|
|
Reçel nasıl yapılır? |
|
kumsal
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc24590
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2008
3,737 defa indirildi / yazdırıldı
|
Reçel yapmak bazı meyve ve sebzeleri şekerli ve limonlu su içinde saklamak demektir. Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir.
Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker.
Az tatlı meyvenin 1 kilosuna 1 buçuk kilo şeker.
Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker olarak hesap edilir.
Yumuşak meyvelerin reçeli iki şekilde yapılır.
a) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler (vişne, çilek vs.) içine atılır. İneceğine yakın içine limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılır.
b) Yumuşak meyveler bir kap içinde, üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir. Ertesi gün hiç su koymadan, kendi suyuyla pişirilir. Oluşuna yakın limon suyu koyup, bir taşım daha kaynatılır.
Sert meyveler önce biraz su içinde pişirilir. Orta yumuşaklığa gelince, şeker eklenip kaynatılır. (Ayva, elma gibi.) bir başka şekliyle (Portakal, turunç) haşlanıp yumuşayan meyveler, kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır.
Reçel bütün ve parça meyveden yapılır.
Marmelat ezme veya rende meyveden yapılır.
Balda şeker oranı yüksek, yüzde 80'dir. Reçeldeyse bu oran yüzde 63'tür.
Fotoğraf "hatip" tarafından gönderildi. 13.11.2019
|
Mükemmel Reçelin Püf Noktaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173522
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2023
223 defa indirildi / yazdırıldı
|
Reçelin yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük olmamasına dikkat edin.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz.
Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın.
Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın. Eğer dağılmıyorsa kıvamı uygun hale gelmiş demektir.
Kayısı, şeftali gibi tatlı meyvelere az; vişne, erik gibi ekşi meyvelere daha çok şeker koymalısınız.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir.
Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde reçeliniz geç kıvama gelir ya da sulanabilir.
Reçelin yapımı sırasında oluşan köpüklenmeyi, kıvamı tuttuğu zaman sıcak suya batırılmış metal süzgeç ile alabilirsiniz.
Yapımı biten reçelleri güzelce temizlenmiş ve sıcak tutulan kavanozların ağızlarına kadar doldurmalısınız. Kapak kısmını kapatırken peçeteyle desteklemek gerekir.
Kavanozlara doldurduğunuz reçellerin kapağını kapatırken sıcak ya da soğumuş olmasına dikkat edin. Ilık olması durumunda soğumasını bekleyin.
Reçel dolu kavanozları ışık görmeyen, ferah ve çok sıcak olmayan alanlarda saklamanız gerekiyor.
|
|
REÇEL YAPILIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|