| 
 
 
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3314 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182849 
Gönderme Tarihi: 02.May.2025 
136 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı irmik
 
3/4 su bardağı toz şeker
 
2 su bardağı ılık su
 
100 gram tuzsuz dil peyniri (eriyebilen bir tür peynir)
 
 
Peynir helvası için şekeri, 2 su bardağı suyun içinde eritip kenarda beklesin. 
 
Tavaya yağı alın. 
 
Kısık ateşte tereyağını eritin ve irmiği içine alarak kavurun. 
 
Rengi değişip irmiklerin kokusu iyice çıkına kadar kavurun. (Kavurma işlemi yaklaşık 10-15 dakika sürebilir) 
 
Şekerli su karışımını ilave ederek kaynayana kadar karıştırın. 
 
Kaynayıp şerbeti hafif emmeye başlayınca göz göz olacaktır. 
 
Bu sırada peyniri ilave edin. 
 
Peynir eriyene ve harçla bütünleşene kadar iyice karıştırın. 
 
Peynirde eridikten sonra altını kapatın. 
 
Peynir helvasını sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170076 
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2023 
313 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.droetker.com.tr
 
 
1 poşet Dr. Oetker İrmik Helvası
 
2 su bardağı su
 
100 g yumuşak margarin
 
150 g tatlı lor peyniri
 
 
Suyu ve margarini bir tencereye alın ve kaynatın. Üzerine irmik helvası karışımını ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında ocağı kısın ve tencerenin kapağını kapatın.
 
Suyunu tamamen çektiğinde ocaktan alın, küp şeklinde ufaladığınız tuzsuz lor peynirini ekleyin. Birkaç kez alt üst karıştırın ve kapağını kapatıp 10-15 dakika dinlendirin. Bir kez daha karıştırıp 10-15 dakika daha bekletin.
 
Sürenin sonunda irmik helvasını küçük kaselere doldurup servis tabağına ters çevirin. Ilık olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163555 
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2022 
397 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
150 gram dil peyniri
 
1,5 su bardağı irmik
 
200 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı tozşeker
 
Şerbeti İçin:
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı su
 
1 su bardağı süt
 
Süslemek İçin:
 
Tarçın
 
Nane
 
 
Öncelikle şerbet için toz şeker, su ve sütü bir tencerede kaynatıp, soğumaya bırakın. Tereyağını bir tencerede eritin ve içine irmiği ilave edip, kısık ateşte irmiğin rengi dönene kadar kavurun. Şerbeti kavurduğunuz irmiğin içine dökerken bir yandan da karıştırmaya devam edin. Şerbeti çekene kadar karıştırın ve istediğiniz kıvama geldiğinde 1 yemek kaşığı toz şekeri ilave edin. Tekrar karıştırdıktan sonra helvanın ortasını açın ve elinizle didiklediğiniz peyniri koyun. Üzerini helvayla örtün ve tencerenin ağzını kapatıp, 10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra helvayı iyice karıştırın. Dilerseniz ıslatılmış bir kaseye doldurup, servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Toz tarçın ve nane yaprağı ile süsleyip, sıcak veya ılık olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152981 
Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2020 
477 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çay bardağı tozşeker
 
Bir buçuk su bardağı soğuk süt
 
2 çorba kaşığı toz antepfıstığı
 
100 gram tuzsuz dil peyniri
 
 
İrmik ve tereyağını tencereye alıp pembeleşene dek kavurun. Toz şeker ve süt ilave edip orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, toz antepfıstığı ilave edin. Suyunu çekmeye yakın didiklenmiş dil peyniri ilave edip karıştırın ve suyunu çekene dek pişirin.
 
 
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
b&b 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.05.2019 
Mesajlar: 60 Şehir: Karabük | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144959 
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2019 
689 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram irmik
 
3 kase şeker
 
7 kase su
 
200 gram tereyağı
 
1 kilogram tuzsuz peynir
 
Servis için:
 
Antepfıstığı ve tarçın
 
 
İrmiği tereyağı ile iyice kavurarak soğumaya bırakın.
 
Başka bir tencereye su ve şekeri alıp iyice kaynatın.
 
Kaynayan şekerli suya kavrulmuş irmiği karıştırarak ilave edin.
 
Suyunu çektikten sonra ocaktan alıp 5 dakika kapağı kapalı şekilde bekleyin.
 
1 saat önce buzdolabından çıkardığınız ve ince ince dilimlediğiniz tuzsuz peynir ilave ederek bir iki kez karıştırın.
 
Bu şekilde 2-3 dakika bekleyin.
 
Servis tabağına aldığınız helvanın üzerine tarçın ve fıstık serpin.
 
