|
Patlıcan Musakka |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1992 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180759
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2024
21 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
3 adet büyük patlıcan
300 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıcak su
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon
Maydanoz
Patlıcanları alacalı soyun ve ince dilimler halinde doğrayın. Tuzlu suda 20-30 dakika bekletip acısını çıkarın. Ardından süzün ve kurulayın.
Tavaya sıvı yağı koyup kızdırın. Patlıcanları her iki tarafı altın sarısı olana kadar kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havluya koyun.
Ayrı bir tavada küçük doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları kavurun. Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar pişirin. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Küp doğranmış domatesleri ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin. Domatesler yumuşayınca sıcak suyu ekleyip birkaç dakika pişirin.
Fırın kabına bir kat patlıcan, bir kat kıymalı harç olacak şekilde dizin. Üzerine kalan sosu dökün. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika pişirin.
İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.
|
Patlıcan Musakka |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179319
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2024
49 defa indirildi / yazdırıldı
|
150 gram kıyma
2 adet orta boy patlıcan
1 orta boy soğan
1 orta boy domates
3 diş sarımsak
1 orta boy yeşil biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Öncelikle tenceremize etimizi koyup kapağımızı kapatalım. Etimiz suyunu çektikten sonra tereyağı ve soğanı ekleyip bi 10 dk kavurulmasını bekleyelim. Bir yandan da patlıcanımızı kızartalım. Daha sonra biberimizi, sıvı yağımızı ekleyelim,5 dk sonrada domatesimizi ekleyelim. Domates kendini saldıktan sonra, salçamızı ekleyip karıştırdıktan sonra. Kızartmış olduğumuz patlıcanlarımızı ekleyelim. Hemen ardından baharatlarımızı ekleyip karıştıralım. Ve kapağımızı kapatıp pişmeye bırakalım.
Not: Ben çok yağ kullanmadım, ne kadar kızartırken patlıcanın yağını süzsek de yemekte yağ kendisini salıyor, yağ yerine su da ilave edebiliriz. Kısık ateşte pişirmenizi tavsiye ederim.
|
Patlıcan Musakka |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179119
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2024
147 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
4 adet orta boy patlıcan
300 gram kıyma
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
3 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ (kızartma için)
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
Beşamel Sosu İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Patlıcanları alacalı soyup halka halka dilimleyin.
Tuzlu suyun içinde 20 dakika kadar bekletip acısının çıkmasını sağlayın, ardından iyice kurulayın.
Kızgın yağda her iki tarafını da kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.
Soğanları ve sarımsakları küçük küçük doğrayın.
Yeşil biberleri de ince ince doğrayın.
Bir tencerede biraz sıvı yağ ile soğanları ve sarımsakları kavurun.
Ardından kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin.
Biberleri ekleyin ve karıştırın.
Domatesleri küp küp doğrayıp tencereye ekleyin.
Domates salçasını ekleyip karıştırın.
Tuz, karabiber, pul biber ve kekik ekleyip karıştırın. Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.
Tereyağını bir tencerede eritin. Yavaş yavaş sütü ekleyerek sürekli karıştırın.
Tuz ve karabiber ekleyip kıvam alana kadar pişirin.
Fırın kabının tabanına bir sıra kızartılmış patlıcan dizin.
Üzerine kıymalı harçtan bir kat koyun.
Bu işlemi patlıcanlar ve kıymalı harç bitene kadar tekrarlayın.
En üste beşamel sosu dökün ve eşit şekilde yayın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
|
Musakka |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178486
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2024
75 defa indirildi / yazdırıldı
|
4-5 adet orta boy patlıcan
350 gram kıyma
3 adet çarliston biber
2 adet rendelenmiş domates
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı sıcak su
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıcak su
Tuz, karabiber, pul biber
Musakka tarifi için önce patlıcanları alacalı soyup yuvarlak dilimleyin ve tuzlu suda en az yarım saat bekletin. Daha sonra kurulayıp kızgın yağda hafif kızartın.
Ardından patlıcanların yağını çekmesi için havlu peçete üzerine çıkartın. Uygun bir tavaya sıvı yağı ve kıymayı koyarak kavurun. Biraz kavrulduktan sonra sonra küçük doğranmış soğanı, biberi ekleyip kavurmaya devam edin.
