|
Patatesli Gül Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169353
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2022
228 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur:
2 - 3 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
0,5 çay bardağı ılık süt
4 - 4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
0,5 çay kaşığı toz şeker
100 g eritilmiş margarin
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta akı
Dolgu:
3 - 4 adet patates (orta boy)
0,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı pul biber
0,5 çay kaşığı karabiber
0,5 çay kaşığı tuz
Sürmek için:
4 - 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık sütü ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin ve üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Tuz, toz şeker, margarin, süt ve yumurta akını ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Patatesleri haşlayın ve çatal yardımı ile ezin. Üzerine kaşar peyniri, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın.
Fırın tepsisini margarin ile yağlayın veya pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun ve 8 eşit parçaya bölün. İlk parçayı hafif unlanmış tezgahın üzerinde merdane ile 2-3 mm kalınlığında açın. Üzerine sıvı yağ sürüp dolgu malzemesinden bir miktar yayın. Hamuru rulo şeklinde sarıp kendi etrafında döndürerek gül şekline getirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 20 dakika bekletin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 - 30 dakika
Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
|
Patatesli Gül Böreği |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162233
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2022
231 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 tane günlük yufka
Sosu için:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
İç harcı için:
5-6 adet büyük haşlanmış patates
1 büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
Bir tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Gül böreği tarifi için öncelikle iç harcımız için patatesleri haşlayıp güzelce eziyoruz.
Daha sonra soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile birlikte kavuruyoruz.
Salçayı baharatları ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.
En son ince kıyılmış maydanozu da ilave edip altını kapatıyoruz.
Kavrulmuş soğanı ezilmiş patateslerin üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz.
Sosu için gerekli malzemeleri çırpıp hazır ediyoruz.
Yufka dört eşit parçaya üçgen şeklinde kesiyoruz.
Fırça ile sosu her yerine sürüyoruz.
Geniş kenarına iç harç koyup rulo şeklinde sarıyoruz kendi etrafında döndürüp gül şekli vererek tepsiye diziyoruz.
Tüm yufkalara aynı işlem uyguluyoruz.
Tepsiye dizilen böreklere kalan sostan sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiriyoruz.
180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakikada pişmeye hazır hale gelir.
|
Patatesli Gül Böreği |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161739
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2021
264 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yufka
İçi için:
4 adet orta boy haşlanmış patates
3-4 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı çörekotu
İlk olarak yufkaya süreceğiniz sosu hazırlayın. Bir kaseye süt (sütün 3/4'ünü ilave edin) yağ ve yumurtayı alıp çırpın. Biraz tuz ve karabiber ekleyin.
Başka bir kaba maydanozları ve dereotlarını kıyarak koyun. Haşlanmış patatesleri biraz süt ile güzelce ezin ve ekleyin. Tuz ve karabiberini de ilave edin. Hepsini karıştırın.
Yufkayı tüm açın ve sosu sürün ardından D şeklinde kapatın ve ortadan ikiye kesin.
Ayrı iki parça elde edeceksiniz bu parçalara sostan sürün. Enine geniş kısma yatay olarak patatesli harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Elde ettiğiniz uzun parçayı içe doğru sarın ve gül şekli verin.
Bütün yufkalara aynı işlemleri uyguladıktan sonra üzerlerine kalmışsa sosunuzdan dökün.
