|
|
Şişbörek (Kilis) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177149
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2024
56 defa indirildi / yazdırıldı
|
[img] Nimet Türk[/img]
Dövme tarhana sıcak suda ıslatılır. Yoğrulur, kazana alınır, su eklenip sıkılır, suyu süzdürülür.
Çıkan tife yeniden su eklenir, sıkılır, suyu süzdürülür.
Sular biriktirilerek bu işlem 3 kez yinelenir, kalan tilf atılır.
Tarhananın biriken suyuna haşlanmış nohut atılıp kaynatılır.
Diğer yanda et, et kütüğünde dövülerek parçalanır va da makinede çekilir; zeytinyağında kavrulur.
Doğranmış soğan, karabiber ve pul kırmızıbiber de eklenir, kavrulur; soğumaya bırakılır.
Un. tuz ve su ile berk hamur yoğrulur. Büyük yumaklar kesilip yufka açılır.
İçine etli harç döşenip oktava ile genişçe sarılır.
Oklava çekilip hamur elle bastırarak yassılaştırılır. Üzerine un serpilerek küp şeker iriliğinde dilimlenir.
Soğuyan nohutlu sosa su eklenir kaynatılır.
Börekler aktarılır. 2-3 dakika kaynayınca yüze dilimler yüzeye çıkar.
Nane serpilir. Sıcak servis edilir.
Not: Tilfın alınma nedeni, tarhananın toz vb.nden kurtulup özünü, yararlı maddelerini suya geçirmesini sağlamaktır. Hamur kaynarken, pişerken şişiyor ya, herhalde onun için şişbörek deniyor.
|
Şişberek (Kilis) |
|
gazo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.11.2014
Mesajlar: 60 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc139415
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2018
2,249 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mantısı için:
6 su bardağı un
300 gr yağsız kıyma
1.5 kg koyun yoğurdu
2 kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı nane
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz biri hamura
Yemek yapmaya başlamadan önce yoğurda 3 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz konarak karıştırılır. Bez torbaya boşaltılarak suyu süzülür.
Kıyma 3 çorba kaşığı sıvı yağ ile bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğan ilave edilir. Soğanlar sararınca ateşten alınır.
Bir çay kaşığı tuz, karabiber ve kırmızı biber eklenerek soğutulur. 5 su bardağı un yeterince su ve tuz ile yumuşak bir hamur yapılır. İyice özdeşleştirilir. Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
Portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze oklava ile 2 mm incelikte açılır. 2 parmak genişliğinde karelere kesilir. Her karenin ortasına 1 çay kaşığı kıymalı iç konur. Dört köşesi üstte birbirine birleştirilir.
Temiz bir bezin üzerine serilerek güneşte en az 2 saat kurutulur.
Süzülmüş yoğurt çelik bir tencereye alınır. Bir tatlı kaşığı tuz eklenir. Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Yoğurdun üzerine 5 su bardağı su ilave edilir. Kaynayınca şişberekler ilave edilir. Şişberekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine nane serpilerek sıcakken servis yapılır.
|
|
Şişberek (Kilis) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|