|
Pırasalı Börek |
|
siyami kutsi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.05.2017
Mesajlar: 39 Şehir: Siirt |
Kısa URL: https://ml.md/lc128968
Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2017
1,145 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Hamur için:
6 su bardağı un
1 çorba kaşığı toz maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
İç malzeme için
4 pırasa
2 soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
100 gr lor peyniri
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kekik
Toz mayayı ılık süt ile birlikte karıştırın. Üzerine yoğurt, sıvıyağ, tuz ve tozşekeri ekleyip karıştırın. Unu azar azar ilave edip hamuru iyice yoğurun. Hamurun üzerini bezle örterek 30 dakika kadar dinlendirin. Soğanları soyarak kıyın. Pırasaları temizleyip ince ince dilimleyin. Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Pırasa ve soğanı tavaya ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika karıştırarak soteleyin. Tuz ve karabiber serpip ocaktan alın. Peyniri ekleyip karıştırın ve ılınmaya bırakın. Hamuru unlanmış bir zemine alıp merdaneyle büyük bir yufka şeklinde açın. Üzerine pırasalı harcı döküp yayın. Hamurun kenarlarını içe kıvırıp önce kare şekline getirin. Sonra ortadan ikiye katlayıp dikdörtgen şekli verin.
Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Hamuru tepsiye yerleştirin. Yumurta sarısı ve eritilmiş tereyağını karıştırıp hamurun üzerine fırçayla sürün. Pulbiber ve kekik serpip 20 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Ilınınca dilimleyip servis yapın.
|
Pırasalı Börek |
|
çılgın aşçı
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.10.2017
Mesajlar: 26 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc129065
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2017
1,146 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Hamuru için:
1 kg un
1 yemek kaşığı sirke
1.5 çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı su
İç harcı için:
9-10 dal pırasa
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı pul biber
Arası için:
Eritilmiş tereyağı
Üzeri için:
Çörekotu
Hamur için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle kapatıp 40 dakika dinlendirin. İç harcı için pırasaları 2 cm kalınlığında doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Pırasalar yumuşamaya başlayınca tuz ve kırmızı pul biber ile tatlandırıp ocaktan alın. Dinlenen hamuru 9 bezeye ayırın. Daha sonra bezeleri üçerli gruplara ayırın. Üç bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açıp aralarını yağlayarak üst üste koyun ve kenarları tepsiden taşacak şekilde açın. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayarak yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Hazırladığınız harcı üzerine yayın. Harç görünecek şekilde hamurun kenarlarını ortaya doğru şekil vererek katlayın. Kenarlarına eritilmiş tereyağı sürün. Çörekotu serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Ilınınca dilimleyip servis yapın.
|
Pırasalı Börek |
|
nasuh
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.03.2018
Mesajlar: 26 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc133045
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2018
837 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
1 kilo un
1 tutam tuz
Su
İçi için:
1 bağ pırasa
1 tutam tuz
Açmak için:
Sıvıyağ
Geniş bir kaba un ve tuz koyuyoruz. Azar azar ılık su ilave edip ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru 3 eşit parçaya ayırıp merdane ile büyütüyoruz ve aralarını bol bol yağlayıp bir tepside üst üste sıralıyoruz ve yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Pırasaları oldukça ince dilimliyoruz. Temiz bir çarşafı yere seriyoruz dinlenen hamurları tek tek çarşafın üzerinde olabildiğince ince açıyoruz kenarlarının kalın yerlerini bıçakla kesip alıyoruz. Açtığımız hamurun içine pırasa serpip 1 avuç sıvı yağ gezdiriyoruz ve çarşafın kenarından kaldırıp yarıya kadar hamuru rulo yapıyoruz Çarşafın diğer tarafınıda kaldırıp ortaya doğru rulo yapıyoruz ve yağlanmış tepsinin ortasından başlayarak dolayıp tepsiye yerleştiriyoruz. Kalan iki hamuruda aynı şekilde açıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirip önceden ısınmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirip servis yapıyoruz.
