|
Pirçikli Pilav (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc67092
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2011
3,013 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak tavuk suyu veya su
1 adet tavuk göğsü
2 adet soğan,
2 adet havuç
½ çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağı
2-3 diş sarımsak
50 gr badem
Tuz
Karabiber
Tavuk göğsünü yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su, sarımsak ve tuz ekleyerek haşlayın. Bademleri sıcak suda bekleterek kabuklarını soyun. Haşlanan tavuk etini kemiklerinden ayrırak küp şeklinde doğrayın. Diğer tarafta pirinci tuzlu sıcak suda 1 saat kadar bekletin. Bol su ile yıkayarak süzün. Küçük küçük doğranmış soğanları ve kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuçları, kabuğu soyulmuş bademlerle birlikte sıvı yağda 5-6 dakika kadar kavrun. Tencereyi ateşten alarak karışımın üzerine doğranmış tavuk etlerini de ilave edip karıştırın. Pirinçleri bir tencereye boşaltılıp üzerine sıcak tavuk suyunu dökün. Önce 2 dakika harlı ateşte sonra kısık ateşte pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav piştikten sonra 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Genişçe bir servis tabağına tencereyi ters çevirerek şekli bozulmayacak bir biçimde pilavı boşaltın. Üzerine de hazırlanan tavuklu karışımı dökerek süsleyip servis yapın.
|
Pırçıklı Pilav (Şanlıurfa) |
|
hıdır
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Elazığ |
Kısa URL: https://ml.md/lc126722
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2017
1,237 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kuşbaşı et - l00 gr.
Pirinç - 50 gr.
Sarı pırçıklı (Havuç) - 25 gr.
Kuru soğan - 25 gr.
Sadeyağ- l0 gr.
Pul biber - 5 gr.
Tuz - 3 gr.
Yenibahar - 2 gr.
Tarçın - 2 gr.
Kuşbaşından biraz daha küçük doğranan etler bir tencerede haşlanır. Saçak şeklinde doğranan soğanlarve kabuğu temizlenip ince uzun kesilen havuçlarayrı birtencereye konan sadeyağda pembeleşip yumuşayıncaya dek kavrulur. Haşlanmış etler ilave edilerek bir müddet daha kavrulduktan sonra pul biber, tuz, bol baharat, et suyu ve yeterince su ilave edilir. Su iyice kaynayınca pirinçler yıkanarak üzerine dökülür, iyice karıştırılan yemeğin suyu kaynayınca kısık ateşe alınarak pişirilir. Piştikten sonra bir müddet dinlenmeye bırakılan pırçıklı pilav zeytin bostanası eşliğinde servis edilir.
|
Pirçikli Pilavı (Şanlıurfa) |
|
mızrap
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130284
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2017
942 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
½ kg kuşbaşı et
5 bardak pirinç
750 gr sarı pırçıkli
3 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı yağ
2 yemek kaşığı pul biber
Tuz
Baharat
Etler kuşbaşından biraz daha küçük doğranır ve tencerede haşlanır. Havuçların kabuğu soyulup kibrit çöpü şeklinde ve uzunluğunda, soğanlar saçak şeklinde doğranır. Ayrı bir tencereye konan yağda havuçlar ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Sonra haşlanmış etler ilave edilerek biraz da onlarla çevrilir. İçine pul biber, tuz ve bol baharat atılarak diğer tencereden alınan et suyu, bir bardak pirince iki bardak su olmak üzere ilave edilir. Su iyice kaynayınca pirinç yıkanarak üzerine dökülür ve karıştırılır. Kaynara çıkınca hafif ateşte yavaş, yavaş pişirilir. Dinlenen pilav servis tabağına alınarakzeytin bostanasıyla yenilir.
Not: Pırçikli, Urfa ağzında havuç'a verilen isimdir. Bu pilava mığrıbî pilavda denilir.
|
Pırçıklı Pilav (Şanlıurfa) |
|
Kayıtcı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.01.2019
Mesajlar: 60 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc139551
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2019
628 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg parça et (kuzu veya koyun)
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı tuz
1 kg yerli ve sarı havuç
150 gr (1,5 cay bardağı), sadeyağ
750 gr pirinç (önceden 15-20 dakika ıslatılmış).
Et kuşbaşı doğranır, bir tencereye konulur. 2 saat önceden ıslatılıp süzülmüş nohut, tuzun yarısı ve 2 bardak su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarı havuç önce yuvarlak doğranır, yuvarlaklar ikinci kez doğranarak ince şerit haline getirilir. Ayrı bir tencereye yağın yarısı konur ve doğranmış havuçlar eklenerek solana kadar kavrulup et ve nohudun üzerine ilave edilir. Havuçlar pişinceye kadar et ve nohutla beraber biraz daha kaynatılır. Süzülüp iyice yıkanmış pirinç ayrı bir tencerede kalan yağda kavrulur, sonra et, nohut ve havucun bulunduğu tencereye konulur. Tencerede var olan suya ilaveten pirince yetecek kadar su konularak pilav pişirilir. Biraz dinlendirildikten sonra uygun bir kaba ters çevrilerek servis yapılır.
Not: Bu yemeğe buhara pilavı dendiği gibi mığrıbı pilavı, "pırçıklı pilavı" veya "havuç pilavı" da denir. Kullanılan havuç, mutlaka sarı renkli olmalıdır. Siyah havuçtan yapılacak olursa yemek siyah olur, hiç de hoş olmayan bir görüntü çıkar. Ayrıca havuçlar Urfa havucu olmalıdır. Yerli olmayan havuçtan buhara pilavı lezzetli olmamaktadır.
|
|