Yumurta sarını sürün ve çörekotu serperek 200 derecelik fırında 25 dakika kadar altı- üstü kızarıncaya kadar pişirin.
|
Patatesli Gül Börekler |
|
dem
Yamak
Kayıt: 10.08.2015
Mesajlar: 9 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc110520
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2015
1,582 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
2,5 su bardağı un
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı su
Üzeri için:
3 çorba kaşığı tereyağı
İçi için:
3 adet haşlanmış patates
50 gram beyaz peynir
Tuz
Karabiber
1 adet soğan
Öncelikle hamuru yoğurup biraz dinlendirin. Daha sonra içi için rendelenmiş soğan, ezilmiş patatesler ve peyniri bir kabın içinde karıştırıp hazırlayın. Hamuru tabak büyüklüğünde açıp erimiş yağı süzün ve ıspanaklı çiğ içi koyup rulo yapın ve gül şekli verip tepsiye dizin. 200 derecede 30 dakika pişirin.
|
Patatesli Gül Böreği |
|
sar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2011
Mesajlar: 48 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc72763
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2012
2,091 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı süt
1 kg yufka
4 orta boy patates
2 adet yumurta
2 orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Öncelikle patatesler haşlanır. Haşlanan patatesler ezilip içerisi baharatlarla tatlandırılır. Yumurta bir kaba konulup hafif çırpılır üzerine süt ve yağ ilave edilerek yufkanın sosu hazırlanır. Yufkalar dörde bölünerek geniş şekilde dört tane üçgen elde edilir. Elde edilen üçgenin üzerine 1-1,5 yemek kaşığı kadar sos dökülüp yayıldıktan sonra geniş kısmına iç konulur ve sigara böreği gibi sarılır. Daha sonra bu kendi etrafında döndürülerek gül şekli elde edilir. Elde edilen bu gül şekilleri açılmayacak şekilde sık bir şekilde tepsiye yerleştirilir. Kalan sos tüm yüzeyi kaplayacak şekilde tepsideki böreklerin üzerine dökülüp üzerine istenirse susam ya da çörekotu dökülerek pişirilip servis yapılır.
|
PATATESLİ GÜL BÖREĞİ |
|
yalan dünya
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2012
Mesajlar: 31 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc71750
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2012
2,230 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yufka
3 adet patates
1 adet yumurta
150 gr. beyazpeynir
1 çorba kaşığı margarin
Tuz
Karabiber
Kızartma yağı
Patatesleri haşlayıp, soyup, ezerek püre haline getiriniz.
İçerisine 1 yumurtayı, yağı, ezilmiş peyniri, tuzu, karabiberi koyup, hepsini iyice karıştırıp, püre haline getiriniz.
Yufkaları bir yere koyup, su bardağı ağzı veya kalıpla yuvarlak parçalara kesiniz.
Yuvarlak parçaların ortalarına biraz iç koyup, hafif orta kısma yayınız.
Üzerine tekrar yufka, tekrar iç koyup, 5 tanesini üst üste koyunuz.
Ortalarını biraz bastırıp, kenarlarına dokunmayınız.
Her yufkadan böyle 5'li gruplar hazırlayınız.
Kızartma yağını derin bir kaba koyup, kızdırınız.
İçerisine hazırlanan gruplardan 3 veya 4 tanesini koyup, kızartınız. Süzgece çıkarıp, hafif ılıkken servis yapınız.
|
GÜL BÖREĞİ |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67557
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2011
2,561 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ümit Usta
6 adet yufka
1,5 kg. patates
250 gr. beyaz peynir
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
Yarım paket margarin
Yeterince tuz, karabiber, kırmızıbiber ve çörekotu
Patatesleri yıkadıktan sonra kabuklu olarak haşlayıp rendeleyelim.
İçine yeterince tuzu, karabiberi, kırmızıbiberi, çeyrek paket margarini, yarım su bardağı sütü ve beyaz peyniri de ilave edip karıştıralım. Yufkaları üst üste koyup ortadan ikiye keserek on iki parça yufka elde edelim. Her parça yufkanın düz kısmına, hazırladığımız patates püresinden yapıp sigara böreği gibi katlayalım. Hazırladığımız börekleri ya kol böreği gibi ya da kendi etrafında çevirerek gül böreği şeklinde hazırlayıp yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim.
