Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Besinlerin Değerleri > Patlıcan (2 adet - 256,712 defa bakıldı)

Patlıcan


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Patlıcan

nurevren
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 04.06.2008
Mesajlar: 29
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc24327
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2008
2,696 defa indirildi / yazdırıldı




Patlıcanın yetişme mevsimi haziran ayından, kasım ayı sonuna kadar devam eder. Çeşitli türleri vardır. Koyu mor renkli, 20-25 santimetre uzunluğunda olanlar "Kemer", mor renkli, küre biçiminde ve beyaz etli olanlar "Bostan" adıyla anılır. İri armut biçiminde olan "Mustafakemalpaşa" ve ucu sivri, uzunca olan "Rodos" patlıcanları da ülkemizde yetişen türler arasındadır. Türü ne olursa olsun, patlıcan alırken, parlak ve kaygan yüzeyli, körpe, gevrek ve çekirdeksiz olanları seçilmelidir.

BESİN DEĞERİ
Patlıcanın 100 gramında; 92,7 gram su, 4,6 gram nişasta, 0,2 gram yağ, 1 gram Protein, 0,9 gram selüloz, 15 miligram kalsiyum, 0,4 miligram demir, 300,1 miligram (A) ve 3 miligram (B) vitamini bulunur. Patlıcan 20 kalori değerine sahiptir.

KULLANILMASI
Ülkemizde çok yetişen ve sevilen patlıcan, Türk mutfağında önemli roller üstlenir.
Her tür pişirme yöntemine "cevap" verir. Kebabı, oturtması, kızartması, karnıyarığı, türlüsü, ogretam, suflesi, sotesi, ızgarası, etli ve zeytinyağlı dolmaları vardır. Pilavlı yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

HAZIRLAMA YÖNTEMİ
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra yemeğin özelliğine göre dikenli yeşilliği temizlenir, ya da 3 santimetre kadar sapı korunur. Kabuklarının soyulması kullanılacağı yemeğe göre değişir:
a) Alacalı, 1 cm aralıklı şeritler halinde,
b) Orta kısmı uçlara doğru kabuk bırakılarak ya da tamamı soyulur.
Yuvarlak, kuşbaşı, çeşitli uzunluklarda parmak biçimlerinde doğranır, ya da uzunlamasına 3 santimetre kalınlığında dilimlenir. Bu' biçimler yemeğin türüne göre seçilir. Doğrama işlemi tamamlandıktan sonra suya atılır. Kararmadan hemen kullanılır.
Tencere yemeklerinde, az suda, közde, fırında ya da yağda pişirilir.



Patlıcanın Faydaları

Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2287
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc184491
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2025
10 defa indirildi / yazdırıldı




Patlıcan, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da sofraların değerli sebzelerindendir. İşte patlıcanın başlıca faydaları...

1. Lif Zenginidir – Sindirimi Destekler
Patlıcan, özellikle kabuğuyla tüketildiğinde yüksek oranda lif içerir. Bu sayede:
Bağırsak hareketlerini düzenler
Kabızlığı önler
Uzun süre tokluk hissi sağlar

2. Antioksidan Kaynağıdır-Hücreleri Korur
Patlıcanın mor rengi, antosiyanin adı verilen güçlü antioksidanlardan gelir.
Bu maddeler:
Serbest radikalleri nötralize eder
Hücre hasarını azaltır
Yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur

3. Kalp Sağlığını Destekler
Düzenli patlıcan tüketimi:
Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur
Kan basıncını düzenler
Kalp-damar sağlığına olumlu katkı sağlar

4. Beyin Fonksiyonlarına Katkı Sağlar
İçeriğindeki nasunin ve diğer antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten koruyarak:
Hafızayı güçlendirebilir
Zihinsel fonksiyonları destekleyebilir

5. Düşük Kalorili – Diyet Dostu
Patlıcan, yağsız ve düşük kalorili bir sebzedir.
Diyet yapanlar için idealdir
Sağlıklı kilo kontrolünü destekler

Not: Kızartıldığında fazla yağ çekebilir. Fırınlama veya közleme yöntemleriyle tüketmek daha sağlıklıdır.







Patlıcan Tarifleri Besinlerin Değerleri



(2 adet Patlıcan 256,712 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® X sayfası