|
|
Mantı (Çorum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31571
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
4,557 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg un
1 kg kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça veya varsa domates
150 gr margarin
2 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Mantı 2 çeşittir: Kuru Mantı, Sulu Mantı.
Kuru Mantı:
Un, tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Üzerine ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir. 2 yumak yapılır. Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır. Kıymanın içine soğan rendelenir. Tuz karabiber, maydanoz karıştırılır. Yufka bardak ağzıyla kesilir. İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür. Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır.
Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır. Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.
Sulu Mantı:
Hamur aynı ölçülerde hazırlanır. Hamur kare şeklinde kesilir. 4 kulaklı olacak şekilde bükülüp kızartılır. İçine kıyma konulmaz. Kaynamakta olan suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir. (15 su bardağı kadar su kaynatılır. İçine 1 yemek kaşığı tuz atılır.) Tencereye margarin konulur. Eridikten sonra kıyma ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar kavrulur. Soğan rendelenir. Tuz, karabiber, kırmızı biber, salça ilave edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Tabakların üzerine dökülür.
Not: Geleneksel Çorum yemeklerindendir. Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda mantı kızartılıp hazırlanır. Özel günlerde ve isteğe göre her zaman yapılabilir. Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir.
|
Çorum Mantısı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40271
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2009
5,241 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İçleri kıyma konulup kapatılan mantılar tek sıra halinde bir tepsiye dizilir, kısık ateşte kızartılır, yoğrulmuş olan mantının hamurundan küçük bir hamur açılıp kızaran mantıların üzerine kapatılır. Salçalı, tereyağlı, et suyu ile hazırlanan sos bu hamurun üzerine dökülür. Biraz kaynadıktan sonra üzerindeki yufka ters çevrilir. Daha sonra ocaktan indirilip bıçakla kesilir ve servis yapılır.
|
Mantı (Çorum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc48982
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2010
2,205 defa indirildi / yazdırıldı
|
½ kg un
tuz
aldığı kadar su
İç malzemesi:
200 gr kıyma
Tuz
Karabiber
1 baş soğan
1 tutam maydonoz
Mantının iç malzemesi olan kıyma, tuz ve karabiberi kavurun. İsteğinize göre bu karışıma, soğan ya da kıyılmış maydonoz da ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız içi bir kenara ayırın.Su, un ve tuzla kulak memesi yumuşaklığında mantı hamuru yoğurun. Hazırladığınız hamuru dört parçaya bölün. Herbirini kalınca açın.Üzerlerine sıvıyağ gezdirerek üst üste birleştirin. Hamuru tekrar yoğurun. ½ cm inceliğinde hamurlar açın. Çay bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesin.Yuvarlakların içine hazırladığınız içi koyarak, hamuru altı kulaklı bükün. Hazırladığınız mantıları bol yağlı tepsiye dizin.Üzerine tekrar yağ gezdirerek fırında her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin. Dilerseniz sarımsaklı yoğurda batıraraki dilerseniz az et suyunda haşlayarak üzerine sarımsaklı yoğurt,kızdırılmış yağ, kırmızı biber ve nane dökerek yiyebilirsiniz.
|
|
Mantı (Çorum) Tarifleri Karadeniz Yemekleri
|
|