|
Mısır Ekmeği (Rize) |
|
oktay sel
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.11.2020
Mesajlar: 28 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc154538
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2020
309 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://karadeniz.gov.tr
Mısır unu, kabartma tozu, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve şeker su ilave edilerek yoğurulup hamur haline getirilir. Hamur kıvama gelene kadar su ilave edilerek yoğurulur. Tepsi yağlanarak hamur tepsiye yerleştirilir. Üzerine un serpilerek kızarıncaya dek pişirilir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 06.07.2022
|
Mısır Ekmeği (Rize) |
|
kuruş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2019
Mesajlar: 34 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc146916
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2019
658 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram mısır unu
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı un
Su
Öncelikle suyunuzu kaynatın.
Tüm malzemeleri yoğurma kabında karıştırın.
Kaynamış sudan karışıma 1 su bardağı kadar ekleyip kaşıkla karıştırın.
Sıcak suyu azar azar ilave edip elinizi yakmadan yoğurmaya başlayın ve kıvam alana kadar yoğurun.
Fırın tepsisini yağlayıp unladıktan sonra hamuru tepsiye aktarın.
Elinizle ekmek şekli verdiğiniz hamurun üzerine hafifçe un serpin.
Fırını 190 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra ekmeğinizi fırına verin.
Ekmeğiniz kızarınca fırını kapatıp içinin iyice pişmesi için sıcakta demlendirin.
Dilimleyip servis edebilirsiniz.
|
Mısır Ekmeği (Rize) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116795
Gönderme Tarihi: 11.May.2016
5,423 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Mısır unu
Sıcak su
Tuz
Hamur yoğurma teknesindeki tuzlu mısır ununun üzerine yetecek kadar sıcak su ekleyin. Hamur haline gelene kadar yoğurun. Hazırladığınız ekmek hamurunu fırında pişirin.
Not: Rize'de mısır, öğütülerek un haline geldikten sonra kullanılmaktadır. Yörede mısır ekmeğine "lazut ekmeği" de denilmektedir. Ekmeğin lezzetinde unun elde ediliş biçimi nasıl önemli bir unsursa daha da önemlisi ekmeğin "Pileki"de ve odun ateşinde pişirilmesidir.
|
Mısır Ekmeği (Rize) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38778
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2009
10,859 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unu bulunmaktadır. Bunun böyle olması da tabiidir. Eskiden anbarda mısır oldu mu korkacak bir şey yoktu. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek de var demekti.
Mısır ekmeği pişirmenin iki safhası bulunmaktadır. Bir; ekmeğin pişirileceği plekiyi bu işe hazırlamak, ikincisi de ekmek hamurunu yoğurmak.
Plekiler üç kiloluktan altı kiloluğa kadar küçükten büyüğe doğru sıralanır. Diyelimki üç kiloluk plekide ekmek yapmaya karar verdik: Tok bir ateş yakar, ateşin iki yanına demir ayakları koyarız, plekiyi ağzı aşağı olarak bu demirleıin üzerine yerleştiririz.
Ateş plekiyi iyice kızdırırken bol köz ve kül de bırakır. Bu arada ekmek hamurunu sıcak su ile yoğurmak için yanan ateşin kenarına bir güğüm su konur.
Pleki ateşin Üzerinde pişedursun, biz diğer yandan ekmek hamurunu hazırlarız. En eskilerde ekmek teknesi ağaçtandı ve çekme olarak yapılırdı. Anbardan üç kiloluk un alarak ekmek teknesine elekleıiz. Tuz kalın olduğundan bir kapa konur ve sıcak su ile temizlendikten sonra eritilerek teknedeki unun ortasına dökülür, yeteri kadar da el yakan sıcak su ilave edilir ve hamur iyice yoğrulur. Bu arada sıcak su eli yakar ve hamur parmaklara yapışır. Bunun için hamuru yoğuran kadın, yanında bir sahanla bir miktar soğuk su alır ve zaman zaman elini bu soğuk suya batırarak ve parmaklardan temizliyerek işini tamamlar.
Yoğurma işi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan bir tutam un üzerine gezdiriliı. Bu unlar hamunın plekiye yapış masım önler. Ekmek hamuruna bir miktar şeker, bir miktar balli lobya unu, bir miktar zeytinyağı koymak ekmeğe tad verir. Süt ve yumurta da konabilir. Hamur tarif edildiği gibi yoğrulduktan sonra sıra pişirmeye gelmiştir. Şimdi de ekmeğin pişiıilmesini görelim.
Pleki, iyice piştiğine emin olunduktan sonra (Pişmiş plekinin üzerine bırakılan bir damla su hemen buharlaş ir) bir kukari ve bir parça paçavra yardımıyla ateş in üzerinden alınır ve yana çekilir. Hazırlanan hamur sıcak olan plekiye yerleştirilir ve çevirme ekmek yapilacaksa pleki paçavra ile dildendirilir, içindeki hamur elin ayasına alınarak plekiye ters konur. Böylece yapışmayı önleyen un da görevini yapmıştır. Ateşteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan da kızmış olan ocak taşının üzerine sürülür ve üzeri bir sacla kapatılarak, sac üzerine hafif bir ateş yakilır. Aıtan küller ve közlerle plekinin çevresi çepeçevıe sanlır. Böylece plekideki ekmek alttan, üstten ve yanlardan yavaş yavaş pişer. Üstten kızarmışsa pişmiş demektir. Iyi bir usta, ateşi ustalikla yakarak olduğu gib bırakır ve ekmeğin pişip pişmediğini kontrol etmeye gerek görmez.
Sıcak ekmek, tereyağı ve minci ile katık edilince bir hoş olur. Aclığı fevkalade giderir ve başka bir şey istemez.
|
|