|
Sütlaç |
|
revan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2009
Mesajlar: 30 Şehir: Tekirdağ |
Kısa URL: https://ml.md/lc39089
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2009
2,302 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 bardak süt
300 gr. toz şeker
1 kahve fincanı pirinç
1/4 kahve fincanı pirinç unu
1 kahve kaşığı tuz
1/4 kahve fincanı nişasta
1,5 bardak su (pirinç için)
3/4 bardak su (pirinç unu ve nişastaya)
Önce pirinç ayıklanır ve bir kaba ölçülere göre bu pirinç ile su konularak ateşe oturtulur. Pirinç, suyunu çekip yumuşak oluncaya kadar haşlanır ve kap ateşten indirilir. Bundan sonra başka bir tencereye ölçülere göre süt, tuz ve haşlanan pirinçler konularak kaynatılır.
Bu sırada başka bir kap alınarak içersine pirinç unu ve nişasta konup sicim gibi su akıtılarak daima karıştırılmak suretiyle her ikisi suda halledilir. Bu iş bitince suda halledilen pirinç unu ve nişasta kaynamakta olan sütün içine sicim gibi akıtılır ve bir yandan da tencere karıştırılır. 10 dakika tencere ateş üzerinde karıştırılmak suretiyle kaynatılır ve süte toz şeker katılır, koyulaşıncaya kadar iyice karıştırılıp kaynatılır. Sonra tencere ateşten indirilir, sütlâç kâselere taksim edilir, soğuduktan sonra da fıstık ve tarçınla süslenerek servis yapılır.
ML® Portakallı Sütlaç için tıklayın
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 17.08.2015
|
Sütlaç |
|
hafize
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.05.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc51770
Gönderme Tarihi: 18.May.2010
1,937 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı sut
yarım bardak toz şeker
yarım bardak su
1 kaşık pirinç
yarım kaşık pirinç unu
Süte su katarak bir tencerede kaynatılır. Temizlenmiş pirinç sütle pişirilir. Şekere, sulandırılmış pirinç unu katıp pişirilir. Kâselere bölünür. Soğuduktan sonra üzerine tarçın dökülür.
|
Sütlaç |
|
aytaşı
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc58785
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2010
2,079 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 litre süt
500 gr. toz şeker
100 gr. pirinç
1 kaşık pirinç unu veya un
1 yumurta
Vanilya.
Pirinç ayıklanır. Yıkanır. 3 - 4 bardak su ile ateşe konur. Pirinçler uzayıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Süte ilâve edilir. Biraz süt ile kaynatıldıktan sonra şeker konur. Biraz daha kaynatılır. Ayrı bir kapta bir yumurta sarısı ilâve edilir. Ateşten alınır. Vanilya atılır. Kâselere koyarken köpüklü olması için kepçe ile savrula savrula konur.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi 05.01.2017
|
Sütlâç |
|
reyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.01.2011
Mesajlar: 69 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc59131
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2011
1,983 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türk Kadınının Tatlı Kitabı
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü 1966
1,5 kg Süt (6 bardak)
225 g Şeker (3.1/4 fincan)
55 g Pirinç (3/4 fincan )
2 fincan Su
30 g Pirinçunu (1/2 fincan)
Tarçın
1,5 kg süte (6 bardak), yumuşayıncaya kadar haşlanmış, 55 g pirinç (3/4 fincan) koyarak sütü, kaynamaya bırakınız.
Süt kaynamakta iken; 30 g pirinç ununa (1/2 fincan), karıştırarak 2 fincan su koyunuz.
Süt iyice kaynar bir hâl alınca; yaptığınız pirinç unu - su karışımını kaynamakta olan süte bir taraftan karıştırmak suretiyle yavaş yavaş boşaltınız.
15 dakika sonra; 225 g şekeri (3.1/4 fincan) içinde pirinç unu ve pirinç bulunan süte ilâve ediniz ve az koyulukta bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişiriniz. Sonra da gerekli kaplara boşaltarak soğumaya bırakınız.
Sütlaçlar soğuyunca, arzuya göre üzerlerine tarçın serperek servis yapınız.
|
SÜTLAÇ |
|
sunu
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2011
Mesajlar: 23 Şehir: Bingöl |
Kısa URL: https://ml.md/lc62645
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2011
1,864 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram pirinç
600 gram toz şeker
yarım paket vanilya
1 litre süt
1 kaşık pirinç unu
1 yumurta
Pirinci ayıklayarak yıkayınız. 3-4 bardak su ile uzayıp suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra sütü ilâve ediniz. Pirinçlerin ezilmemesine dikkat ederek bir saat kadar kaynatınız. Üzerine şeker atıp, ayrı bir kapta yumurta sarısını pirinç unu ile ezerek sulandırmız. Bunları kaynamakta olan sütlâca ilâve ediniz. Vanilya, bir fiske de tuz atarak biraz daha kaynatıp ateşten alarak kâselere boşaltınız.
