|
Siron (Gümüşhane) |
|
püre
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.09.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Bilecik |
Kısa URL: https://ml.md/lc155836
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2021
1,233 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un
Tuz
Su
Süzme yoğurt
Tereyağı
Ceviz
Siron için önce hamuru hazırlayın. Derin bir kap içerisinde un, su ve tuzu karıştırarak yoğurun. Hamurdan 3-4 cm. genişliğinde yufka açın. Yufkaları şerit hâlinde kesin.
Kesilen yufkaları katlayarak fırında kurutun. Ardından düz tepsiye yan yana dizin.
Diğer taraftan süzme yoğurdu su ile ezin ve ocakta ısınıncaya kadar pişirin ama kaynatmayın. Bu karışım sironun üzerine dökün.
Daha sonra eritilen tereyağını sironun üzerine dökün. Bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içini üzerine serperek servis edin.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
uzun yol
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.03.2020
Mesajlar: 37 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc151186
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2020
532 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
1 kg yufka
1 baş soğan
2 kase yoğurt
Bir kaşık tereyağı
Tuz
Yufkaları ince rulo biçiminde sarıp 3-4 cm uzunluğunda kesin. Kesilen parçaları bir tepsiye dik olarak dizin.180 C fırında 10-12 dakika kızartılıp üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökün. Yoğurdun üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirip, servis yapın.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc147299
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2019
938 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yufka
1 yemek kaşığı tereyağı
150 gram dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sulandırılmış Sarımsaklı Süzme Yoğurt İçin:
2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Tereyağlı Sos İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
Yufkayı en ucundan başlayarak yuvarlayın. 3 cm uzunluğunda yufka halkaları kesin.
Yağladığınız yuvarlak borcama yufkaları dik olacak şekilde dizin.
Yufkaları 20 dakika kızarana kadar pişirin.
Bu sırada tereyağını eritip kıymayı kavurun. En son tuz ve karabiberi ekleyin ve ocaktan alın.
Sarımsaklı sulandırılmış yoğurdu hazırlamak için süzme yoğurdu, suyu, tuzu ve rendelenmiş sarımsakları bir kabın içinde iyice karıştırın.
Fırından çıkan yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün ve tekrar 10 dakika fırınlayın.
Fırından çıkan yufkaların üzerine kıymayı yerleştirin ve erimiş tereyağı dökerek servis edin.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
şakir
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.11.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc146691
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2019
765 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı silor
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Silorları kevgire koyup, üzerine su gezdirerek ıslatın.
Suyu süzülen silorları küçük bir tepsiye dizin.
Üzerine çırpılmış yoğurdu gezdirin.
Orta derecede ısıtılmış fırına koyup, 7-8 dakika fırında tutun.
Yoğurdu hafifçe çeken siloru fırından alın.
Küçük bir tavada tereyağını eritip, biber salçasını yağda yakın.
Salçalı yağı silorun üzerine gezdirip servis yapın.
|
Silor (Gümüşhane) |
|
şakir
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.11.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc146690
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2019
706 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Suya unu kontrollü bir biçimde ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun.
Hamuru 10 eşit parçaya ayırın.
Parçaların her birini tepsi büyüklüğünde açın.
Açtığınız yufkaları sacda pişirip kurumaması için örtüye sarın.
Tüm yufkalar pişince her birinden birer rulo yapın ve ruloları 1 parmak genişliğinde dilimleyin.
Dilimleri geniş bir fırın tepsisine dizin.
Fırını 140 dereceye ayarlayıp ısıtın ve hamurları üzeri kızarana kadar fırınlayın.
Fırından çıkarıp soğuyunca bir torbaya ya da kavanoza yerleştirin.
Doğru muhafaza edildiğinde silorlarınız uzun bir süre dayanacaktır.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145810
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2019
975 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Siron yufkası için:
500 gr un
2 su bardağı su
Tuz
Sos için:
8-10 yemek kaşığı yağlı çökelek
Yeterince kaynar su
Tuz
Üzeri için:
150 gram tereyağı
Basit hamur hazırlanır, 15-20 dk. dinlendirilir.
