|
Peynirli Kadayıf (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc67220
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2011
2,047 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.urfaurfa.com
1,5 Kg Kadayıf teli
1 Kg. taze Urfa peyniri
1 Kg. şeker
1/2 su bardağı gün pekmezi
Peynirler yıkanır ince ince doğranır. Bez üzerine alınarak suyu alınır.
Kadayıf teli elle çekile çekile ufalanması sağlanır.
Tepsi yağlanır, kadayıf teli ikiye bölünerek yarısı tepsinin dibine serilir, peynirler ince aralıklarla telin üzerine dizilir, ikinci yarısı da tepsiye konup elle bastırılarak ezilir.
Muhtelif yerlerine sade yağ gezdirilir.
Pekmez hafif sulandırılarak kadayıfın üzerine konur.
Ocaktan etrafına yağ vererek çevire çevire pişirilir. Tepsi tutulup diğer yarısı çevrilir.
Şeker, 2 su bardağı su ile ocağa konur kaynayınca limon sıkılarak ocaktan alınır. Sıcakken soğumuş kadayıfa dökülüp servis yapılır.
Şurup sıcak ise kadayıf soğuk olmalıdır. Aksi takdirde hamurlaşır.
Not: Üst kısmının iyi kızarması için pekmez kullanılır.
|
Peynirli Kadayıf (Şanlıurfa) |
|
fahriye ersen
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc126753
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
1,059 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tel hamur - 120 gr.
Tuzsuz peynir - 100 gr.
Tereyağı - 20 gr.
Pekmez - 10 gr.
Tozşeker - 150 gr.
Su - 150 cl.
Limon suyu - 2 cl.
Şeker ve su bir tencere suya konularak kaynatıldıktan sonra limon suyu ilave dilerek şerbet hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Tel hamura tereyağın yarısı yedirilirve kalan yağ pekmezle karıştırılıp yarısı tepsinin içerisine sürülür. Yağla harmanlanmış olan tel hamurun yarısı tepsiye yayılır ve rendelenmiş peynir serilir. Hamurun diğer yarısı peynirin üzerine yine elle bastırılarak yerleştirilir. Tepsi ocağın üzerinde çevrilerek hamur pişirilir. Hamurun alt kısmı pişince başka bir tepsinin içine alınır. Pişirme tepsisi kalan yağla ovulup kadayıfın pişmemiş tarafı tepsinin altına gelecek şekilde yerleştirilir ve kısık ateşte çevrilerek pişirilir. Soğuk şerbet sıcak kadayıfın üzerine dökülür ve sıcak servis edilir.
|
Peynirli Kadayıf (Şanlıurfa) |
|
mızrap
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130287
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2017
1,582 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg tel hamur
750 gr tuzsuz peynir
1 paket tereyağı
½ kahve fincanı pekmez
3 su bardağı tozşeker
1 bardak su
½ limon suyu
Yarım paket tereyağı hamura yedirilecek kalan yağ pekmezle karıştırılıp yarısı tepsinin içerisine sürülür. Yağla karıştırılmış olan hamurun yarısı alınıp el ıslatılarak tepsiye bastırılarak yayılır. Peynir ince ince dilinerek hamurun üzerine yerleştirilir. Üzerine hamurun diğer yarısı yine elle bastırılarak yerleştirilir. Ocağın üzerinde çevrilerek pişirilir. Altı pişince bir tepsinin tersine çevrilerek pişirilen tepsi tekrar kalan yağla ovulup kadayıfın pişmiş yüzü dışarıya getirilerek hamur yüzü tepsiye rahatça konulur ve alt yüzü de aynı şekilde kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Diğer taraftan üç bardak şekerin içerisine su ve yarım limon suyu ilave edilerek şerbet yapılır ve soğutulur. Soğuk şerbet sıcak kadayıfın üzerine dökülür.
Not: Kadayıf, Arapça kesmek, kırpmak anlamına gelen Kat' kökünden gelir. Urfa'da pendirli kadayıf olarak bilinen bu tatlının tel tel olanına tel kadayıf, kadayıf telinin kırılıp ufalanması suretiyle yapılan şekline kırma kadayıf adı verilir. Taze peynirin bulunmadığı, daha çok kış aylarında cevizlikadayıfda yapılır.
|
|