|
|
Peynirli Tepsi Böreği |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95643
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2014
1,566 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
6-7 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Aldığı kadar ılık su
İçinin malzemesi:
250 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2-3 adet taze soğan
2 tane yumurta
Mayayı biraz ılık su ile kabartınız.
Unun ortasını açınız, kabarmış maya, tuz ve ılık su ilavesi ile ekmek hamuru yumuşaklığında bir hamur yapınız.
Ilık bir yerde kabarması (mayalanması) için bekleyiniz.
Bir bardak zeytinyağını hamura yedirerek yoğurunuz.
Hamuru yağlanmış fırın tepsisine alınız ve el ile yayınız.
Peyniri rendeleyiniz.
İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve soğanla karıştırınız.
Hazırladığınız harcı hamurun üzerine seriniz.
Hamuru uçlarından bohça gibi kapatınız.(Harç içte kalmalıdır.)
Tekrar el ile bastırarak tepsiye yayınız.
Üstüne yumurta sürüp, bazı yerlerine bıçak batırarak deliniz ve önceden ısıtılmış fırında (25-30 dakika) pişiriniz.
Dilimleyerek sıcak servis yapınız.
Not: Bu börek kıymalı iç ile de yapılabilir.
|
PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ |
|
çatlak tava
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc54994
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2010
1,965 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
Hamur için;
3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
1 su bardağı su
Yaklaşık 5.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 çay kaşığı tuz
İç harcı için;
2 su bardağı ufalanmış orta yağlı beyaz peynir (isterseniz lorla karışık hazırlayın)
1 demet maydanoz
Hamuru açmak için;
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı un
Ayrıca;
125 gr bitkisel margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
Hazırlanışı
İç harcını hazırlamak için; maydanozu ayıklayıp incecik doğrayın. Beyaz peynir ve maydanozu derin bir kapta karıştırın. Bir kenarda bekletin.
Hamuru hazırlamak için; Yumurta, su, tuz ve sirkeyi hamur yoğurma kabında karıştırın. Unu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert ve pütürsüz bir hamur hazırlayın. Üzerini temiz bir bezle örtüp 60 dakika bekletin.
Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Bezelerden 5 tanesini üzerlerine nişastalı unu serperek oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın.
Yağı tavada eritip alın. Açtığımız hamurları aralarına üçer yemek kaşığı yağ gezdirerek 40 santim çapındaki yağlanmış tepsiye üst üste dizin. 5 Üzerine peynirli harcı yayın. Kalan 5 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp tepsiye üst üste serin. Kalan yağı hamurun üzerine kaşıkla gezdirin. 10 dakika önceden ısıtılmış 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlı fırının alt rafında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip servise sunun.
|
Peynirli börek |
|
Yemliha
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.08.2007
Mesajlar: 24 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc17091
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2007
2,080 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gram un,
1 adet yumurta,
2 çay bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı maya,
1 çay kaşığı tozşeker,
yarım su bardağı ılık su,
1 adet yumurtanın sarısı,
tuz.
İçi için:
1 demet meydanoz,
yarım kg. beyaz peynir
Öncelikle küçük bir kapta 1 tatlı kaşığı mayayı, 1 çay kaşığı tozşekeri ve yarım su bardağı ılık suyu karıştırın. Maya kabarana dek bekleyin. Unu, 1 çay bardağı sıvıyağı, 1 su bardağı ılık sütü ve yeterince tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru tekrar kabarması için bir süre daha bekletin. Bu arada iç malzemesi için ince kıyılmış
maydanoz ve ufalanmış peyniri karıştırın. Sonra hamuru eşit dört parçaya ayırın. Her bezeyi hazır yufka büyüklüğünde açın.
İlk yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. İlk önce kenarlarını karşılıklı gelecek şekilde kapatın. Sonra diğer kenarlarını üst üste getirin. Diğer yufkalarıda bu şekilde katlayın. Katladığınız ilk yufkayı tepsiye alın. Üzerine bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. Mayda-nozlu peynir serpin, Diğer yufkalarıda aralarına sıvıyağ sürüp, peynir serperek, üst üste dizin.
Sonra elinizle bastırarak yufkaları büyütün. Üzerine yumurtanın sarısını sürün. İri baklava dilimleri şeklinde kesin. Çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında 1 saat pişirin.
|
Peynirli Tepsi Böreği |
|
Siyah Lale
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.07.2007
Mesajlar: 24
|
Kısa URL: https://ml.md/lc16326
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2007
2,072 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 bardak un
2 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
10 çorba kaşığı tereyağı veya kahvaltılık margarin
250 gr. beyazpeynir
1 demet maydanoz
1 demet dereotu.
Bir mermer veya tahta tezgâh üzerinde un elenir. Ortası açılır. 2 yumurta, tuz ve bir bardak su ile iyice ezilir ve unda toplanarak hamur yapılır. Kalın bir halat gibi uzatılır. 4-5 santim kutrunda, 12 parçaya kesilir. Hamur tezgâhı unlanır. Ve merdane ile azıcık yuvarlatılır. Çay tabağı büyüklüğüne gelince yumuşatılmış yağ hamurların üst kısmına konulur. Yağlar biraz donduktan sonra, hamur üst üste konulur. En üste gelen hamur kapak gibi kapatılır. Bu hamur yağsız olmalıdır. Az unlanarak merdane ile açılır, yağlanır, üzerine nemli bir bez sererek, 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır. Sonra, hamur, orta yerden katlanır, yanları bükülür, 20 dakika kadar hamur, kendine gelmesi için bırakılır. Dar kenarlı, alt düz bir tepsiye, hamurumuz, tepsi genişliğinde açılır. Tepsi içine muntazam olarak yerleştirilir. Beyazpeynirli, maydanozlu, tereyağlı iç konulduktan sonra, diğer hamurlar üzerine kapatılır. En üst hamurun üzerine yumurta sarısı sürülür, fırında, 30-35 dakika kadar pişirilir. İçi hazırlarken, beyazpeynir, kıyılmış dereotu, maydanozun içine bir yumurta beyazı karıştırılması lazımdır.
ML® Tepsi Böreği için tıklayın
|
|
Peynirli Tepsi Böreği Tarifleri Tava Böreği Tarifleri
|
|