Üzerine doğranmış sarımsağı, domatesi, salçayı ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Domates suyunu çekince 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Tencerenin dibine patlıcanları dizip, üzerine kıymalı karışımı dökün. 1 su bardağı sıcak su ekleyip orta ateşte pişirin. İstenen yumuşaklığı yakaladığınızda ocağı kapatın. Musakka tarifi hazır.
|
Patlıcan Musakka |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172507
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2023
123 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1 kg patlıcan
40 g tuz, patlıcanın acısını çıkartmak için
500 ml zeytinyağı, patlıcanları kızartmak için
2 adet orta boy soğan, ince doğranmış
250 g az yağlı kuzu veya dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı karabiber
3 adet orta boy domates
200 ml et suyu
Patlıcanları alaca soyun ve halka halka doğradıktan sonra tuzlayın. 30 dakika bekleterek acısını alın. Yıkadıktan sonra kurulayın.
Patlıcanları kızgın yağda kızartın. Yağının süzülmesi için bir kâğıt havlu üzerinde bekletin.
Soğanı kıymayla kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin.
Patlıcanları küçük bir tepsiye yan yana dizin, üzerine kıymayı döşeyin.
Domatesi ezerek suyunu et suyuyla birlikte çoğaltarak yemeğin üzerine dökün. Fırında orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Tepsiyle sofrada servis edin.
Not: Musakka Osmanlı mutfağından miras kalan bir etli sebze pişirme tekniğidir. Sebzeler önce kızartılır, daha sonra kavrulmuş kıymayla birlikte hafifçe pişirilir. Kabak, patates, pırasa, şalgam ve benzeri her türlü sebzeyi aynı şekilde pişirmek mümkündür.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 03.06.2024
|
Patlıcan Musakka |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171860
Gönderme Tarihi: 05.May.2023
112 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet patlıcan
300 gram kıyma
1 adet soğan
2-3 adet çarliston biber
1 adet kapya biber
Yarım çay bardağından fazla zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 avuç çeri domates
1 tatlı kaşığı salça
Kıyma, küp şeklinde doğranmış soğan ve biberleri yağda kavuruyoruz. Ardından salça, tuz ve sıcak su ilave edip karıştırıyoruz. Hafifçe pişirip ocaktan alıyoruz. Yayvan bir tencereye alacalı soyduğumuz ve dilimlediğimiz patlıcanları yerleştiriyoruz. Üzerine az zeytinyağı gezdiriyoruz. Ardından kıymalı harcı her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz. Üstüne çeri domates koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika pişiriyoruz.
|
Patlıcan Musakka |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166889
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2022
246 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gr kuzu kıyma
2 adet patlıcan
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet dolmalık biber
100 gr küp doğranmış domates
½ su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
½ çay kaşığı tuz
Karabiber
Pul biber
Patlıcanların sap kısımlarını kesin. Patlıcanları çizgi çizgi soyun, halka halka dilimleyin ve tuzlu suda bekletin. Soğanı yemeklik, domatesi halka halka, dolmalık biberi küp küp doğrayın. Patlıcanların suyunu sıkıp kızgın yağda kızartın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve soğanı kavurun, Kıymayı da ekleyin ve kavrulduktan sonra küp küp doğradığınız biberi ilave edin. Biberler yumuşadığında küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyin. Karıştırın ve domateslerin yumuşamasını bekleyin. Pişirme kağıdı serilmiş bir fırın kabına önce patlıcanların bir kısmını dizin. Üzerine kıymalı harcı yayın ve kalan patlıcanları da dizin. Halka dilimlenmiş domateslerle süsledikten sonra 175 derece fırında 30 dakika pişirin. Taze maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
|
Patlıcan Musakka |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160608
Gönderme Tarihi: 13.Ekm.2021
186 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 patlıcan
250-300 gr kıyma
1 domates
1 kuru soğan
Sarımsak
1 demet maydanoz
Zeytinyağı
Baharat
Tuz
Üzeri için:
3 yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
Çeri domates
Su
Alacalı bir şekilde soyduğunuz patlıcanları yuvarlak şekilde dilimleyin. Derin bir kabın içinde tuzlu suda yarım saat kadar bekletin.
Daha sonra yanmaz tavanın içinde çok az yağ ile kızartın. Fazla yağını çekmesi için bir havlu kağıdın üzerine alın.
