|
Portakallı Tart |
|
BolKepçe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.06.2005
Mesajlar: 41 Şehir: Ereğli/Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc1447
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2006
2,676 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tart İçin;
250 gr. un
1 küçük paket margarin
1 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
50 gr. pudra şekeri
marmelat için;
200 gr. portakal marmeladı
1,5 çorba kaşığı yeşil fıstık veya hindistancevizi rendesi
Porselan bir kaseye 2 yumurtayı, şekeri, ılık suyu koyup karıştırınız, elenmiş unun içine kabartma tozunu, vanilyayı koyup karıştırınız, unu porselan kasedeki karışıma koyup iyice yoğurunuz.
Tart hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alın, kalanını yağlanmoş kaba yerleştirin, üzerine marmelattan 2 çorba kaşığı ayırıpkalanını üzerine yayın, ayırdığınız hamurdan yaptığınız çubukları marmelatın üzerine kafeş şeklinde aralıklı olarak yerleştirin, çubukların üzerine yumurta sarısı sürün, orta ısılı ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından alıp biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Ayırdığınız 2 çorba kaşığı marmelatı az bir suyla ısıtıp tartın üzerine her tarafına gelecek şekilde dökün.
|
PORTAKALLI TART |
|
tolky
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2006
Mesajlar: 54 Şehir: istanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc2984
Gönderme Tarihi: 30.Nis.2006
2,763 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
250 gr margarin
3 çorba kaşığı yoğurt
İç malzemesi :
3 adet portakalın rendesi
1 su bardağı toz şeker
tarçın
ceviz
Margarin, yoğurt ve unu karıştırarak hamuru yoğurun, iki eşit parçaya ayrıp merdaneyle açın. Portakal kabuklarını sıcak suyla haşlayıp acı suyunı sıktıktan sonra, diğer malzemelerle karıştırıp iki parça halindeki hamurun arasına dökün. Biraz tarçın ekip üzeri pembeleşinceye dek pişirin. Arzu ederseniz, üzerine pudra şekeri döküp, servis yapabilirsiniz.
ML® Vişneli Tart (görsel)
|
Portakallı Tart |
|
zumZUM
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.04.2006
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc5284
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006
2,796 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
Hamuru;
3 yumurta
5 tepeleme yemek kaşığı un
3-4 tepeleme yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Üstü için;
2-3 adet çekirdeksiz portakal
7-8 adet kiraz şekerlemesi
1 bardak krem şantiy
Kreması;
1 bardak süt
1 yumurta
1 yemek kaşığı tepeleme un
3 yemek kaşığı tozşeker
YAPILIŞ TARİFİ
Yumurtaları 3 kaşık şekerle birlikte mikserde çırpın. Koyu kıvama gelince, elenmiş un, vanilya ve limon kabuğu katıp tahta kaşıkla altüst yaparak karıştırın. 25 cm çapında, 5 cm yükseliğinde kenarı tırtıklı teflon tart kalıbını yağlayıp unlayın. Yumurtalı karışımı içine boşaltın. Orta ısılı fırında 30 dk pişirin.
Bir kapta şeker, un ve yumurtaya sütü katıp karıştırarak pişirin. Vanilya koyup ateşten alın.
Pişen pandispanyayı kalıptan çıkartın. Çukur olan yüzüne soğumuş kremayı yayın. Portakalların kabuklarını ayıklayıp dilimleyin ve ortalarından ikiye bölün. Resimde görüldüğü gibi, kremanın üzerine yerleştirin. Kenarlarına ve çevresine krem şantiy sıkın. Kiraz şekerlemesi ve renkli şekerle süsleyin.
|
Portakallı Tart |
|
otelman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2006
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6512
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2006
2,568 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak Malzemeler
5 Tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
3 adet yumurtanın sarısı
400 ml süt
250 gr un
1 adet yumurta
175 gr toz şeker
175 gr tereyağı
2 adet kan portakalı
200ml portakal suyu
1 paket vanilyalı puding tozu
1 yemek kaşığı pudra şekeri
50gr beyaz çikolata
Tuz
Hazırlanma Şekli
Tart Hamuru:
125gr Tereyağı, 75gr şekeri bir tutam tuzu iyice karıştırın. İçine yumurta, un, 2 tatlı kaşığı portakal kabuğu ilave edin. Hamuru yoğurun folyoya sarıp buzdolabında bir saat bekletin.
