|
|
Sarımsak |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc310
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2005
2,583 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sarımsak kokusu yıllardır şikayet edilen bir durumdur. Kokuya sebep olan kükürtlü allian maddesidir. Maydanoz, karanfil sarımsaktan sonra soğan yemek, çiğ nohut yemek, ağzı komple misvakla fırçalamak, elma yemek kokusunu gidermede etkili olabilir. Karın ağrısı ve zehirlenmeye karşı, çok aşırı yememek, aç iken yutmamak gerekir. Midede yanma yapacak olursa cacık içinde yenmelidir.
Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanaması) ve gut hastalığı için faydalıdır. Yemeklere soğanla birlikte 2- 3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz.
Sarımsak mide ve bağırsak faaliyetlerini artırdığından kabızlık çekenler için yararlıdır.
Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
|
Sarımsak |
|
Olcay T. Aktan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.09.2007
Mesajlar: 32 Şehir: Sakarya |
Kısa URL: https://ml.md/lc18073
Gönderme Tarihi: 27.Eyl.2007
2,781 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sarmısağın öyküsü eski Romalılar dönemine dayanıyor. Roma İmparatoru Sezar için sarımsak, olağanüstü güç veren bir bitkiydi. Öyle ki askerlerine sarımsak yiyerek savaşa hazırlanmalarını emretmişti. Onun bu tutkusu sarmısağı basit bir çeşni verici malzemeden, yaşam ve askerî gücü sembolize eden bir metaya dönüştürmüştü. 1500'lü yıllarda, ünü yayılan bu çok değerli bitkinin bîr de afrodizyak özelliği keşfedildi. Özellikle Fransız kralları bol bol sarımsak yemeyi alışkanlık haline getirmişlerdi. O tarihlerde sarmısağın cinsel gücü artırdığına dair rivayetler tüm Avrupa'yı sarmıştı.
Sarmısak ya çok sevilen ya da nefret edilen bir bitki. "Baş" denen soğanı, "diş" denen soğancıkları, keskin kokusuyla yemeklere çeşni ve lezzet katan sarımsak için orta bir ölçü yok. Kimi onun kokusuna tahammül edemiyor, kimi tansiyonu düşürdüğü için neredeyse sabah kahvaltısında bile tüketiyor. Gurmeler ise keskin koku ve çeşni veren lezzetini kullanarak yeni lezzet arayışında değişik sarımsaklı tarifler keşfediyorlar.
Bu arada sağlıklı yaşam tutkunları için sarımsak, doğanın değerli bir armağanı olarak kabul ediliyor. Tansiyonu düşürüyor, kan pıhtılaşmasını azaltıyor, kötü "LDL" kolesterolünü azaltıyor, bazı mide kanserlerini yeniyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Birinci kalp krizi atlatıldıktan sonra fazla miktarda yenildiğinde ikincisini geçirme riski büyük ölçüde azalabiliyor. İçeriğindeki "allicin" adlı madde bakteri gelişimini önleyerek vücuttaki mantar ve maya oluşumunu engelliyor. Ayrıca sarımsak sindirim enzimlerinin akışını uyarıp toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlıyor. Gurmelerin "olmazsa olmaz" dedikleri sarımsak, günümüz mutfaklarının ayrılmaz bir parçası.
HER MUTFAĞIN 'OLMAZSA OLMAZ" MALZEMESİ
1500'lü yıllardan beri dünya mutfaklarının vazgeçilmez öğelerinden biri sarımsak. Tadıyla ve kokusuyla hemen her yemeğin lezzetini artırır. Son yıllarda en sağlıklı beslenme yöntemi olarak kabul edilen "Akdeniz diyeti"ne ait seçkin tariflerin sadece temel malzemesi değil, aynı zamanda kolay ve pratik hazırlanan salata, kanepe ve sosların da vazgeçilmez bir malzemesi, sarımsak. Sözün özü o tıpkı tuz, biber gibi yemeğin özünü teşkil ediyor.
MAKARNA, SARMISAK, YAĞ VE BİBER
Her zaman yaptığınız makarnaya birkaç diş dövülmüş sarımsakla birlikte 1 avuç taze fesleğen ve küp doğranmış domatesli sosu ilave edebilirsiniz. Veya jülyen doğranmış kabak ve çiğ domates sosuyla değerlendirebilirsiniz.
SEBZELİ KANEPE
Dövülmüş sarımsak, küp doğranmış domates ve çiğ sebze ile hazırlanmış karışımla kanepeler hazırlayın. Kanepelerinizi sarımsaklı havyarla zenginleştirebilirsiniz.
SALATALARDA
Salataların lezzetini artırmak için 1 diş sarmısağı ortadan ikiye kesin ve bununla salata tabağını ovun. Roka, radika, kıvırcık salata ve birkaç çeşit peynirle hazırladığınız salata her zamankinden farklı bir tat kazanacaktır.
|
Sarımsak |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18604
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2007
2,186 defa indirildi / yazdırıldı
|
A, C, B1 ve PP vitaminleri ihtiva eder.
Atardamar kireçlenmesine sarımsaktan daha iyi bir ilaç gösterilemez. Sarmısak kalb damarlarını açar. Akciğer ve nefes yollarını temizler, dezenfekte eder; buralardaki mirkopları öldürür. Vücuda giren zehirlerin te'sirini yok eder. Bağırsaklardaki solucanları düşürür. Ayrıca sindirim organlarını dezenfekte eder. Zararlı bakterileri yok eder.
|
Sarımsak |
|
şemsinur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2011
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc66726
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2011
1,974 defa indirildi / yazdırıldı
|
Besin değeri çok yüksek oları sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri açısından son derece zengindir.
Faydaları: Vücuda güç ve enerji verir. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Balgam söktürür ve kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Kuvvetli bir antibiyotik yani mikrop öldürücüdür. Kanı temizler. Kalp ve damar sağlığı için çok yararlıdır. Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler.
Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. Tansiyonu düşürür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Basur, bronşit astım, varis ve romatizma rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Kolesterolü hastalarına iyi gelir. Zehirlenmelerde kullanılır. Cinsel gücü arttırır.
Nasıl Kullanılır: Sarımsak çiğ olarak ve yemeklerde kullanılır. Saç derisini sürülürse saçları kuvvetlendirir ve dökülmesini önler. Zehirli hayvan ısırıklarında da kullanılır. Sarımsaktan elde edilen yağ, adele ağrılarına ve kemik sancılarını gidermekte etkilidir. Ayrıca cilde parlaklık verir.
|
|
Sarımsak Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|