|
Mantı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96165
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2014
1,491 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Hamuru:
500 g un
2 adet yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Harcı İçin:
500 g kıyma
100 g (orta boy) soğan
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 demet maydanoz
Unu hamur yoğurma kabına eleyip, ortasını genişçe açınız.
İçine yumurta, tuz koyup su ilavesiyle sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
Elde edilen hamuru ,nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
Hamur dinlenirken, kıyma, brunoise soğan (soğanın çok ince doğranmalı soğanı rendelemeyiniz. Rendelenmiş soğan sulanır kıymayı sulandırır), tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz karıştırılarak mantı içini hazırlayınız.
Dinlenen hamur,kalın silindir şekline sokulup 3-4 eşit parçaya keserek ayırınız. Kesilen taraflar alta ve üste gelecek şekilde düzeltiniz. Hafif unlayarak bastırınız. Üzerini örtüp10 dakika daha dinlendiriniz.
Dinlenen hamurları un serpilmiş tahtada (mermer tezgah da olabilir) 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
Açılan hamurları 2-3 cm karelere kesiniz.
Hazırlanan içten, karelerin ortasına konularak karşılıklı kenarları ortasından üste doğru bastırarak (veya karşılıklı köşeleri üstte birleştirerek) kıymayı kapatınız.
Mantıları biçimlendirirken harçın da pişebilmesi için, kenarlarda oluşan boşlukların kapanmamasına özen gösteriniz.
Mantıları, yağlanmış bir tepsiye muntazam diziniz.
Tepsiyi orta hararetli fırına koyup hafifçe pembeleştiriniz.
Mantılar şekil verdikten sonra temiz örtü üzerinde hafif kurutularak haşlayabilir veya buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuda da saklanabilinir.
|
Mantı |
|
mor leylak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.04.2013
Mesajlar: 54 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc88602
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2013
1,625 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
100 gram kıyma
1 soğan
Üzeri için:
3 domates
Mantı hamuru hazırlamak için un, süt, yumurta ve tuzu karıştırıp sert bir hamur yoğurun. Açıp büyük kareler halinde kesin. Kıyma ve rendelenmiş soğanı tuz ve karabiberle tatlandırın, karelerin içine paylaştırın. Katlayıp kaynayan tuzlu suyun içinde 15 dakika haşlayın. Süzdükten sonra üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Domatesleri dilimleyip üzerine tuz serpin ve 10 dakika fırında tutun. Servis tabağına aktardığınız mantıların üzerine koyun. Sıcak sıcak ikram edin.
|
Mantı |
|
yengem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.02.2013
Mesajlar: 43 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc86486
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2013
1,568 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
250 gram kıyma
1 soğan
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
Öncelikle hamuru yoğurmak için derin bir kabın içinde un, tuz ve sütü yoğurmaya başlayın. Ara ara su ekleyip kartı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Daha sonra hamuru 15 dakika dinlendirin. Bu arada soğanı rendeleyin. Üzerine kıymayı ilave edip içine rendelenmiş sarımsakları ekleyip karıştırın. Son olarak karabiber ve tuz ekleyip iç malzemeyi hazırlayın. Hamuru unlanmış bir zeminde açıp uzun şeritler halinde kesin. İç malzemeyi içine parmak ucuyla yerleştirip katlayın. Hepsi bitince ardından kaynayan tuzlu suda 15 dakika haşlayın. Suluca servis tabağına alıp üzerine çırpılmış yoğurdu gezdirip karıştırın ve misafirlerinizin servis tabağına alıp kızdırılmış tereyağında nane ve kırmızıbiberi gezdirip sıcak sıcak ikram edin misafirlerinize.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 05.12.2014
|
Mantı |
|
çakıcı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2011
Mesajlar: 35
|
Kısa URL: https://ml.md/lc66018
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2011
2,286 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2.5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt
İçi için:
200 gram kıyma
1 adet soğan
Tuz, karabiber
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber ve nane
Hamuru yapmak için derin bir kabın içine, unu, tuzu koyup yavaşça sütü ekleyip sert bir hamur yapın. (Mantı hamuru sert olmalıdır ki pişerken dağılıp bozulmasın ve lezzetli olsun.)
