|
|
Patlıcan |
 |
Amazon
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.06.2005
Mesajlar: 34 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc262
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2005
3,333 defa indirildi / yazdırıldı
|
Karaciğeri böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek ağrılarını giderir. Safra salgısını arttırır, idrar söker, kansızlığa iyi gelir. Bu bitki tütünle aynı guruba girer, içinde bir miktar nikotin vardır. Sigarayı bırakmak istteenler bol bol patlıcan yesin. Türk mutfağı patlıcandan en çok yemek çeşidi olan mutfaktır.
|
Patlıcan |
 |
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc306
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2005
3,088 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcan fazla tüketilirse hemoroite, başa, göze, egzamaya zarar verebilir. Yeşil sapında nikotin vardır. Sigara tiryakileri, sigarayı bırakmak için, patlıcan sapını çiğneyebilir.
|
Patlıcan |
 |
Eylül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 22.09.2005
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc582
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2005
3,094 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kalbi rahatlatır. İdrar söktürmesi bakımından vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasını sağlar. Patlıcanın bir başk özelliği de kansızlığa iyi gelmesidir. Olgunlaşmamış patlıcanda bir çeşit zehir olduğundan bunları yemekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Sağlığa en yararlı pişirme şekli közlemektir.
|
Patlıcan |
 |
Baharat
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 06.04.2006
Mesajlar: 124 Şehir: manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc1523
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2006
2,914 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcan, pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalbe sükunet verir.
Patlıcan yüksek oranda lif içerdiğinden hazımsızlığa iyi gelir.
Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir.
Patlıcan damarları yüksek kolesterolün etkilerinden korur.
Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adı verilen bir madde bulunduğundan, bu tür patlıcanları çiğ yemek zehirlenmeye neden olabilir.
Patlıcanın sindirimi güç olduğundan, çocukların dengeli bir oranda tüketmesine dikkat edilmelidir.
|
Patlıcan |
 |
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18601
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2007
2,642 defa indirildi / yazdırıldı
|
A, B1, B2, ve C vitaminleri ihtiva eder. Şeker ve nikriz hastalıklarına, romatizmaya, kalb, böbrek ve karciğer hastalıklarına iyi gelir. Şişmanlığı önler. Teneffüs yollarını açar. idrar söktürür. Ter kokusunu güzelleştirir.
|
Patlıcan |
 |
nurevren
Aşçıbaşı

Kayıt: 04.06.2008
Mesajlar: 29 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc24327
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2008
2,696 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcanın yetişme mevsimi haziran ayından, kasım ayı sonuna kadar devam eder. Çeşitli türleri vardır. Koyu mor renkli, 20-25 santimetre uzunluğunda olanlar "Kemer", mor renkli, küre biçiminde ve beyaz etli olanlar "Bostan" adıyla anılır. İri armut biçiminde olan "Mustafakemalpaşa" ve ucu sivri, uzunca olan "Rodos" patlıcanları da ülkemizde yetişen türler arasındadır. Türü ne olursa olsun, patlıcan alırken, parlak ve kaygan yüzeyli, körpe, gevrek ve çekirdeksiz olanları seçilmelidir.
BESİN DEĞERİ
Patlıcanın 100 gramında; 92,7 gram su, 4,6 gram nişasta, 0,2 gram yağ, 1 gram Protein, 0,9 gram selüloz, 15 miligram kalsiyum, 0,4 miligram demir, 300,1 miligram (A) ve 3 miligram (B) vitamini bulunur. Patlıcan 20 kalori değerine sahiptir.
KULLANILMASI
Ülkemizde çok yetişen ve sevilen patlıcan, Türk mutfağında önemli roller üstlenir.
Her tür pişirme yöntemine "cevap" verir. Kebabı, oturtması, kızartması, karnıyarığı, türlüsü, ogretam, suflesi, sotesi, ızgarası, etli ve zeytinyağlı dolmaları vardır. Pilavlı yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
HAZIRLAMA YÖNTEMİ
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra yemeğin özelliğine göre dikenli yeşilliği temizlenir, ya da 3 santimetre kadar sapı korunur. Kabuklarının soyulması kullanılacağı yemeğe göre değişir:
a) Alacalı, 1 cm aralıklı şeritler halinde,
b) Orta kısmı uçlara doğru kabuk bırakılarak ya da tamamı soyulur.
Yuvarlak, kuşbaşı, çeşitli uzunluklarda parmak biçimlerinde doğranır, ya da uzunlamasına 3 santimetre kalınlığında dilimlenir. Bu' biçimler yemeğin türüne göre seçilir. Doğrama işlemi tamamlandıktan sonra suya atılır. Kararmadan hemen kullanılır.
Tencere yemeklerinde, az suda, közde, fırında ya da yağda pişirilir.

|
Patlıcanın Faydaları |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2277 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184491
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2025
10 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcan, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da sofraların değerli sebzelerindendir. İşte patlıcanın başlıca faydaları...
1. Lif Zenginidir – Sindirimi Destekler
Patlıcan, özellikle kabuğuyla tüketildiğinde yüksek oranda lif içerir. Bu sayede:
Bağırsak hareketlerini düzenler
Kabızlığı önler
Uzun süre tokluk hissi sağlar
2. Antioksidan Kaynağıdır-Hücreleri Korur
Patlıcanın mor rengi, antosiyanin adı verilen güçlü antioksidanlardan gelir.
Bu maddeler:
Serbest radikalleri nötralize eder
Hücre hasarını azaltır
Yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur
3. Kalp Sağlığını Destekler
Düzenli patlıcan tüketimi:
Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur
Kan basıncını düzenler
Kalp-damar sağlığına olumlu katkı sağlar
4. Beyin Fonksiyonlarına Katkı Sağlar
İçeriğindeki nasunin ve diğer antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten koruyarak:
Hafızayı güçlendirebilir
Zihinsel fonksiyonları destekleyebilir
5. Düşük Kalorili – Diyet Dostu
Patlıcan, yağsız ve düşük kalorili bir sebzedir.
Diyet yapanlar için idealdir
Sağlıklı kilo kontrolünü destekler
Not: Kızartıldığında fazla yağ çekebilir. Fırınlama veya közleme yöntemleriyle tüketmek daha sağlıklıdır.

|
|
Patlıcan Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|