4 tane kuru soğan
İçi için:
100 gram kıyma
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım adet domates
Yarım adet biber
1 adet kuru soğan
Biraz maydanoz
2 dal taze nane
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Çok az karabiber
Tuz
Sosu için:
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1 çay kaşığı kuru nane
Su
Soğan dolması birçok ilimizde yapılıyor. Tarifi ise hemen hemen benzer. Soğan dolması yapımına önce soğanları temizleyerek başlayın. Temizlenen soğanların göbeğinden dışına doğru yarım bir kesik atın. Büyük bir tencerede bolca su kaynatıp içine tuz ekleyin ve soğanları 5 dakika haşlayın. Haşlanan soğanları süzün ve soğumaya bırakın.
Soğanlar soğurken iç harcı hazırlayın. Harç için olan soğanları, kıymayı, maydanozu, sarımsağı ve biberi incecik doğrayın. Domatesi de küp küp doğrayın. Tüm iç harcı malzemeleri bir kapta karıştırın.
Soğanların katlarını ayırın. Ortalarına kıymalı harçtan koyup rulo şeklinde sarın ve tencereye sırayla dizin.
Bir tavada tereyağını eritin. Üzerine salça, tuz, nane ve biraz da sıcak su ekleyerek sosunu hazırlayın. Sosu da soğan dolmaları üzerine gezdirin.
Sarmaların bozulmaması için en üste bir tabak yerleştirin kısık ateşte pişirin.
|