Hamuru 30 dakika dinlendirin. Sonra unlanmış tezgahta oklava yardımıyla ince açın. 2 cm'lik uzun şeritler kesin. Aralarına un serperek şeritleri üst üste koyun ve kareler halinde kesip elinizle dağıtın. Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiberle içi hazırlayın. Hamurların içine parmağınızın ucuyla kıymalı içten koyup uçlarını ortada biriktirin. Hepsi bitince tencereye 4 bardak su koyup kaynatın ve tuz ekleyin. Bu suya mantıları 15 dakika haşlayın. Mantıları delikli bir kepçe yardımıyla servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Tereyağlı kırmızı biber sosunu da döküp neneyle süsleyerek servise sunun.
|
Mantı |
|
samanyolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2010
Mesajlar: 35 Şehir: Artvin |
Kısa URL: https://ml.md/lc54064
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2010
2,550 defa indirildi / yazdırıldı
|
6-8 kişilik Malzemeler:
Un (yarım kg)
Kıyma (250 gram)
Yumurta (3 adet)
Su (1 su bardağı)
Tuz
Soğan (1 adet)
Maydanoz (6 dal)
Tereyağı (1 çorba kaşığı)
Salça (yarım çorba kaşığı)
iç kıymasının hazırlanması: 1 adet soğanı ve 6 dal maydanozu ince ince kıyın. 250 gram kıymayı ve tuzu da ekleyerek ayrı bir kapta karıştırın. Yarım kg unun üçte birini, 3 adet yumurta ve tuzu bir kaba koyarak yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelene kadar kalan unu hamura ekleyerek yoğurmaya devam edin. Kıvama gelince 5 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamuru yumurta büyüklüğünde top top yapın. Bu topları un ve merdane yardımıyla açın. Yuvarlak açtığınız hamuru küçük kareler halinde kesin.
Hazırladığınız kıyma içini kestiğiniz her bir parça-Oya eşit bir şekilde koyun. 4 köşesini birleştirerek bohça şeklinde kapatın. Kapatma işlemine dikkat etmeniz gerekir. Açık bırakırsanız kaynama sırasında iç malzemesi dışarı çıkar.
Bir tencerede bol miktarda (tencerenin yarısını geçecek şekilde suyu kaynatın ve mantıları kaynayan suyun içine atın ve 5 dakika yavaş yavaş karıştırarak haşlayın. Haşlanan mantıları kevgir yardımı ile servis yapacağınız kaba alın. Üzerine başka bir kapta çırptığınız yoğurttan dilediğiniz bir miktar gezdirerek dökün.
Bir tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı kızdırın. Tavada Uyarım çorba kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı pulbiber ve yarım çay bardağı sıcak suyu iyice kaynatın. Böylece hazırladığınız sosu da yoğurdun üzerine dilediğiniz miktarda gezdirerek sıcak olarak servis yapın.
|
MANTI |
|
delege
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.04.2010
Mesajlar: 30 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc49941
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2010
2,482 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ: 6 kişilik
2 kase un
2 yumurta
1/4 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
Çok az limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı
100 gr. kıyma
1 küçük baş soğan
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 kg. yoğurt
4 domates
2 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI:
Unu, hamur yoğuracağınız masanın üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları kırın. Tuzu, limon suyunu ve suyu da ilave ederek yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru, üzerine ıslak bir bez örterek on dakika kadar dinlendirin. Sonra dörde bölüp iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Elinizle bastırarak yassılttıktan sonra hamurlan, alt ve üstlerine zaman zaman un serperek merdane ile tabak büyüklüğünde açın. Sonra dört hamur yaprağını, aralarına un serptikten sonra üst üste koyun ve yine merdane ile bıçak sırtı kalınlığında inceltin. Bu işlemi yaparken, dört yaprağın da birbirlerine yapışmaması için, aralarına zaman zaman un serpmelisiniz. Sonra her bir yaprağı üç santimlik şeritler halinde kesin, her şeridi de yine üç santimlik karelere bölün. Bu şekilde hazırladığınız mantı hamurlarını, kurumamaları için iyice ıslatılıp sıkılmış bir bezle örtmelisiniz. Beri yanda yüz gram kıymanın içine küçük bir baş soğanı rendeleyin. Tuz ilavesiyle yoğurun. Bu harçtan, bir çay kaşığı yardımı ile alacağınız küçük parçaları, mantı hamurlarının ortasına koyun ve muska şeklinde katlayın. Sonra bu muska şeklindeki mantıların uçlarım da birbirine bastırarak yapıştırın.