Krema:
Sütü kalan şeker ve 3 tatlı kaşığı portakal kabuğu ile kaynatın. Yumurta sarısı, vanilyalı puding tozu ve portakal suyunu karıştırın. Kaynayan süte yavaş yavaş ilave edip kaynamaya devam edin. Pişince karışımı bir kaseye alıp soğumasını beklerken ara sıra karıştırın.(üstü kabuk bağlamasın) Mermer tezgahın üstünü unlayın buzdolabından çıkarılan tart hamurunu 1/2 cm kalınlığında açın. Yağlanmış kare veya yuvarlak bir kalıba yerleştirin. Kenarlarını düzeltip iyice bastırın, üzerine çatal ile delikler açın. Önceden ısıtılmış 200 C fırının alttan ikinci rafında 15 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Kalan tereyağını krema kıvamını alana dek karıştırın, pişen hamurun üzerine dökün. Üzerine benmaride ısıtılmış kremayı dökün. Biraz kabuk tutunca üzerine portakalların kabuklarını soyun ince ince dilimleyin. Tartın üstüne yerleştirin. 3 saat bir yerde bekletin. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
|
Portakallı tart |
|
YeniEvli
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2006
Mesajlar: 20 Şehir: ISTANBUL |
Kısa URL: https://ml.md/lc16757
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2007
2,511 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram margarin,
2 çorba kaşığı tozşeker,
1 adet yumurta,
yarım paket kabartma tozu,
2.5 su bardağı un,
1/3 su bardağı soğuk portakal suyu,
1 adet portakalın kabuğu,
1 adet elma,
yarım çay kaşığı yenibahar,
yarım çay kaşığı tarçın,
1 çorba kaşığı kuşüzümü.
Üzerine:
Krem şanti,
portakal kabuğu rendesi
Küp küp parçalara ayrılmış margarini şekerle birlikte mutfak robotunda karıştırın. Yumurtayı ekleyin. Kabartma tozu ile unu bir arada eleyip, robottaki karışıma ekleyin. Marga-rinli karışım ve unu hafifçe karıştırın. îri ekmek kırıntısı görünümünü alınca soğuk portakal suyunu ekleyin. Son olarak rendelenmiş portakal kabuğunu hamura katın. Hamur iyice karıştığında yapışkan olmayan bir kıvam olacaktır.
Hamuru alıp bir iki kez elinizde yoğurun. Gerekiyorsa biraz daha un ekleyin.
Üzerini nemli bir bezle örtüp serin bir yerde yarım saat dinlendirin. Yarım saatin sonunda hamuru alıp, 1/3 ünü bir kenara ayırın. Kalan kısmını düz bir zeminde açın. 20 cm.'lik bir tart kalıbını yağlayın. Hamuru kalıba yerleştirin. Kenarlarını yükseltin. Hamurun tabanına çatalla delikler açın.
Ayırdığınız hamuru elinizle şerit gibi uzatıp burarak tartın kenarını süsleyin. Üzerini folyoyla kapatın. Her tarafını kapatacak şekilde kuru fasulye koyun. Fırına verip 180 derece hafif ateşte pembeleşene kadar pişirin. Folyo ve fasulyeleri tartın üzerinden kaldırın.
Büyükçe bir elmayı soyup ince ince dilimleyin. Küçük bir tavada yenibahar ve tarçın ile öldürün.
Elmayı fırından çıkardığınız hamurun üzerine döşeyin. Kabuklarını soyduğunuz portakalı dilimleyin ve elmaların üzerine yerleştirin. En üste de ayıklanmış kuş üzümlerini serpin. Fırında yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Rendelenmiş portakal kabuğu ve krem şanti karışımı ile servis yapın.
|
Portakallı Tart |
|
sanatkar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.09.2007
Mesajlar: 51
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17651
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2007
2,562 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 paket margarin,
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un.
Harcı için:
4 adet portakal kabuğu,
2 su bardağı tozşeker
Hamuru hazırlamak için margarini eritin. Un, kabartma tozu, yoğurt ve margarini yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bu arada portakalların kabuklarını soyun. Kabukları biraz suya koyarak kaynatın. Sonra suyun dökün ve yeniden su koyarak ateşe koyun. Bu işlemi dört defa tekrarlayın.
Dördüncü kez portakalın suyunu döktükten sonra biraz soğutun. 2 bardak toz şeker ekleyin.
