|
Peynirli Helva (Şanlıurfa) |
|
fahriye ersen
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc126752
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
1,767 defa indirildi / yazdırıldı
|
Urfa peyniri - 150 gr.
Sadeyağı - 10 gr.
Un - 50 gr.
Toz şeker - 120 gr.
Bir tavaya boşaltılan yağ ılıtılır sonra un ilave edilerek yaklaşık yarım saat süreyle sürekli karıştırılır. Toz şekerin üzerine su konularak eritilir. Peynirler ince dilimler halinde doğrandıktan sonra suyu süzülür. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içerisine eritilmiş şeker dökülerek iyice karıştırılır, iyice kıvamını bulan helvanın ortası açılıp peynir konulur. Peynirlerin üzeri tekrar helva ile kapatılıp tavanın kapağı örtülür. Peynirler iyice eridiğinde servis edilir.
|
Peynirli Helva (Şanlıurfa) |
|
mızrap
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130289
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2017
1,358 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
½ kg tuzsuz Urfa peyniri
1 su bardağı sadeyağ
2 su bardağı un
2 su bardağı tozşeker
Tozşekerin üzerine bir bardak su konularak eritilir. Peynirler yıkanıp ince dilimler halinde doğrandıktan sonra suyu süzülür. Bir tavaya boşaltılan yağ hafif ateşte ısıtıldıktan sonra un ilave edilerek yaklaşık yarım saat süreyle sürekli karıştırılır. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içerisine eritilmiş şeker dökülerek iyice karıştırılır. Helva kıvamını bulunca ortası açılıp peynir konulur, üzeri helvayla kapatılıp tavanın kapağı örtülür. Peynirler eriyince karıştırılıp servis tabaklarına alınır.
Not: Bahar aylarında, özellikle yaprak sarmasıyla birlikte yenilen bu tatlı cennet çamuru diye kutsanır. Helva, Arapça un, yağ ve şekerden yapılan tatlıya verilen addır.
|
Peynirli Helva (Şanlıurfa) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc152684
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2020
1,315 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
250 gram künefe Peyniri
Şerbeti için:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Tuzsuz künefe peyniri tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır.
Şerbet için şeker ve su bir kaba alınır, şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
Teflon bir tencereye sıvıyağ ve tereyağı alınır, beraber bir süre ısıtılır.
Isınan yağların üzerine un eklenir, un pembeleşene kadar sürekli karıştırılarak un biraz koyulaşıncaya kadar kavrulur.
Şerbet helva tenceresine dikkatli bir şekilde ilave edilerek sürekli olarak karıştırılır.
Helva kıvama gelince doğranmış peynir parçaları ilave edilir, biraz karıştırılır.
Tencerenin kapağı kapatılır, bir süre bekletilerek peynirin helva buharında erimesi sağlanır.
Bir süre sonra helva çok az karıştırılarak ılık olarak servise sunulur.
Not: Peynir ilave edildikten sonra çok fazla karıştırılmaz, erimiş peynirin helva üzerinde desenler oluşturması sağlanır.
|
|