Bu arada bir tencerede 12 bardak suyu, bir çorba kaşığı tuz ilavesiyle kaynatın. Kaynayan suya mantıları atın ve on dakika haşladıktan sonra bir kevgirle çıkarıp tabakalara yerleştirin. Mantıların üzerine önce kaşıkla çalkalanmış yoğurt, sonra da, bir tavada kızdırılmış bir tatlı kaşığı yağm içinde kavurduğunuz, kabukları soyulup ince doğranmış domates ve sarımsakları dökerek servis yapın.
|
MANTI |
|
fener
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2009
Mesajlar: 30 Şehir: Adıyaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc44649
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2009
2,635 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
7 fincan un
3 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber
yarım bardak süt
250 gr. kıyma
10 çorba kaşığı tereyağı veya kahvaltılık margarin
250 gr. yoğurt (bir bardak kadar)
100 gr. kaşarpeyniri
1 bardak et suyu.
Bir mermer veya tahta tezgâh üzerinde un elenir, ortası açılır. Yağ, yumurta telle ezilerek beyazlatılır. Yarım bardak süt veya su ilave edilerek yavaş yavaş un toplanır ve hamur yapılır. Hamur tezgâhı hafifçe unlanır. Hamur, merdane ile az açılır, sonra oklava ile genişletilir. Tekrar oklavaya sarılıp, tekrar açılır. İki parmak genişliğinde kesilir. Kesilen hamurlar uzun şerit şeklinde açılır ve üst üste konulur, bir bıçakla kare şeklinde kesilir. Kıymanın içine tuz, karabiber, peynir, 2 yumurta sarısı konur ve iyice karıştırılır. Kare kare kesilmiş hamur üzerine kıymadan fındık büyüklüğünde konur ve dört ucu bir araya gelmek üzere sıkıştırılır. Yağlı tepsiye dizilir, fırında pembeleşinceye kadar kızartılır. Sonra et suyu üzerine yavaş yavaş dökülür. Yine fırında, fırın yok ise ateş üzerinde suyu çekilene kadar bekletilir. Genişçe bir servis tabağına alınır ve üzerine, yarım bardak eritilmiş yağ gezdirilir. Yemek anında, üzerine ezilmiş yoğurt dökülür.
|
MANTI |
|
Son yolcu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2008
Mesajlar: 110
|
Kısa URL: https://ml.md/lc26933
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2008
2,531 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEME:
4 bardak un
2 adet yumurta
250 gram kıyma
1 baş sarımsak
1 adet maydanoz
400 gram yoğurt
5 kaşık tereyağı
tuz
kırmızıbiber
karabiber.
HAZIRLANIŞI:
Un bir tepsiye elenip konur. Ortası çukurlaştırılır. Buraya iki yumurta, biraz tuz ve bir fincan su konarak ortaya toplaya toplaya hamur yapılır. Bir beze sarılıp bir saat dinlendirilir. Bu sırada kıyma içine tuz Karabiber ve ince doğranmış maydanoz konarak iyice yuğrulur. Hamur 4-5 parçaya ayrılır Her parça unlu oklava yardımıyle ince yufka haline getirilir. Bu yufkalar 4-5 parmak eninde karelere kesilir. Her parçanın bir köşesine fındık kadar kıyma parçası konur ve yufkanın ucu üzerinden kapatılıp birleşen yerler parmakla basılıp iyice yapıştırılır. Unlu bir tepsiye biriktirilir. Hamurların hazırlanması bitince hepsi kaynar tuzlu suya atılır. Yarım saat pişirilir Sudan kepçeyle alman hamurlar tabağa yerleştirilince üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, kırmızı biber konmuş yağ gezdirilir.