 
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc99605 
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2014 
3,060 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı şeker
 
2 su bardağı irmik
 
3 su bardağı süt
 
200 gr. tuzsuz dil peynir
 
2 yemek kaşığı sana klasik
 
Üzerine fıstık, ceviziçi
 
 
Margarini eritin. İrmiği atın kavurun. Rengi dönsün hafif karamelize bir renk alsın. İçine şekeri de atın karıştırın şekeri de eritin. Karamelize olmayı da hızlandırır. Sütünü de ekleyin. Uzaktan dökün çünkü acayip buhar çıkartır. 1-2 dakika sonra peynirini de didip içine atın. Karıştırın. Süt seviyesi irmikten görünmez hale gelince altını kapatın kendi kendine sütünü çeksin. Üzerine ceviz ve fındık serperek servis yapın.
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
asude 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.05.2014 
Mesajlar: 49 Şehir: Torbalı İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98010 
Gönderme Tarihi: 05.May.2014 
3,262 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
100g margarin
 
1.5 su bardağı irmik
 
3 su bardağı süt
 
1-1/4 su bardağı şeker
 
200 g. dil peyniri
 
1 su bardağı yeşil fıstık
 
 
Yağı eritip irmiği ilave ediniz.
 
Kısık ateşte sararıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
 
Süt ve şekeri bir tencereye koyup kaynatınız.
 
Kavrulmuş irmiğin üzerine kaynayan şekerli sütü ilave edip hızla karıştırınız.
 
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşe alınız.
 
Peyniri ince uzun dilimlere ayırınız.
 
İrmik sütün tamamını çekmeden önce peyniri helvanın üzerine yayınız
 
Kapağını kapatıp peynirin erimesini bekleyiniz.
 
Ocağı kapatıp, kevgirle yavaşça alt üst ederek karıştırınız.
 
Servis tabağına alıp şekil vererek düzeltiniz.
 
Kıyılmış yeşil fıstık serperek ılık olarak servis ediniz.
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
tadıgüzel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2012 
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75634 
Gönderme Tarihi: 10.May.2012 
3,549 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Tuğrul Şavkar
 
 
60 gr. tereyağı (4 çorba kaşığı)
 
185 gr. irmik (1 su bardağı)
 
500 ml. süt (2 su bardağı)
 
150 gr. tozşeker
 
İnce doğranmış dilpeyniri (1 su bardağı)
 
 
Bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmiği ekleyip, kısık ateşte sürekli karıştırarak irmikler kahverengileşinceye kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Ayrı bir kapta sütü bir taşım kaynatın.
 
Kaynamış sütü irmiklere ekleyin, karıştırarak kısık ateşte 2 dakika pişirin. Şekeri ve peynirleri de ekleyerek bir karıştırıp ateşten alın. Tencereyi, kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmeye bırakın.
 
Demlenmiş helvayı tahta bir kaşıkla harmanlayın. Tane tane dökülen helvayı ılık olarak servis yapın.
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
ziram 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.09.2010 
Mesajlar: 21
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc55727 
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2010 
5,401 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Sahrap Soysal
 
 
150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı+5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
 
2 su bardağı irmik
 
200-300 gr tuzsuz Antakya peyniri (dil peyniri de kullanabilirsiniz)
 
3 su bardağı sıcak süt
 
1.5 su bardağı toz şeker
 
 
Margarini orta boy teflon tencerede kızdırıp irmiği aktarın ve tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte, yaklaşık 8-10 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin.
 
Peyniri de çok küçük parçalar halinde didikleyin.
 
Diğer taraftan, sıcak süt ve toz şekeri derin bir kaba koyun. Şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle "miyanesi gelen" irmiğin üzerine, şekerli sıcak sütü ekleyin. Hızla ve 1 dakika kadar karıştırıp peynir parçalarını ilave ettikten sonra tencerenin kapağını hemen kapatın.
 
Çok kısık ateşte irmiğin sütünü çekmesi için 4-5 dakika hiç karıştırmadan pişirin. Ocaktan alın ve yine kapağını hiç açmadan 10 dakika daha dinlendirin. Sonra üzerine fıstık, badem ya da ceviz serpiştirip karıştırın. Sıcakken servis tabağına aktarın. Ilık olarak servise sunun.
 