Geri kalan sütü ve yumurtaları, kalan erittiğimiz çeyrek paket margarin yağı ile ılıştırıp tepsinin üzerine dökelim. Önceden ısıttığımız fırına sürüp üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Not: Böreğin yumuşak düşmesini istiyorsanız, fırından çıkardıktan sonra üstünü kapatalım.
|
Patatesli Gül Böreği |
|
Hafize Sultan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.04.2011
Mesajlar: 54 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc65465
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2011
2,166 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet patates
2 adet biber
1'er çay kaşığı kırmızıbiber, karabiber ve kimyon
4 adet yufka
1 çay bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Patatesleri haşlayıp küçük küçük doğrayın. Biberleri de küçük doğrayıp patatese ilave edin. Baharatlarla karıştırın. Yufkaları ikiye bölün. Yumurta, süt ve sıvı yağı çırpın. Bir miktar ayırıp kalanını yufkaların üzerine sürün. Patatesli harçtan yufkanın bir kenarına koyun, rulo biçiminde sarıp gül biçiminde kıvırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine kalan yumurtalı harcı sürün, susam ve çörekotu serpin. 200 derecelik fırında pişirin.
|
Patatesli Gül Böreği |
|
yediveren
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.04.2011
Mesajlar: 38 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc64461
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2011
2,454 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
6 adet yufka
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
İçi için:
4 adet haşlanmış patates
1 demet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çorba kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yoğurt, yumurta, sıvı yağı bir kapta karıştırın. Haşlanmış patatesi ezip, içine rendelenmiş soğanı, kıyılmış taze soğanı, baharatları ve salçayı ilave edip karıştırın. İç malzemeniz hazırlandı. Yufkaları teker teker hazırladığınız yumurtalı karışımla ıslatıp iç malzemeyi koyun. Rulo haline getirip gül şeklinde tepsinin ortasına yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp ortadaki gül böreğin etrafına sarın. Kalan yumurtalı karışımı üzerine sürüp 200 derecedeki fırında 35 dakika pişirin.
|
PATATESLİ GÜL BÖREK |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc58968
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2010
2,282 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sok.com.tr/
2 hazır yufka
4 patates
Yarım demet maydanoz
3-4 taze soğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı süt
Tuz
1 yumurta sarısı
Patatesleri yıkayıp kabuğu ile diri kıvamda haşlayın. Kabuklarını soyup bir kaseye alın ve çatalla ezin. Maydanoz ve taze soğanları incecik kıyıp patatese ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip hepsini karıştırın.
Süt, tuz ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Yufkaları düz bir zemine tek tek yayıp üzerine yağlı süt serpin. Yufkaları üçgen elde edecek şekilde dörde kesip her birinin üzerine bir miktar patatesli karışımdan yerleştirin. Maydanoz ve taze soğan serpiştirip rulo yaparak sarın. Her bir ruloyu gül şeklinde kıvırıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Sıcak ya da soğuk servis yapın.
|
Patatesli Gül Börek (yufkadan) |
|
sultan09
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.08.2009
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc41758
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2009
7,648 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet hazır yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
İç malzemesi İçin;
2 adet orta boy patates
1 adet büyük boy kuru soğan
250 gr az yağlı dana kıyması
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı
Hazır yufkaları üst üste koyup dörde bölün. Böylece 8 üçgen parçanız olacak. Yufka parçalarının üzerine kaşıkla sıvıyağ gezdirin.
Diğer taraftan, patatesleri soyup derin bir kaba rendeleyin. Rendelenmiş patatesi avuçlarınız arasına alıp sıkın. Soğanı yemeklik incecik doğrayıp patatesle karıştırın.
Üzerine kıymayı ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra elinizle iyice yoğurun.
Diğer taraftan, üçgen şeklindeki yufkaların uzun kenarına patatesli kıymalı iç harcından ikişer yemek kaşığı kadar koyun. Yufkaları sarıp rulo yapın ve ruloları kendi etrafında döndürün, (gül böreği veya salyangoz şeklinde börekler elde etmiş olmalısınız)
Diğer taraftan, fırın tepsisini 3 çay kaşığı bitkisel margarinle ya da sıvı margarinle iyice yağlayın.