|
MANTI |
|
nevra
Aşçı
Kayıt: 08.05.2008
Mesajlar: 18 Şehir: Karabük |
Kısa URL: https://ml.md/lc23693
Gönderme Tarihi: 08.May.2008
2,575 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
750 gr un
1 yumurta
1 soğan
3 su bardağı et suyu
tuz
400 gr kıyma
kırmızı biber
yarım kilo yoğurt
Yapılışı:
750 gr. un, tuz, yumurta ve aldığı kadar ılık su ile yoğurun. İyice yoğurduktan sonra üzerini örtüp biraz dinlendirin. 4 parçaya bölüp, açın. Çay bardağı ile yufkadan yuvarlaklar kesin. Hazırlamış olduğunuz kıymalı içten eşit miktar koyup elle her dairenin ağzını çevire çevire kapatıp gül şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Kızgın fırına verin. Yarı pişmişken üzerine et suyu döküp tekrar fırına verip suyunu çektirin. Mantıları servis tabağına boşaltıp üzerine yoğurt dökün. Onun üzerine de kırmızı biberli yağ döküp servis yapın.
İçin hazırlanması: Soğanın kabuklarını soyup rendeleyin. Kıymaya rende soğan, tuz, biber ilave edip yoğurun.
|
MANTI |
|
meral ayanoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.05.2008
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc23680
Gönderme Tarihi: 07.May.2008
2,490 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
Yarım kilo un
1 yumurta
kırmızı biber
tuz
karabiber
250 gr kıyma
1 soğan
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Una yumurta, tuz, su ilave edilerek iyice özlendirilerek yoğrulur. Üstüne nemli bez örtülerek yarım saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamurlar bezelere ayırıp un serpilmiş tahtada 2-3 mm kalınlığında açılır. Normal büyüklükte karelere kesilir. Kıymaya rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kırmızı biber, doğranmış maydanoz ilave edilerek yoğrulur. Fındık büyüklüğünde iç konarak üçgen şeklinde kapatılır. İki ucu birleştirilip kulak şekli verilir. Kaynamakta olan suya atılıp pişirilir. Süzgeçte süzülüp soğuk suda yıkanır. Servis tabağına dökülür. Üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökülür. Kırmızı biberli yağda nane yakılarak üstüne dökülür.
|
MANTI |
|
ihtişam
Aşçı
Kayıt: 01.04.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc22943
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2008
2,563 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 kg. un
Yarım kg. kıyma
1 iri soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber
2 adet yumurta
Aldığı kadar su
Yapılışı:
Unu hamur tahtasına eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve açılan havuza yumurta, tuz ve yeterince su ilâvesini karıştırarak koyun. Hamuru yoğurun. Oklavayla incecik açın. Küçük kareler halinde hamuru kesin.
Kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi köfte gibi iyice yoğurup, kestiğiniz bu karelerin içlerine birer küçük parça koyun. Hamuru dilerseniz üçgen dilerseniz, karşılıklı iki kenarı ve sonra diğer iki kenarı klasik mantı şeklinde kapatın. Mantıyı arzu ederseniz temiz bezler üzerinde kurutarak, arzu ederseniz de 10 dakika kadar 160 dereceli fırında fırınlayarak kurutun.
Tencereye su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya mantıları atın. Mantılar suyun üzerine çıktıysa pişmiş demektir. (Yaklaşık 10-12 dakika) Mantıları süzdükten sonra bir tepsiye alın. Arzu ederseniz 2-3 kaşık eritilmiş tereyağını mantılara karıştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış acı pul biberli yağı gezdirin.
Not: Kayseri mantısı yapacaksanız hamura yumurta katılmaz. Daha fazla su ilâvesiyle yapılır. Hamur aynı şekilde yoğrulur ve açılır. Mantıyı patatesli de yapabilirsiniz. Kıyma yerine haşlanmış ve ezilmiş patates karışımını iç olarak hazırlayın.
|
Mantı |
|
trm77
Aşçı
Kayıt: 01.02.2008
Mesajlar: 16
|
Kısa URL: https://ml.md/lc21052
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2008
2,507 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 paket mantı makarna
250 gr kıyma
1 baş soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
5 su bardağı su
Yeteri kadar tuz, karabiber, pulbiber
Tarifi
Soğanı rendeleyin; kıymaya soğanı, tuzu ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Mantı makarnalarının içlerini köfte harçları ile doldurun. Tencereye beş su bardağı suyu koyun, içine tuz ilave edip kaynatın. Hazırladığınız mantı makarnaları kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın.