 
Not: İrmik helvasının yanında isterseniz dondurma da ikram edebilirsiniz. Dondurmanın irmiğe çok yakıştığını göreceksiniz.
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
lezzet dünyası 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.08.2010 
Mesajlar: 62 Şehir: Tekirdağ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54509 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2010 
3,675 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı şeker
 
4 su bardağı su
 
125 gram margarin ya da tereyağı
 
100 gr dil peyniri
 
50 gr çekilmiş antepfıstığı
 
 
Tencereye yağı alıp eritelim. İrmikleri ekleyip ağır atefte ve sürekli karıştırarak irmikleri, hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek kavuralım. Ateşi kapatıp kaynar haldeki suyu ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dk. irmiklerin suyu çekmesini sağlayalım. Sonra şekeri ve kibrit çöpü inceliğinde dilimlenmiş peynirleri ilave edip bir kez karıştırarak 5 dk. demlendirelim. Arzuya göre üzerine çekilmiş antepfıstığı serperek servis yapalım.
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
sümbül abla 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.09.2009 
Mesajlar: 32 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc40917 
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2009 
4,315 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
100 gr. yağ
 
100 gr. tuzsuz dil peyniri
 
1,5 su bardağı şeker
 
1,5 su bardağı su
 
 
Orta ateşte, şeker ve suyu karıştırarak şerbet yapın. Çok kızgın olmayan yağda irmiği devamlı karıştırarak çok hafif pembeleştirin. irmiği şerbetin üzerine ekleyip, şerbeti çekinceye kadar karıştırarak pişirin ve ocağın altını iyice kısın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpin ve peynirin üstünü helvayla örtüp birkaç dakika sonra ocağın altını kapatın. Ilınmasını bekleyin.
 
 
 ML® Yumurtalı Helva için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
peri kızı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.06.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc37167 
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2009 
4,659 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
250 gram tereyağı
 
3 su bardağı tozşeker
 
2 su bardağı su
 
250 gram tuzsuz taze keçi peyniri
 
 
İrmik ve tereyağını kısık ateşte, sık sık karıştırarak, rengi dönene kadar kavurun. Tozşekeri suda eritip irmiğin üzerine dökün. Pişmesine yakın parça parça koparılmış peyniri ekleyin. Suyunu çekene kadar 10 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 ML® Helvalı Börek için tıklayın
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
tertemiz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.12.2006 
Mesajlar: 25 Şehir: Urfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9294 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2006 
4,794 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
2/3 paket margarin
 
1.5 su bardağı şeker
 
150gr. tuzsuz peynir
 
1 su bardağı su
 
1/2 su bardağı süt
 
 
Tavayı biraz ısıtın. Yağı eritin, içine irmiği atın. Çok hafif pembeleşene kadar karıştırın. Bir tencerede şeker, süt ve suyu, şeker eriyene kadar karıştırın. Tavadaki irmiği de bu kaba katın. Suyunu çekip tencereden ayrılmaya başlayana kadar karıştırarak pişirin. Suyunu tamamen çekince çok kısık ateşe alın. Üzerine, dilimlediğiniz dil peynirini koyun. Peynirin üstünü helvayla örtün. 2 dakika sonra ateşten alıp 5 dakika dinlendirin. Sıcak servis yapın. 
 
 
Not: Helva, bakır ya da alüminyum tencerede yapılmalı. Özellikle çift tabanlı çelik tencereden kaçınılmalı.
 
 
 ML® Zengin İrmik Helvası için tıklayın
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Şimal Yıldızı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.04.2006 
Mesajlar: 69 Şehir: istanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc4244 
Gönderme Tarihi: 28.May.2006 
4,791 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2.5 su bardaği irmik
 
125 gr. margarin
 
125 gr. tereyağı
 
2.5 su bardaği toz seker
 
200 gr. badem
 
200 gr. tuzsuz, taze kasar peyniri
 
1 litre süt
 
 
Margarin ve tereyağını tencerede eritin. Kabukları çıkarılmıs badem ve irmiği ekleyip hafif ateşte 20 dakika kavurun. Süt, su ve toz şekeri bir tencerede kaynatın. Kavrulan irmigin üzerine döküp karistirarak tencerenin kapagini kapatin. 10-15 dakika dinlendirin. Peyniri rendeleyin. Helvanin üzerine ekleyip karistirin. Sicak servis yapin.
 
 
 ML® Peynir Helvası için tıklayın
 
  
 | 
Peynirli İrmik Helvası | 
  | 
Güney 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.04.2006 
Mesajlar: 72 Şehir: tarsus | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2859 
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2006 
5,108 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı  irmik 
 
2 su bardağı toz  şeker 
 
1 çorba bir kaşığı  tereyağı
 
2 paket  dil peyniri
 
Tarçın
 
 
İrmiği tereyağında  sararmaya başlayıncaya dek  kavurun. Şeker ve  dört su bardağı  su ilave edin ve  topaklanmamasına özen göstererek  karıştırın. İrmik  karışımı boza kıvamına gelince ateşten indirin ve  birkaç dakika dinlendirin. Daha evvelden  lif lif kopartılıp  ılık suya koyduğunuz dil peynirini  karışııma  katın. Peyniri tamamen eriyinceye dek ara vermeden karıştırın. Sakız kıvamına geldiğinde  üzerine tarçın serpin, servis yapın.
 
 
ML® Zengin İrmik Helvası (görsel)
  
 | 
 
 
 
 
 
 |