Başka bir tencerede ise kıymayı kavurun. Üzerine, soğanı, küçük küçük doğranmış domatesleri, sarımsağı ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam edin.
Son olarak maydanozları da ekleyip ocaktan alın.
Bir borcama kızarmış patlıcan dilimlerini dizin. Kıymayı üzerine boşaltın ve yayın.
Ayrı bir kabın içinde salça, tuz ve sıcak suyu karıştırın.
Daha sonra patlıcan ve kıymaların üzerine güzelce gezdirin.
Üzerini seri domates ve biberlerle süsleyin.
180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Fırından alıp sıcak servis edin.
Not: Üzerine dilerseniz beşamel sos hazırlayabilir ve kaşarla süsleyebilirsiniz.
|
Patlıcanlı Musakka |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160162
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2021
313 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 tane patlıcan
8 tane yeşil biber
400 gram kıyma
1 diş sarımsak
1 tane kuru soğan
4 tane domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 paket krema
Karabiber
Tuz
Kekik
Üzeri için:
Maydanoz
Kaşar
Patlıcanları alacalı soyun ve tekerlek şeklinde doğrayın. 15 dk tuzlu suda bekletin bu patlıcanların acısını alacaktır. Patlıcan ve biberleri kızartın ve bu kızarttığınız sebzeleri fırın kabının tabanına döşeyin. Sarımsak ve soğanı farklı bir yerde pembeleşinceye kadar pişirin. Kıymayı ekleyin ve suyunu çekinceye kadar soteleyin. Domates, salça, krema ve baharatları ilave edip koyulaşıncaya kadar pişirin. Pişen sosu patlıcanların üzerine yayın. Maydanoz ve rende kaşarı sosun üzerine koyun. 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Patlıcan Musakka |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc159104
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2021
343 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram kıyma
4 adet patlıcan
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kimyon
Pul biber
Karabiber
Tuz
Patlıcanları alacalı olacak şekilde soyun ve yuvarlak dilimleyin.
Ardından patlıcanların kararmasını önlemek için 30 dakika kadar tuzlu suda bekletin.
Tuzlu sudan çıkardığını patlıcanları iyice kurulayın ve yağda kızartın. Fazla yağını çekmesi için de havlu kağıt üzerine koyun.
Yağı ve kıymayı bir tavaya alın ve güzelce kavurun. Daha sonra üzerine yemeklik doğranmış soğanı, rendelenmiş domates, salça, biber ve sarımsağı ekleyin.
Daha sonra domates suyunu çekince 1 çay bardağı sıcak su ilave edin ve suyunu çekene pişirin.
Fırın tepsisinin tabanına patlıcanları dizin, üzerine kıymalı harcı yayın.
Yemeğinizi önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin ve 15 dakika kadar pişirin.
Dilerseniz pilav ve yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
|
Patlıcan Musakka |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158644
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2021
229 defa indirildi / yazdırıldı
|
4-5 patlıcan
250 gram kıyma
1 kuru soğan
2 domates
2 sivri biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Maydanoz
2 çay bardağı salçalı su
Sıvı yağ
Patlıcanlar yıkandıktan sonra alacalı soyulur ve yuvarlak olarak doğranır.
Tuzlanarak az su da bekletilir.
Bir kağıt havluyla kurulanır.
Sonrasında bir tavada pembeleşene kadar kızartılır.
Bu arada bir tencerede zeytinyağı eklenerek, doğranmış soğan ve biber sotelenir.
İçerisine kıyma konularak iyice kavrulması sağlanır son olarak domates eklenir ve az suyu çekene kadar pişirilir.
İndirmeye yakın tuz ve karabiber atılır.
Ocaktan alınır ve kıyılmış maydanoz konur ve karıştırılır.
Yayvan kapaklı bir tavaya kızartılan patlıcanlar konularak üzerine kıymalı harç dağıtılarak aktarılır.
Üzerine salçalı su konur ve pişmeye bırakılır.