Suyunu süzüp geniş bir servis tabağına alın. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın. Sıvı yağı tavada kızdırıp içine pul biber ekleyerek kavurun.
Mantı makarnanın üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber gezdirin. Sıcak olarak servise sunun.
|
MANTI |
|
annebebek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2008
Mesajlar: 100 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20644
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2008
2,639 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
İçi için.
4-5 çorba kaşığı kıyma
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
3-4 dal maydanoz
1/2 çay kaşığı karabiber
Üstü İçin:
1.5 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
1/2 Çorba kaşığı tereyağı
1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
Kıymanın içine rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber katıp karıştırınız.
Unun ortasını açıp, yumurta, tuz ve 3/4 su bardağı su ilâvesi ile bir hamur yapınız. 2 mm. inceliğinde büyükçe bir yufka açınız. 3-4 cm. genişliğinde önce boyuna sonra enine keserek karelere ayırınız. Ortalarına nohut büyüklüğünde iç koyunuz. Karşılıklı kenarları ortasından üste doğru bastırarak (veya karşılıklı köşeleri üstte birleştirerek) kıymayı kapatınız. Tencereye 5 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatınız. Hamurları birbirine yapıştırmadan tek tek içine atınız. Kapağını aralıklı kapatarak yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
Yemek tabaklarına koyup üzerine ılıklaştırılmış sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş kırmızıbiberli yağ gezdiriniz.
Not: Zevke göre katlama şekilleri değişir. Üçgen olarak katlanabildiği gibi, pratik olarakta hazırlanabilir. Yufka açıldıktan sonra çapı belli edilir. Yufkanın yarısına 2 cm. ara ile nohut büyüklüğünde iç konur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. (Puf böreğinde olduğu gibi). Araları ruletle kesilerek küçük kareler oluşturulur.
|
Mantı |
|
hanımeli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2007
Mesajlar: 49 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc20049
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2007
8,710 defa indirildi / yazdırıldı
|
Engin Akbaş
Hazırlanışı (8 porsiyon):
Hamur için 500 gram un,
2 adet yumurta,
1 adet limonun suyu,
1 çay kaşığı rafine yağ,
1 su bardağı ılık su,
yeteri kadar tuz.
Mantı harcı:
200 gr. yağsız kıyma,
1 adet rendelenmiş soğan,
yarım bağ kıyılmış maydanoz,
tuz,
karabiber.
Garnitürü:
Yaıım kilo yoğurt,
3 diş kıyılmış sarımsak,
100 gr. tereyağı,
20 gr. kırmızı biber.
Yapılışı:
Birinci kısımdaki malzemeden elde edilen hamur, takriben 20 dakika dinlendirilir. 4 ayrı parçaya bölünüp merdane veya oklava ile açılır. Hamuru açarken, ara sıra su serpmek yararlıdır. Hamur daha dogrusu yufkamız hazır olduktan sonıa ikinci kısımdaki malzemelerden sağladığımız mantı harcı açılıp istenilen buyüklükte kesilen hamutun üzerine kucuk parçalar halinde konur. Yalnız bu aşamada hamurun üzerine fırça ile yumurta akı sürülmesini tavsiye ederiz.
İçine harcı konulan parçalar halindeki yufka, çesıtlı şekillerde katlanır. Katlama işlemi ucgen dörtgen olabilir. Katlandıktan sonra bir bezle üzerine hafifçe vurulur Hazırlanan malzeme tercihen etsuyunda 5 dakiKa kadar haşlanıp süzüldükten soma servis tabağına alınır, üzerine sarımsakla çırpılmış yoğurt, kızdırılmış tereyağında kırmızı biber dökülüp servis yapılır.
|
MANTI |
|
nadire
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.11.2007
Mesajlar: 33 Şehir: Kozan-Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc19513
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2007
2,658 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
500 gr. un,
1 yumurta,
2 kaşık yağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
1/2 demet maydanoz,
250 gr. kıyma,
1 baş soğan,
400 gr. yoğurt
tuz
karabiber.
