|
|
Sirke |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172954
Gönderme Tarihi: 29.Haz.2023
184 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sirke, mayalı bir madde olarak bilinir. Sirkenin mayalanması için de sirke anasına ihtiyaç duyulur. Sirkeyi ilk kez kurduğunuzda içerisinde jelimsi bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, sirke anasıdır. Ve saklanarak diğer sirkelerin yapımında kullanılabilir. Sirke anasını oluşturan malzemeler ise şeker oranı yüksek meyveler, içme suyu, bulgur ve nohut gibi bakliyatlardır. Sirke anasının rengi, kullandığınız malzemeye göre değişiklik gösterir.
Sirkenin tarihçesi şüphesiz çok eskidir. Sirkenin tarihin ilk çağlarına kadar uzandığı görülür.
Bulunan eski eserlerden Sümerlerin, Asurluların, Etililerin, İranlıların, eski Mısırlıların ve nihayet eski Yunanlıların sirke yaptıkları anlaşılmaktadır. Doğada yalnızca sirkede rastlanan sirke solucanı MÖ 3000 yıllarına ait eski Mısır küpündeki tortuda bulunmuştur.
Aynı zamanda sirke o dönemlerde ilaç olarak da kullanılmıştır. Günümüzde ise sirke, yalnızca yemeklerde, salatalarda değil turşu yapımında da kullanılır. Ayrıca mayonez, salça, salamura, hardal ve diğer benzeri gıda maddelerinin hazırlanmasında ve konserve edilmesinde, az miktarda da antiseptik olarak kullanılmaktadır.
|
Sirke |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98042
Gönderme Tarihi: 07.May.2014
1,233 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sirkeler, yemeklere tat vermek için çok değişik şekillerde kullanılırlar. Sebze yemeklerinde, marinad yapımında, salatalarda lezzet verici olarak kullanılır. Doğal olarak ekşimiş şaraptan yapılmış olan fakat günümüzde sirke kavramı, diğer ekşimiş sıvılar, mayalandırılmış meyveler ve aynı şekilde üretilmiş tahıllar için de geniş kapsamlı olarak kullanılmaktadır. Örneğin; elma sirkesi, malt ve pirinç sirkesi gibi. Sirkenin keskinliği içerdiği asit miktarıyla belirlenir. Ayrıca içine kekik, tarhun gibi lezzetlendirilen sirke türleri de vardır.
Hardallar, soğuk soslar ve sirke soslarının hazırlanmasında temel malzeme olan sirke, aynı zamanda yoğunlaşmış malzemelerden üretilen pişmiş soslarda ve deglasajlarda çok önemlidir. Ekşi tatlı yemekler, ıslatma suları, marinatlar ve konserveler içinde çok önemlidir.
Doğasına ve kokusuna bağlı olarak çok çeşitli kullanımları mevcuttur.
|
Sirke |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc71325
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2012
1,493 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mutfakta sık kullanılan malzemelerden biri olan sirke, kimyasal olarak asetik asit bakterilerinin sıvı içinde etkimelerinden oluşur. Genel olarak sirkeler üzümden yapılırlar. Elma, limon sirkesi de yapılabilir.
Bazı sirkeler pek kaliteli olmadığından, kullanmadan önce süzerek tortularını almak ve keskinleştirmek için kaynatarak çektirmek genellikle iyi sonuç verir. Ancak sirkenin bir asit olduğunu gözönüne alarak, kaynatma işlemini bakır ya da benzeri kaplarda yapmamak gerekir. Bakır kaplarda kaynatılan sirkeler kalay ve asitin kimyasal etkileşimi sonucunda zehirlenmelere yol açabilirler.
|
|
Sirke Tarifleri Diğer Konular
|
|