştırılır. Un suyunu eminceye kadar yaklaşık yarım saat yüksek ateşde pişirilir. Kaşığa yapışma durduğu zaman pişmiş olduğu anlaşılır. Mamursa piştiği kabın şeklini alır. Üstü ise kaşık yardımıyla şekillendirilir. Tabağa ters şekilde konur ve iplik yardımıyla kesilir. Aralarına Çerkes peyniri konarak servis edilir.
Not: Tahta kaşıkla üstünün düzgün şekilde olması için düzeltilir. Halk arasında üstü güzel olanın gelininin de güzel olacağı söylenir. Bu gelenek Kafkas kökenlerde günümüze kadar devam etmektedir.
Kısa URL: https://ml.md/lc162363
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2022
398 defa indirildi / yazdırıldı
Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg mısır unu (Tercihen değirmende çekilmiş)
2 çay kaşığı tuz
2 litre su
Servis için:
100 g tereyağı
10 parça İsli Çerkez Peyniri
İki litre su ve tuz tencereye konularak içine tercihen değirmende çekilmiş mısır unu ilave edilir ve kısık ateşte haşlanır.
"Belağa" adı verilen ahşap mutfak gereci ya da ahşap bir kaşık yardımıyla ekmek kıvamına gelene kadar karıştırılır.
Bu işleme, karışım ahşap kaşığa yapışmayacak kıvama gelinceye dek devam edilir.
Ardından bir servis tepsisine ters çevrilerek boşaltılır ve ortasına geniş bir çukur açılarak tereyağı konulur.
Mamursanın üzerine İsli Çerkez Peyniri batırılır.
Bu yemek genelde et yemeğinin yanında tercih edilir.