Yapılışı:
1- 500 gr. unu hamur tahtasına koyunuz.
2- İçerisine 1 yumurta, tuz koyup su ilavesiyle sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
3- Sonra üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendiriniz.
4- Dinlenen hamurları un serpilmiş tahtada 2-3 mm. incelikte açınız.
5- Açılan hamurlan 3-4 cm. karelere kesiniz.
6- Karelerin tam ortasına kıyma içini koyup karenin 4 ucunu üstte birleştirip iyice yapıştınnız.
7- Bu hamurlan yağlanmış bir tepsiye muntazam diziniz.
8- Tepsiyi orta hararetli fınna koyup hafifçe pembeleşüriniz.
9- Hafif kızaran hamurlann üzerine hamurlann yansına gelecek kadar varsa et suyu yoksa suyu sıcak olarak koyunuz.
10- Hamurlar bütün suyu çekip yumuşayıncaya kadar fırında bırakınız.
11- Hamurlar suyunu çekince servis tabağına veya birer kişilik tabaklara hamurlan muntazam koyunuz.
12- Üzerlerine iyice ezilmiş yoğurdu dökünüz (arzu edilirse sarımsaklı).
13- En üste de bir tavaya yağı koyup eritip içerisine kırmızı biber serpip tabaktaki yoğurtlann üzerine döküp servis yapınız.
İÇİNİN HAZIRLANMAsı
1- Kıymanın içerisine 1 baş soğanı incecik doğrayınız.
2- Sonra içerisine kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi koyup karıştırınız.
|
Mantı |
|
ahsen
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.09.2007
Mesajlar: 26 Şehir: Öğrenci |
Kısa URL: https://ml.md/lc18057
Gönderme Tarihi: 26.Eyl.2007
2,500 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik Gerekli malzeme:
250 gr mantı hamuru
150 gr yağsız kuzu kıyma
Yarım kıyılmış kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım demet kıylmış maydanoz
2 çay kaşığı karabiber
1 yumurta
Tuz,
kekik
500 gr yoğurt
1 baş sarımsak
1 tatlı kırmızı toz biber
1 çorba kaşığı tereyağı
Mantı hamurunu serin bir yerde 1 saat bekletin. 4 eşit parçaya bölüp ayrı ayrı oklava ile açarak yufka haline getirin.
Her yufkayı beş santimlik şeritler halinde enine ve boyuna keserek kare hamurlar elde edin. Bunların ortasına kavurduğunuz kıyma, doğranmış soğan, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz karışımından bir çay kaşığı koyun. Hamurun dört ucunu bohça şeklinde birleştirip sıkıştırın. Bir tencerede tuzlu 'su kaynatıp atarak hamurları haşlayın. Kevgirle alıp geniş bir tepsiye çıkarın.
Üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökün. Kırmızı biberle kızdırılmış tereyağı gezdirip nane yapraklarıyla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Mantı |
|
Yüksel Eralp
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.08.2007
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc17292
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2007
2,768 defa indirildi / yazdırıldı
|
150 gr. tereyağı
250 ml. et suyu
250 ml. yoğurt
5 diş sarımsak
Harcı için:
100 gr. pirinç,
30 gr. tereyağı (2 çorba kasığı)
200 gr. soğan (ince kıyılmış)
250 gr. kıyma
Hamuru için:
4 adet yumurta
250 ml. su
Tuz
500 gr. un
1- Harçı hazırlamak için önce pirinçleri kaynar suya atıp, hafif diri kalacak birimde haşlayın ve süzün. Tereyağı kızınca soğanı içinde pembelesinceye kadar kavurun. Kavrulmuş soğanı ve pirinci kıymaya katıp, karıştırarak harcı tamamlayın.
