|
Nohut Çorbası |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc79275
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2012
2,218 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
2 su bardağı haşlanmış ve kabukları çıkarılmış nohut
5-6 su bardağı tavuk veya et suyu
1 çorba kaşığı birazcık suda açılmış nişasta
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Haşlanmış nohutları çatalla veya mikserde ezin. Daha sonra kaynar tavuk suyunu koyun. Kısık ateşte kaynatın. Tuzunu koyun. İyice ezilen çorbaya kıvam artırması için azıcık suda açılmış nişastayı ilave edin. İneceğine yakın tarçını ilave edip altını kapatın. Servis yaparken limon parçalarıyla servis yapın.
|
Nohut Çorbası |
|
parıldak
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.03.2016
Mesajlar: 25 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc119629
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2016
2,986 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nilgün Tatlı
2,5 su bardağı haşlanmış ve kabukları çıkarılmış nohut
5-6 su bardağı tavuk suyu veya et suyu
1 çorba kaşığı nohut unu veya un (birazcık suda açılmış)
Yeterince tuz
Haşlanmış nohutları gevgirden geçirerek veya blenderla ezin. Daha sonra tavuk suyuna koyun, kısık ateşte kaynatın, tuzunu koyun, iyice ezilen çorbaya kıvam artırması için azıcık suda açılmış nohut ununu ilave edin. Servis yaparken limon parçalarıyla servis yapın.
Not: Nohut Çorbası, Fatih Sultan Mehmetin sofrasından başlayarak günümüze kadar sıkça pişirilmiştir. 15. yüzyılda Şirvânînin tarifinde bu çorbada bol soğan, yağlı kıyılmış et, mumbar, safran yer almıştır. Ancak günümüze gelen tariflere baktığımızda nohut çorbasının tarçın, nane, tavuk veya et suyu, biraz kimyon konularak pişirildiği görülmektedir. Baklagillerden olan nohudu günümüzde ekmek, yemek, salata, tatlı yapımında ve turşuyu mayalamak için kullanmakta, ayrıca meze olarak da tüketmekteyiz.
|
Nohut Çorbası |
|
sapan
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.12.2020
Mesajlar: 27 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc154823
Gönderme Tarihi: 16.Arl.2020
297 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Nohuttan çorbadır. Gayet latif ve ziyade mukavvidir.
Nohudu suda haşlayıp kabuğunu izale eyledikten sonra haşlanan suyuyla tencerede tamam yumuşayınca pişirip suyunu süzüp kepçe ile gereği gibi ezip kevgirden geçirip badehu tavuk suyu yahut et suyuyla tekrar itidale gelince pişireler yahut berminvâl-i muharrer kabuğu çıktıktan sonra nohudu kurutup badehu havanda dakk edip elekten eledikten sonra tahrir olunduğu minval üzere tabh olunsa da olur.
Ancak bu tarz vakte muhtaç olup evvelki defaten olabilir.
|
Nohut Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159378
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2021
247 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
350 gr. nohut (ayıklanmış)
1,5 lt. tavuk suyu (6 su bardağı)
Tuz
Nohudu bir gece öncesinden bolca su içinde tencerede şişmeye bırakın. Şişen nohutları yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün. Soğuk sudan geçirdikten sonra yeniden süzdürerek kabuklarını ayıklayın.
Ayıklanmış nohutları ezerek kevgirden (ya da robottan) geçirip püre durumuna getirin. Nohut püresine tavuk suyunu ekleyip karıştırın. Tencereyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısarak yaklaşık 15 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın, ateşten alıp servis yapın.
|
|