|
|
Patatesli Gül Börek |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9027
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2006
3,036 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet yufka
4 adet orta boy patates
2 baş soğan
1/2 demet maydanoz 1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şişe çok soğuk su
Patatesleri (soymadan) haşlayıp, soy, küçük küçük (1cm3) doğra. Soğanları ufak ufak kıy, çok hafif ateşte 1/2 bardak sıvıyağ ile pembeleştir, doğranmış patateslere karıştır. Maydanoz, tuz, karabiberi ilave et.
1 yufkayı masaya yay, 1/4 bardak sıvı yağı yufkanın her tarafına dağılacak şekilde üzerine güzelce sür, ikinci yufkayı yağlanmış yufkanın üstüne kapat, ortadan ikiye kes. Malzemeyi dört eşit parçaya böl. Malzemenin bir parçasını, ortadan ikiye böldüğün yufkanın düz kenarına, kenardan 2-3 cm içeriye denk gelecek düz bir sıra halinde yerleştir. Malzemenin yerleştiği kenardan başlayarak, malzemeyi düzgün bir şekilde içine alacak şekilde, yufkayı rulo yap. Ruloyu bir tarafından kıvırarak çevire çevire gül şekline getir ve çukurca bir kaba ya da tepsiye yerleştir. Aynı işlemi, diğer yufkalar için de tekrarla. Böylece dört adet gül börek adayınız olacak.
Çukur kaba alınan böreklere, üstlerini kapatacak şekilde soğuk suyu dök. Cumbul cumbul suyun içinde kalsınlar. 2 saat süreyle buzdolabına at. Tepsiyi (tercihen tereyağı ile) iyice yağla. Böreklerin sularını süz ve tepsiye al, üzerlerini fırçayla hafifçe yağla. Sıcak fırına (150o C) at ve nar gibi kızarana değin (yaklaşık 1 saat) pişir.
Fotoğraf "nurdane" tarafından gönderildi. 17.09.2020
|
Patatesli Gül Böreği |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161739
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2021
253 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yufka
İçi için:
4 adet orta boy haşlanmış patates
3-4 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı çörekotu
İlk olarak yufkaya süreceğiniz sosu hazırlayın. Bir kaseye süt (sütün 3/4'ünü ilave edin) yağ ve yumurtayı alıp çırpın. Biraz tuz ve karabiber ekleyin.
Başka bir kaba maydanozları ve dereotlarını kıyarak koyun. Haşlanmış patatesleri biraz süt ile güzelce ezin ve ekleyin. Tuz ve karabiberini de ilave edin. Hepsini karıştırın.
Yufkayı tüm açın ve sosu sürün ardından D şeklinde kapatın ve ortadan ikiye kesin.
Ayrı iki parça elde edeceksiniz bu parçalara sostan sürün. Enine geniş kısma yatay olarak patatesli harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Elde ettiğiniz uzun parçayı içe doğru sarın ve gül şekli verin.
Bütün yufkalara aynı işlemleri uyguladıktan sonra üzerlerine kalmışsa sosunuzdan dökün.
Yumurta sarını sürün ve çörekotu serperek 200 derecelik fırında 25 dakika kadar altı- üstü kızarıncaya kadar pişirin.
|
Patatesli Gül Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169353
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2022
219 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur:
2 - 3 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
0,5 çay bardağı ılık süt
4 - 4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
0,5 çay kaşığı toz şeker
100 g eritilmiş margarin
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta akı
Dolgu:
3 - 4 adet patates (orta boy)
0,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı pul biber
0,5 çay kaşığı karabiber
0,5 çay kaşığı tuz
Sürmek için:
4 - 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık sütü ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin ve üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Tuz, toz şeker, margarin, süt ve yumurta akını ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Patatesleri haşlayın ve çatal yardımı ile ezin. Üzerine kaşar peyniri, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın.
Fırın tepsisini margarin ile yağlayın veya pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun ve 8 eşit parçaya bölün. İlk parçayı hafif unlanmış tezgahın üzerinde merdane ile 2-3 mm kalınlığında açın. Üzerine sıvı yağ sürüp dolgu malzemesinden bir miktar yayın. Hamuru rulo şeklinde sarıp kendi etrafında döndürerek gül şekline getirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 20 dakika bekletin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 - 30 dakika
Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
|
|
Patatesli Gül Börek Tarifleri Paçanga Böreği Tarifleri
|
|