Hazırladığınız börekleri aralıklı olarak tepsiye yerleştirin.
Börekleri 5 dakika önceden 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın. İsterseniz sıcakken üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirip servise sunun.
|
Patatesli gülbörek |
|
Mehmet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2007
Mesajlar: 58 Şehir: Karadeniz |
Kısa URL: https://ml.md/lc16305
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2007
2,682 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet patates
4 adet hazır yufka
yarım kalıp beyaz peynir
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 yumurta
çörekotu
tuz
Patatesler haşlanır, soyulur, rendelenir. Üzerine tuz, yarım su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı süt ve ezilmiş peynir, konur karıştırılır. Yufkalar üst üste konur, artı şeklinde kesilir, geniş kenarına hazırlanan içten konur, önce rulo yapılır, sonra kendi etrafında döndürülür, yağlanmış fırın tepsisine konur, bütün börekler bu şekilde hazırlanır.
1,5 bardak süt, yumurta ve yarım su bardağı yağ iyice karıştırılır, böreklerin üzerine gezdirilir, yarım saat buzdolabında dinlendirilir. Üzerine çörek otu serpilir, önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
|
PATATESLİ GÜL BÖREĞİ |
|
Canan
Super MOD
Kayıt: 25.09.2006
Mesajlar: 121 Şehir: Besevler-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc12193
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2007
2,514 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
4 adet yufka
4 adet orta boy patates
2 baş soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şişe soğuk su
Tuz,karabiber
YAPILIŞI
Haşlanmış patatesleri sıvı yağda soğanla kavurun. Maydanoz, tuz karabiberi ilave edin. Yufkaların üzerine gül şekli verin.Suyun içinde 2 saat buzdolabında bekletin. Suyunu süzüp fırında pişirin.
|
Patatesli Gül Börek |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9027
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2006
3,043 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet yufka
4 adet orta boy patates
2 baş soğan
1/2 demet maydanoz 1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şişe çok soğuk su
Patatesleri (soymadan) haşlayıp, soy, küçük küçük (1cm3) doğra. Soğanları ufak ufak kıy, çok hafif ateşte 1/2 bardak sıvıyağ ile pembeleştir, doğranmış patateslere karıştır. Maydanoz, tuz, karabiberi ilave et.
1 yufkayı masaya yay, 1/4 bardak sıvı yağı yufkanın her tarafına dağılacak şekilde üzerine güzelce sür, ikinci yufkayı yağlanmış yufkanın üstüne kapat, ortadan ikiye kes. Malzemeyi dört eşit parçaya böl. Malzemenin bir parçasını, ortadan ikiye böldüğün yufkanın düz kenarına, kenardan 2-3 cm içeriye denk gelecek düz bir sıra halinde yerleştir. Malzemenin yerleştiği kenardan başlayarak, malzemeyi düzgün bir şekilde içine alacak şekilde, yufkayı rulo yap. Ruloyu bir tarafından kıvırarak çevire çevire gül şekline getir ve çukurca bir kaba ya da tepsiye yerleştir. Aynı işlemi, diğer yufkalar için de tekrarla. Böylece dört adet gül börek adayınız olacak.
Çukur kaba alınan böreklere, üstlerini kapatacak şekilde soğuk suyu dök. Cumbul cumbul suyun içinde kalsınlar. 2 saat süreyle buzdolabına at. Tepsiyi (tercihen tereyağı ile) iyice yağla. Böreklerin sularını süz ve tepsiye al, üzerlerini fırçayla hafifçe yağla. Sıcak fırına (150o C) at ve nar gibi kızarana değin (yaklaşık 1 saat) pişir.
Fotoğraf "nurdane" tarafından gönderildi. 17.09.2020
|
|