|
|
PALAMUT BALIĞI PİLAKİSİ |
|
SuzanS
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.06.2007
Mesajlar: 29 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc16270
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2007
3,013 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Palamut
6 Diş sarımsak
1 Su bardağı zeytinyağı
2 Çorba kaşığı domates salçası
3 Soğan
4 Su bardağı su
2 Havuç
Yeteri kadar tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
1 Limon.
3 Patates
Bir tencereye zeytinyağı dökünüz. İçine soğan çentiniz. Temizlenmiş havuç ve maydanozları doğrayınız. Patatesi de ufak ufak kesip tencereye atınız. Hepsini orta ısıda soğan pembeleşinceye kadar, tahta kaşıkla karıştırınız.
Tuz ve biberini de serpiniz. Sarımsaklarını da katınız. Bu harcı balık tepsisine yayınız. Üzerine de temizlenmiş kesilmiş ve yıkanmış palamut parçalarını diziniz. Bunların üstüne ve etrafına da harçtan koyunuz.
Domates salçasını su ile karıştırarak tepsiye dökünüz. Suyunu koyunuz. Limonu da halka halka kesip tepsiye diziniz. Piştiğinde soğuk servis yapınız.
|
palamut pilaki |
|
serenat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2007
Mesajlar: 32 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc15298
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2007
3,377 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
1 iri palamut
2 adet orta boy patates
2 adet havuç
2 adet iri soğan
2 adet iri domates,
limon
4-5 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Defne yaprağı,
maydanoz
Palamut temizlenir, yıkanır, halka halka doğranarak tuzlanır ve tencereye dizilir. Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, ince kesilmiş havuç, kıyılmış sarımsak ve maydanoz ile karıştırılır. Balıkların üzerine yerleştirilir. Bunların üzerine de halka halka kesilmiş limon ve domatesler dizilir. Tuz ve zeytinyağı ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak harlı alev üzerine yerleştirilir. Alev ayarı yapıldıktan 40 dakika sonra tencere ateşten indirilir.
|
PALAMUT PİLAKİSİ |
|
DARI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2007
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc12714
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2007
3,275 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
Her biri 400-500 gram gelecek 2 palamut,
1+1/2 kahve fincanı zeytinyağı,
15 baş arpacık soğanı,
3 orta boy patates,
2 baş körpe kereviz,
3 körpe havuç,
1 baş sarımsak,
1 limon,
1 demet maydanoz,
yeteri kadar tuz (isteyenler karabiber de serpebilirler).
Yapımı: Büyükçe bir tencereye yarıya kadar su doldurmalı. Kabukları soyulmuş arpacık soğanlarını, kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş patateslerle kerevizleri, üstleri kazındıktan sonra önce uzunlama. sına ikiye, sonra enliliklerine üçe bölün, müş havuçları, kabukları ayıklanmış sar. mısakları katmalı. Hepsini bu suyun içinde iyice yıkadıktan sonra tencerenin su. yunu süzmeli. Birkaç defa tencereye dökülecek suda sebzeleri yıkadıktan sonra suyu iyice süzmeli.
Yıkanmış ve suları süzülmüş sebzenin üstüne zeytinyağıyle birbuçuk bardak suyu dökmeli. Yeteri kadar tuz (isteyenler karabiber de katabilirler) da serptikten sonra tencereyi ateşe oturtmalı. Sebzeler yumuşayıncaya kadar yani yarim saat kadar bunları pişirmeli. Sebzelerde hafif yumuşama olunca tencereyi ateşten indirmeli ve sebzeleri bir kenarda ılımaya bırakmalı.
Beri yanda palamutların solungaçlarıyle içlerini çıkarıp attıktan ve yüzgeçlerini kestikten sonra balıkların içini, dışını bol akarsuda iyice yıkamalı. Sonra balıkları ikişer parmak kalınlığında dilimlere doğramalı.