Pişmiş portakal kabuklarıyla şekeri elinizle ezerek karıştırın. Hazırladığınız tart hamurunun üçte birini ayırarak geri kalanını yağladığınız bir kalıba yayın.
Şekerli portakallı harcı hamurun üzerine dökün ve düzgün bir şekilde yayın. Hamurun geri kalan üçte birlik bölümünü harcın üzerine serin ve fırına sürun.
Üzeri kızarınca tartınızı fırından çıkartın, ters çevirin. Üzerine dilediğiniz kadar pudraşekeri dökerek servis yapın.
|
PORTAKALLI TART |
|
Hüner Abla
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.06.2012
Mesajlar: 62 Şehir: Bartın |
Kısa URL: https://ml.md/lc76595
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2012
2,595 defa indirildi / yazdırıldı
|
Oktay Usta
150 gr oda ısısında margarin
2 Adet yumurta
1 Su bardağı pudra şekeri
1 Adet portakal kabuğu rendesi
1 Paket vanilya
1 Çay bardağı ince çekilmiş fındık veya ceviz
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
Kreması için:
1 Poşet toz şanti
1 Çay bardağı soğuk süt
1 Adet portakal
Margarinin oda ısısında olmasına özen gösteriyoruz. Üzerine yumurta ve toz fındığı veya cevizi ilave ediyoruz. Portakalı ince yerinden rendeliyoruz, karıştırıyoruz. Üzerine unu, kabartma tozunu, vanilyayı döküp hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Bu hamurun en belirgin özelliği fazla yoğurmadan ortaya çıkmasıdır. Hazırlanan hamuru isterseniz küçük kalıplara doldurabilirsiniz. İsterseniz cam fırın kabına yayıp kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştiriyoruz. Kullandığımız kalıp veya kaba koyduğumuz hamurun 5 veya 6 yerinden çatal ile deliyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20-30 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkınca soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta toz şantiyi soğuk süt ile mikserde köpürtüyoruz sert olana kadar. Şantiyi desenli bir şekilde tartın üzerine görkemli bir biçimde sıkıyoruz. Kabuğunu hamurda kullandığımız portakalı istenilen incelikte kesip şantinin üzerine diziyoruz. Servise hazır hale getiriyoruz.
|
Portakallı Tart |
|
gül sel
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.01.2016
Mesajlar: 27 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc114917
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2016
2,208 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
175 gr margarin
100 gr toz şeker
250 gr un
25 gr toz badem
1 adet yumurta
Dolgusu için:
5 adet yumurta
200 gr toz şeker
4 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu
1 adet limon suyu
150 ml krema
150 gr çikolata
Üzeri için:
2 adet portakal
200 gr toz şeker
1,5 çay bardağı su
Margarin, toz şeker, un ve toz bademi mutfak robotunda karıştırın. Yumurtayı hafif çırparak ekleyin. Hamuru yuvarlak yapıp strech filme sarın ve buzdolabında 15 dakika soğutun.
23 cmlik tart kalıbını yağlayın. Hamuru merdane ile hafif açarak kalıba yerleştirin. Buzdolabına kaldırarak 20 dakika daha soğutun. Üzerine yağlı kağıt ve ağırlık yapması için nohut koyarak 200 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Üzerideki ağırlığı ve kağıdı alarak 10 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Fırının ısısını 150 dereceye düşürün.
Çikolatayı küçük parçalara bölüp bir kaseye alın. Kaseyi içi sıcak su dolu bir tencerenin içine yerleştirerek çikolatayı eritin. Çikolatayı fırçayla tart tabanının içine eşit olarak sürün. 5 dakika bekleyip çikolata bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Buzdolabında 10 dakika bekletin.
Dolgusu için, yumurtaları, limon suyu ve tozşekeri çırpın. Portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve kremayı ekleyin. Karışımı tartın içine doldurun ve 35 dakika pişirin. Oda ısısına gelince buzdolabında bekletin.
Portakalın kabuğunu soyup ince kabuğu alın ve dilimlere ayırın. Kabuğunu jülyen doğrayın. Su ve tozşekeri kaynatıp portakal kabuklarını ekleyin. 5-6 dakika pişirip şerbetten çıkartın. Soğuyunca tartın üzerine yerleştirin. Servis yapıncaya kadar buzdolabında bekletin.
|
Portakallı Tart |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc141633
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2019
1,603 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma rozu
Portakal sosu için:
2 su bardağı portakal suyu
1 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
Üzeri için:
Beyaz çikolata
Portakal dilimleri
Yumurta ve şeker mikserde iyice çırpılır.