15 dakika yeterli olacaktır.
|
Patlıcan Musakka |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158242
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2021
320 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet patlıcan
300 gram kıyma
1 soğan
2 domates
3-4 yeşil biber
1 kırmızı biber
2 kaşık zeytinyağı
Sıvıyağ
Patlıcanları çizgili olarak doğrayıp 1 parmak kalınlığında dilimleyin ve tuzlu suda acısının çıkması için yaklaşık 20 dakika bekletin. Ardından soğanları yemeklik doğrayıp yağda hafif kavurun, üzerine kıymayı koyup suyunu salıp çekene kadar pişirin. Ardından kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve sulandırdığınız salçayı ekleyin. Harcı karıştırıp biraz tuz ve karabiber ekleyin. Acı suyu çıkan patlıcanları önce süzün sonra havlu peçete ile kurutun. Daha lezzetli olması için patlıcanları sıvıyağ ile biraz rengi dönene kadar kavurun. Pişen patlıcanları borcama yatay olarak dizin. Üzerine kıymalı harcı dökün. Domatesi ve biberleri dilimleyip harcın üstüne dizin. 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Biraz ılıyınca servise hazır demektir.
|
Patlıcan Musakka |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157648
Gönderme Tarihi: 08.May.2021
211 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 orta boy patlıcan
100 gram margarin
2 adet soğan
250 gram kıyma
3 orta boy domates
5 yeşilbiber
1 kahve kaşığı karabiber
3/4 su bardağı su veya et suyu
2,5 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Soğanlar ince ince doğranır ve zeytinyağı ile birlikte tencereye koyup, orta ateşte pişirilir.
Soğanlar pembeleşmeye başlayınca, kıyma ilave edilerek karıştırmaya ara vermeden devam edilir.
Kıymanın rengi değişinceye kadar kavurduktan sonra karabiber ile tuz serpilir.
Kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış domates katılır ve tenceredeki malzeme domates iyice eriyip suyunu çekene kadar pişirilir.
Patlıcanlar alacalı soyulur. 2 parmak eninde yuvarlak dilimler halinde doğranır ve tuzlanıp yarım saat kadar bekletilir.
Acı suyu çıkan patlıcanlar bol su ile yıkanır.
Patlıcanları kızartmak için tavaya yeterince zeytinyağı koyup kızdırılır ve Patlıcanlar hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.
Kızaran patlıcanlar kevgirle yağı süzülerek alınır ve tenceredeki malzemenin üstüne yerleştirilir.
Küçük parçalar halinde doğranmış biberleri ve domatesleri de ilave ettikten sonra tencerenin kapağı kapatılır, hafif ateşe oturtulur.
Patlıcanlar yarım saat piştikten sonra ateşten indirilir ve servis tabağına alınır.
Arzu ederseniz üzerini maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
|
Patlıcan Musakka |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157352
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2021
290 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet patlıcan
500 gram kıyma
2 adet sivri biber
2 adet domates
2 büyük diş sarımsak
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
2 su bardağı sıcak su
Patlıcanları pijama şeklinde soyduktan sonra 20-25 dakika tuzlu suda bekletin. İç harcı için doğranmış soğanı ve biberi tencereye alın sıvı yağ ile biraz kavurun. Ardından domatesi ve salçayı ekleyip karıştırın. Son olarak sarımsak, kıyma ve baharatları ekleyip kıyma pişene kadar kavurun.
Patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra kızgın bol yağda kızartın ve sonra tepsiye tek sıra halinde dizin. Üzerine iç harcı ekleyip bir sıra daha kızarmış patlıcan dizin. 2 su bardağı sıcak suya yarım yemek kaşığı domates salçası ekleyip çırptıktan sonra tepsinin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
|
Patlıcan Musakka |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156775
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2021
231 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 orta boy patlıcan (dilimlenmiş)
Kızartmak için sıvı yağ
1 büyük soğan (doğranmış)
2 diş sarmısak (ezilmiş)
1/2 kg. kuzu veya dana kıyması
Maydanoz
Karabiber
Köfte baharatı
Tuz
3 yemek kaşığı domates salçası
1/2 kg. haşlanmış dilimler halinde kesilmiş patates
Sosu için:
25 gr. tereyağı veya margarin
40 gr. un
1/2 Lt. süt
Köfte baharatı
Tuz
Karabiber
1 yumurta sarısı
Patlıcanlar kurulanarak kızgın yağda kızartılır. Bitince aynı yağda soğan ve sarmisak pembeleşinceye kadar kızartılıp kıyma eklenir. Maydanoz, köfte baharı, karabiber, tuz ilave edilir ve 3 kaşık domates salçası ile sulandırılır. Yüksek kenarlı bir servis tabağına bir kat kıyma, bir kat patlıcan koyularak dizilir. En üste dilimlenmiş patatesler dizilir.