Yuvarlak dilimlere doğranmış balıkları bir defa daha yıkayıp sularını süzdükten sonra bunları ılımış sebzelerin üstüne yayarak düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Bir limonun suyunu da gezdirerek balıkların üstüne döktükten sonra tencerenin kapağını örtmeli ve kabı ateşe oturtmalı. Balıkları onaltı dakika kadar pişirdikten sonra tencereyi ateşten indirmeli. Önceden temizlenmiş, yıkanmış ve kıyarcasına ince doğranmış maydanozu serpmeli, pi-lâkiyi bir kenarda soğumaya bırakmalı. Tenceredeki yemek iyice soğuyunca bir servis küreğiyle balıkları servis tabağına almalı. Sebzeyi de tabağın çevresine aldıktan sonra pilâkiyi soğuk olarak servis yapmalı.
|
Palamut Pilakisi |
|
oKlAvA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 111 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc5604
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2006
3,299 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 palamut
zeytinyağı
1 soğan ince kıyılmış
2 diş sarımsak ince kıyılmış
1 defne yaprağı
2 orta boy domates
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
tuz
2 su bardağı su
yarım bağ kıyılmış maydanoz
domates suyu
Palamutları enlemesine dilimleyip dibi yağlanmış bir tepsiye dizin. Bir tencerede kızdırdığınız yağa soğanı ilave edip 3-4 dakika kavurduktan sonra, tavla zarı gibi doğradığınız domates, havuç ve patateslerle sarımsak ve defne yaprağını katın. 2 dakika daha kavurup domates suyunu, tuzunu ilave ederek ağır ateşte yarım saat pişirin. Bunları tepsideki balıkların üzerine boca edip tekrar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine maydanoz serperek sofraya alın.
ML® Palamut Tava için tıklayın
|
Palamut Pilakisi |
|
Borekch
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2006
Mesajlar: 125 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc4908
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2006
3,287 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Büyük Boy Palamut
1 Orta Boy Kök Kereviz
4 Orta Boy Patates
4 Orta Boy Havuç
1 Su Bardağı Zeytinyağı
3 Orta Boy Kuru Soğan
3 Orta Boy Domates
5 Diş Sarmısak
5 Su Bardağı Ilık Su
1 Çorba Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
2-3 Defne Yaprağı
1 Demet Maydanozun Sapları
1.5 Limon
2 Çarliston Biber
Havuçları Temizleyin, ince ve ufak parçalar halinde doğrayın. Patatesleri soyun, doğrayıp kararmaması için suda bekletin. kerevizin yapraklarını kesip, çıkartın. Kökünün kabuklarını soyup, patates gibi doğradıktan sonra unlu ve limonlu suda bekletin. Soğanların kabuklarını soyup, yarım piyaz şeklinde doğrayın. Sarmısakların kabuklarını ayıklayın. İnce ince kıyın.
Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın, minik doğrayın.
Bir tencerede zeytinyağını kızardıktan sonra soğan ve sarımsakları ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye kadar çevirin. Dilimlenmiş havuçları ilave edin, biraz da onları çevirdikten sonra domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu salıp çekince, su ilave edip ağzı kapalı olarak kaynatın.
Havuçler yumuşamaya başlarken, kereviz ve patatesleri ilave edin. Tuzu, şekeri ve defne yapraklarını koyun. Maydanoz saplarını iple sıkıca bağlayın, lezzet vermesi için tencerenin içine atın. Tüm sebzeler piştikten
sonra, tencereyi ateşten alın, malzemenin bir kısmını fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı büyük bir cam kaba suyuyla beraber döşeyin.
Palamut balıklarından fileto çıkartıp dilimleyin veya balıkçıya çıkarttırın.
İsterseniz balığı dilimler halinde kestirebilirsiniz. Balıkları sebzelerin üstüne düzgünce yerleştirin ve üstüne de kalan sebzeleri suyuyla beraber yayın.
Bir limonun suyunu sıkarak üstünde gezdirin. Sapları ve çekirdekleri ayıklanıp ince doğranmış biberleri de üzerine yerleştirin.
Yağlı kağıdı ıslatıp sıkın. Düzeltip kenarları kabın veya tepsinin içinde kalacak şekilde yemeğin üstünü örtün. Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkınca yemeğin içindeki maydanoz demetini çıkarın. Servis sırasında üzerine çekilmiş karabiber serpin.
Fotoğraf "çöl gülü" tarafından gönderildi. 19.07.2019
|
|
Palamut Pilakisi Tarifleri Kırlangıç Tarifleri
|
|