Üzerine süt, sıvı yağ, un ve kabartma tozu konur, elle bütünleşinceye kadar karıştırılır.
Karışım yağlanmış bir kek kalıbına dökülür, 170 derece fırında 20 dakika kadar kontrollu olarak pişirilir.
Fırından alınıp soğumaya bırakılır.
Bir tencereye portakal suyu, şeker ve nişasta alınır, biraz karıştırdıktan sonra ateşe oturtulur.
Kalınlaşana kadar karıştırılır pişirilir, ateşten alınır, soğumaya bırakılır.
Portakallı krema tartın üzerine yayılır.
Onun da üzeri eritilmiş beyaz çikolata ve portakal dilimleri ile süslenir.
|
Portakallı Tart |
|
raziye hoşgör
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.12.2020
Mesajlar: 42 Şehir: İskenderun Hatay |
Kısa URL: https://ml.md/lc155633
Gönderme Tarihi: 23.Oca.2021
280 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tart hamuru için:
100 gram soğuk tereyağı
2 adet yumurta sarısı
50 gram pudra şekeri
1,5 su bardağı un
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
Kreması için:
500 ml. süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı vanilya
1 adet rendelenmiş portakal kabuğu
4 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı krema
Üzeri için:
3 adet büyük boy portakal
Elenmiş un ve pudra şekerini karıştırma kabına aldıktan sonra küp küp kesilmiş soğuk tereyağı ilavesiyle küçük hareketlerle yoğurun.
Yumurta sarılarını rendelenmiş limon kabuğu ilavesiyle kısa bir süre karıştırdıktan sonra unlu karışıma ilave edip yoğurma işlemini sürdürün.
Toparlanan hamuru streç bir filmle sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
Tart hamuru buzdolabında dinlenirken kremayı hazırlamak için; küçük bir sos tenceresine süt, vanilya, un, mısır nişastası, toz şeker ve rendelenmiş portakal kabuğunu aktarın.
Bir çırpma teliyle pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırdığınız krema harcını kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin.
Kıvam almaya başlayan krema harcını ayrı bir karıştırma kabına aldıktan sonra mikser yardımıyla 3-4 dakika kadar çırpın.
Sıvı krema ekleyip, mikserle hızlıca karıştırdığınız kremanın üzerini streç filmle kapladıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar soğutun.
Buzdolabında bekleyen tart hamurunu, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde tart kalıbınızın büyüklüğü oranında bir merdane yardımıyla açın.
Yağlı kağıtla kaplanmış tart kalıbına hamuru dikkatli bir şekilde serin. Kenar kısımlarını kalıba sıfırlayarak şekil verin. Bir çatal yardımıyla hamurun üzerine küçük delikler açın.
Hamurun eşit oranda pişmesi ve kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde bir yağlı kağıt kesin ve hamurun üzerine açın. Orta kısmını ağırlık yapması ve hamura düz şeklini vermesi için nohut, kuru fasulye gibi bir bakliyatla doldurun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika hafif bir renk alana kadar tart hamurunu pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra üzerindeki yağlı kağıt ve ağırlık kısmını aldığınız tart hamurunu aynı ısıda yaklaşık 5 dakika daha pişirin.
Sonrasında kalıptan dikkatli bir şekilde çıkardığınız tart hamurunu mümkünse bir ızgara teli üzerinde soğutun.
Tart hamurunun üzerini buzdolabında soğuttuğunuz krema harcı ile kaplayın. Üzerine kabuğunu soyduktan sonra zar ve beyaz kısımlarını temizlediğiniz portakal dilimlerini yerleştirin.
Arzuya göre tekrar buzdolabında beklettiğiniz tartı, dilimledikten sonra servis edin.
Not: Hamuru, kullanacağınız tart kalıbının çapından 1-2 cm. büyük olacak şekilde açmaya özen gösterin. Tereyağının soğuk olması ve tart hamurunun çok fazla yoğrulmadan hazırlanması önemli, unutmayın. Arzuya göre hazırlayacağınız kremayı süt yerine taze sıkılmış portakal suyuyla toz şeker ilave etmeden de hazırlayabilirsiniz.
|
|