Tereyağ eritilerek un ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur, daha sonra azar azar süt ilave edilerek iyice karıştırılır. Baharatlar eklenir, biraz soğuyunca bir kapta iyice çırpılmış yumurta akına azar azar ilave edilerek alıştırılır. Yumurta akı alıştıktan sonra sütlü sosa ilave edilir, patateslerin üzerine dökülür.
Orta hararetli fırında sos kabarıp pembeleşinceye kadar takriben 25-30 dakika pişirilir.
|
Patlıcan Musakka |
|
peri masalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2020
Mesajlar: 31
|
Kısa URL: https://ml.md/lc154794
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2020
361 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
4 adet orta boy patlıcan
350 gr kıyma
3 adet çarliston biber ya da köy biberi
2 adet domates (rendelenmiş ya da küçük doğranmış)
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı sıcak su
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kimyon
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıcak su
İlk olarak patlıcanları alacalı soyup yuvarlak dilimleyin.
Tuzlu suda en az yarım saat bekletin.
Daha sonra kurulayıp kızgın yağda hafif kızartın.
Patlıcanlar kızardıktan sonra yağını çekmesi için havlu peçete üzerine çıkartın.
Uygun bir tavaya sıvı yağı ve kıymayı koyarak kavurun.
Biraz kavrulduktan sonra sonra küçük doğranmış soğanı, biberi ekleyip kavurmaya devam edin.
Daha sonra doğranmış sarımsağı, domatesi, salçayı ve dilediğiniz baharatları ekleyin.
Domates suyunu çekince 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Tencerenin dibine patlıcanları dizip, üzerine kıymalı karışımı dökün.
1 su bardağı sıcak su ekleyip orta ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
Özleşmesi için biraz dinlendirip servis yapabilirsiniz.
|
Musakka |
|
hacı karagöz
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc152508
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2020
356 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet orta boy çarliston biber
4 adet orta boy patlıcan
300 gram az yağlı kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 adet domates
1 su bardağı su
Patlıcanları kızartmak için:
1 su bardağı ayçiçek yağı
Patlıcanların uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.Halka halka kestiğiniz patlıcanları, acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletin. Sıvıyağını tavada kızdırın ve yemeklik doğradığınız soğanları üzerine ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.Üzerine biberi ilave edip kavurmaya devam edin. Kıymayı, salçayı, tuzu, karabiberi ve kimyonu da ekleyip pişirmeye devam edin. Küp doğradığınız domatesleri de ekleyip pişirmeye bırakın. Domatesler piştikten sonra ocaktan alın. Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Acısının çıkması için tuzlu suda bekleyen patlıcanların suyunu süzdürün. Salata kurutucusu ya da kağıt havlu yardımıyla patlıcanları kuruladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü ters çevirerek kızartın. Altın rengini alan patlıcanları kızgın yağdan çıkarın ve ayrı bir tencereye dizin. Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı da ekledikten sonra 1 su bardağı su ilave edip 15 dakika pişirmeye bırakın. Sıcak olarak servis edin.
|
Patlıcan Musakka |
|
sofa
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.05.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc143069
Gönderme Tarihi: 28.May.2019
540 defa indirildi / yazdırıldı
|
5-6 adet tombul patlıcan
1 kilogram orta yağlı kıyma
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet orta boy domates
Yarım çay bardağı beyaz şarap
2 su bardağı rende kaşar peyniri
4 su bardağı beşamel sos
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet çırpılmış yumurta
Patlıcanları ister alaca olarak isterseniz tamamen soyun. Yarım santimetrelik halkalar halinde dilimleyip su dolu bir tasın içine koyun. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz atarak en az 30 dakika acı suyunun çıkması için bekletin.
Bir taraftan derin bir tavaya kıymayı, çok ince yemeklik kıyılmış soğanı ve zeytinyağını koyup orta ateşin üzerinde karıştırarak kavurun. Yaklaşık 10-12 dakika sonra kıymanın rengi iyice kahveleştiğinde altını söndürün.