2- Yumurtaları kırıp, biraz su ile çırpın. Tuzu ve unu katıp yoğurarak, yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru dört topağa ayırıp unlayın. Her bir topağı yufka inceliğinde açıp, 2 cm'lik karelere bölün.
3- Hazırladığınız harçtan fındık büyüklüğünde parçalar alarak karelerin ortalarına yerleştirin. Her bir kareyi dört kösesinden tutup kaldırın ve uçlarını birbirine yapıştırarak bohça biçimine getirin. Hazırlanan hamurlan tepsiye dizin.
4- Tayada tereyağını kızdırın. Tepsiyi ateşe oturtup, kızgın yağı mantıların üzerine dökün ve mantıları yağda kızartın. Kızaran mantıların üzerine et suyunu ekleyip bir tasım kaynatın ve ateşi kısın. Tuzunu ayarlayıp, tepsinin ağzını başka bir tepsi ile kapatarak mantıları 10 dakika pişirin.
5- Bu arada yoğurdu dövülmüş sarımsak ile grpın. Pişen mantıları ateşten alıp, üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirerek servis yapın.
|
MANTI |
|
TATLI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2005
Mesajlar: 60 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc10088
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2006
2,698 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gr. un (7 kahve fincanı)
50 gr. un açmak için (1 kahve fincanı)
1 tane yumurta
1/2 çorba kaşığı tuz
200 gr. kıyma
250 gr. soğan (3 orta)
1 kahve kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr. su
1 yumurtanın sarısı
6 bardak et suyu
400 gr. yoğurt
60 gr. sadeyağ (3 çorba kaşığı)
30 gr. margarin (1,5 çorba kaşığı)
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Hamur tahtasına un elenir, ortası boş bırakılarak buraya bir yumurta kırılır, ayrıca bir yumurta sarısı katılır, tuz ve ölçüye göre su ilâve edilir. Sonra karıştırılır ve yoğurulur, hamur yapılır. Bu hamur ıslak bir beze sarılarak bir saat dinlendirilir. Bu süre dolunca hamur tahtası üzerine un serpilir ve üstüne hamur konarak ilk önce merdane sonra da oklava ile hamur açılır, dörder köşe 4x6 çapında parçalar kesilir ve ortalarına fındık kadar kıyma içi konulur ve hamurun dört ucu kıymanın üzerine kapatılmak suretiyle uçları birbiriyle birleştirilir ve böylece yapıştırılmış olur. Sonra, yağlanmış olan tepsiye dizilir.
Kıyma içi: Kıymaya küçük küçük doğranmış soğanlar katılır, karabiber konur ve tuz serptikten sonra 2 - 3 dakika yoğrulur ve çiğ olarak kesilir, hamurların içine bölünür. Hamurlar, tepsiye yerleştirildikten sonra, tepsi orta ısıdaki firma sürülür ve 25 dakika fırınlanır. Hamurların üzeri pembeleşince tepsi fırından çıkarılır ve sıcak et suyu üzerlerine dökülür. Tepsinin üzerine kapağı kapatılır ve yeniden fırına salınır. Hamurlar suyunu çekip yumuşayınca fırından alınır. Üzerine kızdırılmış sadeyağ gezdirilir, yoğurt dökülür ve bunların da üzerine kızdırılarak içine kırmızı biber katılmış margarin ilâve edilerek servis yapılır.