|
Pırasalı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159168
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2021
272 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamuru için:
2 su bardağı un
125 gram oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
1 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı yoğurt
Tuz
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
İçi için:
500 gram pırasa
400 gram kıyma
1 adet acı Arnavut biberi
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 diş ince kıyılmış sarımsak
3 çorba kaşığı yer fıstığı
100 gram krema
3 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Köri
Üzerine:
2-3 çorba kaşığı yer fıstığı
Tereyağının 1/3'ünü ayırın ve kalanını geniş bir kaba alın. Üzerine un, yumurta sarısı, yoğurt, kabartma tozu ve tuz ekleyip iyice yoğurun. Daha sonra düz bir zemine alıp merdane ile yarım cm kalınlığında ve dikdörtgen şekilde açın. Ayırdığınız tereyağını üzerine sürüp rulo yapın. Yağlanmış bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayın ve buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün içi için pırasaları temizleyip, ince halkalar halinde doğrayın. Yer fıstıklarını temizleyin. Arnavut biberinin çekirdeklerini temizleyip ince kıyın. Sıvı yağı bir tavaya alıp üzerine kıyma, sarımsak ve yer fıstığını katıp karıştırarak kavurun. Daha sonra pırasa, kıyılmış biber ve tuz ekleyin. Pırasa yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Ayrı bir kapta krema, 2 adet yumurta, karabiber ve köriyi karıştırıp pırasalı harca ilave edin. Harcı bir kenara alıp ılınmaya bırakın. Orta büyüklükte yuvarlak bir fırın kabını yağlayın. Kalan yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Akşamdan hazırladığınız hamurdan elma büyüklüğünde bir parça koparıp böreği pişireceğiniz kaptan biraz büyük olacak şekilde açın. Daha sonra kenarlarından taşacak şekilde kalıba yerleştirin. Hamurun sarkan kısımlarına fırça ile yumurta akı sürün. Hazırladığınız pırasalı harcı hamurun üzerine döküp yayın. Kalan hamuru fırın kabının büyüklüğünde açıp üzerine çatalla delikler açın. Daha sonra harcın üzerine yerleştirin ve sarkan hamurun kenarları ile birbirine yapıştırın. Üzerine yumurta sarısı sürüp yer fıstığı koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
|
Pırasalı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159312
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2021
345 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 kahve fincanı sıvı yağ
Biraz tuz
Yarım su bardağı ılık su
İçi için:
Yarım kg pırasa
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı yoğurt
1 çay fincanı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tuz
2 adet yumurta
Biraz peynir
Un, yoğurt, 1 kahve fincanı sıvı yağ, tuz ve suyu yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölerek, iki adet yufka açın. Yufkanın birini, yağlanmış tepsiye alın. Pırasayı temizleyip incecik kıyın. Diğer iç malzemesiyle karıştırıp, yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkayı da, malzemenin üzerini örtecek şekilde en üste serin. Kömür ateşinde önce bir tarafını, sonra diğer tarafını çevirerek pişirin.
|
Pırasalı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160258
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2021
361 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 bardak un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar su
1 kilo pırasa
Karabiber
Pul biber
Tuz
Sıvı yağ
4 bardak unun içerisine bir tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı sirke, aldığı kadar da su ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Daha sonra hamuru yoğurup, 20 dk. boyunca dinlendirin. Dinlendirmiş olduğunuz pırasalı börek hamurunu 20 bezeye bölün. Daha sonra tüm bezeleri bir pasta tabağı büyüklüğünde açıp, aralarına erittiğiniz tereyağını ekleyin. Sonrasında hamurları buzdolabında bir süre bekletin.
Pırasaları iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Daha sonra bir tavaya bir miktar yağ koyun ve pırasaları tavada kavurun. Pırasalar iyice yumuşadıktan sonra kenarda bekletin.
Dolaptan çıkarmış olduğunuz hamurları merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Daha sonra içerisine hazırlamış olduğunuz pırasa harcını ekleyin. Her kata aynı işlemi uygulayın. Böreği bir hamur yardımıyla kapadıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verin.
200 derecelik fırında 40 dk boyunca pişirebilirsiniz.
|
|