Eşit büyüklükte parçalara ayrılır.
Yufka açılır.
Küllenmiş ateş üzerinde yufka kurutulmadan pişirilir.
İçine pamuklu bez serilmiş bir küvet içinde terletilmeden üzeri örtülerek soğuyana kadar dinlendiririlir.
Dinlendirilen yufkalar tek tek rulo gibi sarılır, rulo yapılmış yufkalar üst üste konularak 1,5-2 cm genişliğinde kesilir.
Katlanmış şekiller bozulmadan kurutulması için hava alabileceği bir tepsiye dizilir ve fırında kızartılarak kurutulur.
Sironlar siron tabağına sıkıca dizilir.
Yağlı çökelek, karıştırma kabına alınıp, kaynatılmış sıcak su ilave edilir.
Karıştırılarak homojen hale getirilir, tuz kontrolü yapılır.
Tereyağı yağ tavasında erimeye bırakılır, yağ ara sıra karıştırılarak suyu uçurulur.
Suda çözülen çökelek sironların üzerine kaşık yardımıyla gezdirilir.
Kıvamına gelince (kabarmaya başlayınca) üzerine tereyağı gezdirilir, bekletilmeden servis edilir.
Not: Sironun lop olması istenirse ayran sosu daha fazla konabilir. Siron yufkası bir ya da birkaç porsiyonluk açılmaz, sezonluk ya da mevsimlik hazırlanır.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144364
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2019
1,012 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yufka
500 gram orta yağlı kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
750 mililitre tavuk suyu
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup soğanı küçük doğrayıp kıyma ile beraber suyunu çekene kadar kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırın.
Yufkalarınızı ikiye katlayıp üst üste dizin. 3-4 parmak genişliğinde bir rulo yapın. Sonra bu ruloyu yine 3 parmak genişliğinde dilimlere ayırarak küçük yufka ruloları elde edin. Bunları kesik kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin. Kızardıklarında aşağıdaki fotoğraftaki gibi olacaklar.
Fırından çıkardığınız yufkaların üzerine tavuk suyundan gezdirip hafifçe yumuşamasını sağlayın. Kavurduğunuz kıymayı da yufkaların üzerine yayın.
Sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırın. Kıymaların ve yufkaların üzerine yoğurdu gezdirin. Bu esnada tereyağını kızdırın. İçine pul biber ve naneleri ekleyin. Hafifçe yakıp yoğurdun üzerini bu yağla süsleyin.
Not: Bu yemeği kıyma yerine haşlanmış tavukla da yapabilirsiniz.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
gülcan yılmaz
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.02.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131943
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2018
2,014 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 Adet Yufka
1 Kg Tavuk Eti
1 Kg Süzme Yoğurt
6 Diş Sarımsak
Yufkaları Islatmak İçin:
Tavuk Suyu
Üzeri İçin:
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Tatlı Kaşığı Nane
Yufkaların her biri rulo şeklinde sarılır. İki parmak eninde kesilir.Ve borcam tepsiye dizilir. 180 derece fırında pişirilir. Kızaran yufkaların üzerine tavuğu haşladığımız su ile ıslatalım.
Haşlayıp didik didik ettiğimiz tavuk etlerini ıslattığımız yufkaların üzerine serelim. En üstüne sarımsaklı yoğurt ve naneyi dökelim.
|
Siron |
|
Sezen
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.01.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Bayburt |
Kısa URL: https://ml.md/lc45842
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2010
3,071 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
Kırmızı pul biber
Unu bir kaba döküp ortasını açın, tuz serptikten sonra su ekleyip yumuşak bir hamur hazırlayın. 20 dakika dinlendirin.
Hamurdan 10 adet beze yapıp, oklava yardımıyla açın.
Yufkaları sacın üzerinde pişirip, rulo yaptıktan sonra 4 5 cm uzunluğunda kesin.
Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, bir bardak su ekledikten sonra iyice çırpın.
Kesilen hamurların uç kısmını yoğurda batırıp, yoğurtlu kısımlar üste gelecek şekilde fırın kabına yerleştirin.
175 derece ısıtılmış fırında, 20 dakika pişirip çıkartın ve üzerine kalan yoğurdu dökün.
Tereyağını kızdırıp kırmızı pul biber ekleyin ve fırından çıkan sironların üzerinde gezdirin.
Not: Artan sironları buzlukta saklayın.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
nurhayat bayram
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.12.2008
Mesajlar: 23 Şehir: Gümüşhane |
Kısa URL: https://ml.md/lc31047
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2008
3,611 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Üzeri için:
1 kase süzme yoğurt
3 diş sarımsak
Tereyağı
Pul biber
Hamur malzemesi bir araya getirilir. Sert kıvama yakın bir hamur yapılır. Sonra hamur yarım saat dinlendirilir. 3 parçaya ayrılır. Her parça unla ve oklava yardımıyla olabildiğince ince açılır. Açılan yufkalar fazla sıkı olmayan rulo yapılır. Rulolar 1 parmak kalınlığında kesilir ve serin bir yere dizilerek kurutulur. Tüketileceği zaman üzerine sıcak su gezdirilir, yumuşayınca su dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağınada yakılmış pul biber gezdirilir.
Fotoğraf "püre" tarafından gönderildi. 02.02.2021
|
Siron (Gümüşhane) |
|
sengül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.09.2007
Mesajlar: 40 Şehir: Gümüşhane |
Kısa URL: https://ml.md/lc17749
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2007
5,193 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı su
Alabildiği kadar un
1,5 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket tereyağı
2 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
Pul biber
Su ve tuz karştırılır, hamur olana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alınır. Oklavayla olabildiğince büyük açılır. Yufka temiz bir bezin üzerine serilir, nemi gidene kadar kısa süre kurutulur. Hamur bitene kadar yufkalar açılır. Nemi giden yufka rulo yapılır. 2 parmak eninde kesilir. Kesik kısımlar üste gelecek şekilde tepsiye sıkı sıkı dizilir. Eritilmiş tereyağı üzerine gezdirilir. Sonra sarımsaklı yoğurt yayılır. Pul biber serpilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
PazarOla
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2005
Mesajlar: 42 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc7375
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2006
6,420 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gümüşhane Valiliği
1 kilogram un
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
250 gram süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
Süslemek için:
Ceviz
Derin bir kap içerisine bir miktar su konur. Un, tuz ve su ile yufka yapılır. Yufkalar 3-4 santim eninde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kuruduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme yoğurt, su ile ezilir ısınıncaya kadar pişirilir ve sironun üzerine önce bu karışım sonra da eritilmiş tereyağı dökülür, onun da üzerine ceviz içi dökülerek servis yapılır.
|
Siron (Gümüşhane) |
|
EnginAr
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.04.2006
Mesajlar: 68 Şehir: Bayrampaşa |
Kısa URL: https://ml.md/lc6577
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2006
4,734 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı su
4 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı (margarin)
4-5 diş sarımsak
500 gr yoğurt
Tuz
Karabiber
Unu tuz ve azar azar su ekleyerek yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın. Hamuru oklava ile yufka şeklinde açın. Yufkaları saçın üzerinde iki taraflı olarak az pişirin bir kenara alın. Yufkaları birer birer rulo yaparak sarın ve ruloları ikişer cm eninde kesin. Fırın tepsisini yağlayın, kestiğiniz hamurların kesilen tarafı üste gelecek şekilde yan yana aralıksız olarak sıkıca dizin. Tereyağını eritin. Hamurların üzerine eritilmiş sıcak tereyağını gezdirerek dökün. Sarımsakları temizleyip ezin ve yoğurda ekleyin. Tuz ilave edip çırpın. Sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp yayın. Tepsiyi önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı sıcak fırına verin. 15- 20 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.02.2024
|
|