ML® Fincan Mantısı için tıklayın
|
Mantı |
|
Ramazan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.09.2006
Mesajlar: 82
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8657
Gönderme Tarihi: 17.Kas.2006
3,407 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr. un
2 adet yumurta
250 gr. kuzu kıyması
1/2 soğan
1 çay kaşığı yeni bahar
1/2 çay kaşığı
kekik
1 çay kaşığı kuru nane
20 gr. maydanoz
20 ml. su
Tuz
Karabiber
Pişirme ve Servis:
1.5 lt. tavuk suyu
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı tarçın
250 gr. yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
75 gr. tereyağı
Mutfak robotu'nun hamur yoğurma aparatı takın. Karıştırma haznesine unu ve yumurtaları koyun. Robotu çalıştırın. Hamur iyice karışınca kontrol edin. Eğer çok sertleşirse biraz su ekleyin. Ve karıştırmaya devam edin. Hamurun dağılmamasına dikkat edin. Hamuru robottan çıkarın. Biraz daha un serperek, 3 dakika yoğurun. Hamur yumuşak ve elastik bir hal alınca yoğurmayı bırakabilirsiniz. Alüminyum folyo ile hamuru sardıktan sonra buzdolabına koyarak 30 dakika dinlenmeye bırakın. 5. Moulinex Odacio 3 Mutfak Robotu'na doğrama bıçağını takın. Soğanları robotta ince doğrayın. 6-7. Maydanoz, kıyma, kimyon, nane, pulbiber ve sarmısağı da ekleyip homojen bir harç elde edinceye kadar robotta karıştırın. Mantı hamurunu buzdolabından çıkarın. Oklava yardımıyla ince yufkalar halinde açın. Yufkayı önce uzunlamasına dikdörtgenler halinde kesin. Eğer parçalar çok uzun olursa ikiye bölebilirsiniz. Her parça kağıt inceliğinde olmalı. Kestiğiniz parçaları daha küçük (2 cm.) karelere bölün. Küçük kıyma parçalarını kestiğiniz hamurların ortasına yerleştirin. Kenarlarına fırça yardımıyla hafifçe su sürün. Bu şekilde daha kolay kapanıp yapışacaktır. Yufkaları üçgen olacak şekilde kapatın. Hamurun etrafını iyice kapatınki hava alıp açılmasın. Tavuk suyu, kimyon ve tarçını tencereye koyun içine mantıları atın ve 15 dakika kaynatın. Eğer mantı parçaları kurumuşsa biraz daha kaynatmanız gerekecektir. Yağı eritin ve pul biber ile naneyi ekleyerek birkaç dakika kızartın. Yoğurt ve sarmısağı bir kasede karıştırın. Hazırladığınız yağlı biberli sosla servis edin.
ML® Lokum Pilavı için tıklayın
Fotoğraf "ayser" tarafından gönderildi. 21.07.2014
|
Mantı |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc7552
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2006
2,856 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram orta yağlı dana kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan,
yarım demet ayıklanmış maydanoz yaprağı,
3 su bardağı ince elekte elenmiş un,
yarım kilogram orta yağlı yoğurt,
1 adet yumurta,
2 çorba kaşığı margarin,
3 diş sarımsak,
1 çay kaşığı kırmızıbiber,
istediğiniz oranda karabiber
yeterince tuz.
Elenmiş 3 su bardağı unun ortasına 1 yumurta kırılır, yeterince tuz ve su ilave ederek hamur sert olmak kaydıyla iyice yoğrulur. Özleştirildikten sonra, uygun bir kaba koyup üzeri kapalı olarak dinlendiribneye bırakılır. Daha sonra; hazırlanmış olan dinlenmiş hamuru iki ayrı parçaya ayırarak oklavayla tamamını iki veya iki buçuk milimetre inceliğinde açıp, düz bir zeminin üzerinde, iki parmak genişliğinde düzenli karelere bölünür. Bu arada kıyma, kuru soğan, yarım demet ayıklanmış maydanoz yaprağı, üç diş sarımsak, I çay kaşığı kırmızıbiber, karabiber ve tuz ile hazırlanan iç iyice yoğrulur. Kıyma ile yoğurarak hazırlanmış olan iç kare halinde yapılan hamurların ortasına düzenli bir şekilde koyup kenarları üçgen şeklinde yaparak sıkıca kapatılır. Hafiften yağlanmış uygun büyüklükte bir tepsinin içine hazırlanan mantılar tek kat halinde dizilir. Üzerine hepsine değecek şekilde hafif yağ sürerek orta sıcaklıktaki fırında pembeleşene kadar bekletilir. Pembeleşen mantıların üzerine 6 bardak su ilave edilir. Her tarafının aynı oranda pişmesi için arada sırada tepsi sağa sola çevrilir. Pişen mantılar servis tabağına alındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek kırmızıbiberli yağ gezdirilir ve servise sunulur.
ML® Yağ Mantısı için tıklayın
|
|