Bu arada beşamel sosu da hazırlayın. Bunun için ufak bir tencereye yağı koyun, erir erimez unu ekleyip kavurmaya başlayın. Unun rengi sararmaya başladığında azar azar sütü ilave ederken, sürekli karıştırmaya da devam edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirip katılaşıncaya kadar pişirin. Sos kaynadıktan 1 dakika sonra ocağın altını söndürün, içine çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştırın ve bir kenarda arada karıştırarak beklemeye bırakın.
Patlıcanların suyunu süzüp, kağıt peçete arasında kurulayın ve bol kızgın yağda kızartın. Musakkayı yapmak üzere, en az 40 santimetre uzunluğunda ve 2-3 parmak derinliğindeki fırın kabını önünüze alın. En alt sıraya kızarmış patlıcanların yarısını dizin. Üzerine 1 su bardağı rende peyniri serpin. Kıymalı harcınızın hepsini kalın bir kat olacak şekilde yayın. En üste koyu kıvamdaki beşamel sosu da dikkatli bir şekilde boşaltın.
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Eğer varsa üzerine bir miktar rendelenmiş kaşar peynirini de serpin. Yaklaşık 35-40 dakika pişirip çıkarın.
|
Patlıcan Musakka |
|
ferzan ata
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2017
Mesajlar: 48 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc140438
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2019
711 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Patlıcan, 3 ya da 4 tane işinizi görecektir.
300-350 gr kıyma
1 adet domates
1 adet kuru soğan
Sarımsak
1 kaşık salça
Zeytinyağı
Baharat
Tuz
Alacalı bir şekilde soyduğunuz patlıcanları, yuvarlak bir şekilde dilimleyin. Ardından derin bir kabın içine tuzlu su koyun ve dilimlediğiniz patlıcanları da bu kabın içerisinde yarım saat kadar bekletin. Daha sonra yanmaz tavanın için patlıcanları çok az miktarda bir yağ ile kızartın.
Üzerine, soğanı, biberi, küçük küçük doğranmış domatesleri, sarımsağı, salçayı ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam edin. Domatesler suyunu çektiğinde ise üzerine bir bardağın yarısı kadar su koyun v tekrar çekilene kadar pişirmeye devam edin. Sonrasında ise başka bir tencerenin dibine patlıcanlarınızı dizin ve üzerie kıyma harcınızı dökün. Üzerine bir bardak su ekleyip ağzını kapatın. Eğer yemeğinizi süslemek istiyorsanız biber ve domates dilimleri koyabilirsiniz. Bu şekilde de 15 ila 20 dakika pişirirseniz yemeğiniz sunuma hazır olacaktır.
|
Patlıcan Musakka |
|
tuzak
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.08.2018
Mesajlar: 26 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc136122
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2018
751 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet orta boy patlıcan
3 çorba kaşığı tereyağı
300 gr kıyma
2 büyük soğan
4 adet domates
6-7 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
Sıvıyağı
1 1/2 su bardağı et suyu veya su
İsteğe bağlı olarak, maydanoz, kimyon ve kekik eklenebilir
Patlıcanların kabuklarını alaca soyup, iki santim kalınlığında yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Bir kapta üzerlerine bol tuz serpip, acı suyunun çıkmasını bekleyin. Sonra soğuk suyla yıkayıp, kurulayın.
Bir tavada sıvı yağı kızdırın, patlıcanları alt üst ederek hafif kızartın. Kağıt peçete üzerine çıkartıp, fazla yağlarını süzdürün.
Bir tencerede tereyağını eritin, ince doğranmış soğanı arasıra karıştırarak birkaç dakika kavurun. Sonra kıymayı ilave edin, ardından biberleri ilave edip biraz daha kavurun. Tuz, karabiber ekleyin. Arzuya göre, içine ince kıyılmış maydanoz ilave edip, ocağın altını kapatın.
Geniş bir tencereye, kızarmış patlıcanların yarısını dizin, hazırladığınız iç'i üzerine yayın. Kabukları soyup, halka halka doğranmış domatesi yerleştirin. Kalan patlıcanları üzerine dizin. En üste tekrar halka doğranmış domates ve birkaç kızarmış sivri biber dizin.
Arzuya göre çok az kimyon ve kekik ile tatlandırabilirsiniz. Bir çay bardağı kadar sıcak su katarak, kısık ateşte 10 - 15 dakika pişirin.
Sıcak servis yapın.
Not: Bu tarif fırında da hazırlanabilir.
|
|