|
Mıhlama (Rize) |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc89859
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2013
2,460 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
4 tepeleme çorba kaşığı mısır unu
2 çorba kaşığı tereyağı
200 g Trabzon peyniri
Tereyağını büyük bir tavaya koyun. Eridikten sonra mısır unu ilave edin. Mısır ununu hafif ateşte devamlı karıştırarak 30 dakika kavurun. Peynirin üzerine dört su bardağı sıcak su dökün. Peynirli suyu, peyniriyle birlikte kavrulmuş mısır ununun üzerine dökün ve topak kalmayıncaya kadar iyice karıştırın. Tavanın kapağını kapatın. Mıhlamayı kısık ateşte 30 dakika pişirdikten sonra sıcak servis edin.
|
Muhlama (Rize) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116384
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2016
2,184 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
3 tahta kaşığı mısır unu
3 kaşık tereyağı
1 kase tel veren peynir
Ilık su
Tuz
Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup penbeleş inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır. Hafİf ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir.
Not: Muhlama tel veren peynirle yapılabileceği gibi hertürlü peynirle veya minci ile de yapılabilir. Peynir ve minci sade olarak da yağda pişirilebilir. (Buna pişirmek yerine ısıtmak demek daha doğru olur). Yağda sade olarak pişirilen peynire peynir muhlaması, yağda sade olarak pişirilen minciye de minci muhlaması denir.
Hemşin yöresinde bir miktar kaymak alınarak tavaya konur, ateş üzerinde kaynatılır, içerisine yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle sıcak olarak servis yapılır. Bu muhlama şekline adı geçen yöremizde "kaymak muhlaması' denmektedir.
|
Muhlama (Rize) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116385
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2016
1,789 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen bu yemek, tereyağı, un (arzuya göre mısır unu veya beyaz un) ve tel veren peynirden yapılır. Tereyağında kavrulan mısır ununa doğranmış peynir ve su ilave edilerek peynir eriyinceye kadar pişirilir. Bazı yörelerde kuymak da denen muhlamanın yörenin mutfak kültüründe önemli bir yeri vardır. Tok tutan, enerji veren bir yemek olması nedeniyle ayrıca tercih edilir. Son yıllarda yayla turizminin ön plana çıktığı Rize'de pek çok işletmenin menüsünde mutlaka yer almakta ve yerel kültürün geniş kitlelere tanıtımı sağlanmaktadır.
|
Muhlama (Rize) |
|
çilekli süt
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc122629
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2017
1,375 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
Bazı yörelerde kuymak da denilen muhlama; mısır unu, tereyağı ve tel veren peynirden yapılır. Tereyağında kavrulan mısır ununa doğranmış peynir ve su ilave edilerek peynir eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
|
Rize Usulü Muhlama |
|
napolyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149211
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2020
837 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı süt kaymağı
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır unu
1,5 su bardağı su
150 gram Trabzon peyniri (tuzsuz tel ya da çeçil peyniri)
Tereyağını tavaya alın.
Kısık ateşte erimeye bırakın.
Kaymağı yağa ekleyip sıvılaşana kadar eritin.
Unu da ekleyip kısık ateşte kavurun.
Ardından azar azar mısır ununu ilave edin ve karıştırarak kavurmaya başlayın.
Mısır ununun rengi koyulaştığında suyun yarısını tavaya ekleyip çekene kadar pişirin.
Ardından suyun kalanını da tavaya ekleyin.
Mısır unu suyu iyice çekince tel tel ayırdığınız peyniri de tavaya ilave edin ve hafifçe karıştırın.
Peynir eriyip muhlamanın yağı yüzeye çıktığında servise hazırdır.
Yağının donmaması için sıcak servis edin.
|
Mıhlama (Rize) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157607
Gönderme Tarihi: 04.May.2021
232 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı mısır unu
1 su bardağı sıcak su
250 gram tel peyniri
1 çay kaşığı tuz
Tereyağını kısık ateşte köpürene kadar eritin. Eriyen tereyağından 2-3 yemek kaşığını bir kaseye alın. Ardından azar azar mısır unu ekleyip tahta kaşıkla kokusu çıkıp, rengi koyulaşana kadar kavurun ve suyu ekleyin.
Malzeme su muhallebisi kıvamını alıp kaynamaya başladığında peyniri ve tuzu ekleyin. Çok fazla karıştırmadan, yavaşça ezerek peyniri yedirin. En son ayırdığınız tereyağını da ekleyin. 20-25 saniye kadar daha pişirip ocaktan alın ve sıcak servis edin.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 16.02.2022
|
Muhlama (Rize) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166282
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tereyağı
Un (arzuya göre mısır unu veya beyaz un)
Tel veren peynir
Mısır unu tereyağında iyice kavrulur. Kaynamış su azar azar eklenerek pişirilir. En son peynir ilave edilerek peynir eriyinceye kadar karıştırmadan, tereyağı üste çıkana kadar pişirilir.
Not: Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen bu yemek, özellikle Hemşin bölgesinde üretilen peynir ile yapılır. Yöre insanının mutfak kültüründe önemli bir yer edinen "muhlama" Karadeniz insanını tok tutan, enerji veren bir yemektir. Bazı yörelerde kuymak da denilmektedir. Son yıllarda yayla turizminin ön plana çıktığı Rize'de yerli-yabancı turiste pek çok işletmeci tarafından tanıtılmakta yerel, bölgesel kültürün geniş kitlelere tanıtımı sağlanmaktadır.
|
|