|
SÜTLAÇ |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc67444
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2011
1,876 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr (1 su bardağı) pirinç (yarım saat ılık suda bekletilmiş)
1500 gr (7+1/2 su bardağı) süt
900 gr (3+3/4 su bardağı) şeker
250 gr pirinç unu
3 yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı vanilya tozu
3 çorba kaşığı gül suyu
3 çorba kaşığı şamfıstığı (dövülmüş)
Pirinci 3-4 kez yıkayıp süzdükten sonra, orta boy bir tencereye koyunuz. Tencereye pirinçlerin üstünü 3-4 parmak aşacak kadar sıcak su ekleyip, pirinçleri orta ateşte, yumuşayana kadar haşlayınız. Tencereyi ateşten alıp, pirinçleri süzerek soğuk suyla yıkayınız. Süzgeci bir kenara bırakınız.
Orta boy bir başka tencerede sütü orta ateşte kaynatınız. Kaynayınca şeker ve vanilyayı katıp, sürekli karıştırarak bir taşım kaynatınız. Tencereyi ateşten alınız. Orta boy bir kaseye pirinç ununu koyup, gül suyu ve yumurta sanlarını ekleyiniz. 3-4 çorba kaşığı su ekleyip, pirinç ununu koyu bir bulamaç haline getiriniz.
Sütün bulunduğu tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, sütü kaynatınız. Ateşi kısıp, süzgeçteki pirinci tencereye katarak, 1-2 dakika kaynamaya bırakınız. Pirinç unu bulamacını ekleyip 5-10 dakika daha, ağır ateşte koyulaşana kadar kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alınız. Sütlacı cam kaselere boşaltıp bir kenarda ılınmaya bırakınız. Kaseleri üstlerine dövülmüş fıstığı serperek buzdolabına kaldırıp, soğuttuktan sonra, servis ediniz.
|
Sütlaç |
|
yudum
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.08.2008
Mesajlar: 38 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc71493
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2012
1,735 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 bardak süt
2 bardak şeker
2 kaşık nişasta
Yarım bardak pirinç
2 su bardağı su
1 yumurta
Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede yumuşayana kadar karıştırarak haşlayın. Sut, tozşekeri ayrı kaynatın.Pirinçler haşlanınca ezin. Sütlü karışım da kaynayınca pirinci ekleyin. Nişasta ve yumurta sarısını su ile karıştırın ekleyin ve güveçkere paylaştırın.bir tepsiye su koyup güveçleri suya yatırın. 180 derece fırında pişirin.
|
Sütlaç |
|
küçük anne
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.01.2012
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc71648
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2012
1,659 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı pirinç
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz damla sakızı
Tencereye yıkanmış pirinçleri koyup üzerini az geçecek kadar sıcak koyun ve kaynamaya bırakın. Pirinçler biraz yumuşayınca sıcak sütü de ekleyip 20 dakika pişirin. Üzerine şekeri koyup karıştırın ve 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp içine damla sakızını ve vanilyayı koyup kâselere boşaltın. Servis yaparken üzerine tarçını serpip servis yapın.
|
Sütlaç |
|
IQ
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.04.2008
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc72814
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2012
1,726 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta
1.5 çay bardağı pirinç
1 paket vanilya
Pirinçler üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır.Bir tencereye süt, toz şeker ve pirinçler konulur ve orta ateşte kaynatılır.Nişasta su ile eritilir ve tencereye eklenir.Birkaç dakika daha kaynatılır ve vanilya eklenir karıştırılıp ocaktan alınır.Kaselere paylaştırılır ve soğuyunca üzerine tarçın serpilerek servis yapılır.
|
SÜTLAÇ |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc73579
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2012
1,796 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
1 l süt
200 g toz şeker
50 g pirinç
1 yumurta sarısı
40 g nişasta
Tencereye süt, toz şeker, yumurta sarısı ilave edip kaynatın. Ardından bir kapta nişastanın açılması için az miktar su ilave edip karıştırın. Sulandırdığınız nişastayı kaynamış süte ilave edip, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Sütlacı ocaktan indirmeye yakın haşlanmış ve süzülmüş pirinçi de ilave edin. Karıştırdıktan sonra servis kaselerine alın. Üstü kızarıncaya kadar 200 derece fırında pişirin.
|
Sütlaç |
|
canseza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2012
Mesajlar: 33 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc73845
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2012
1,709 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 BARDAK SÜT
1 ÇAY BARDAĞI PİRİNÇ
1 BARDAK ŞEKER
1 KAŞIK PİRİNÇ UNU (TEPELEME)
1 KAŞIK NİŞASTA (TEPELEME)
PİRİNÇLER 1,5 BARDAK SUDA HAŞLANIR, 7 BARDAK SÜT KAYNATILIR, KAYNAYAN SÜTE EKLENİR 10 DK SONRA KALAN 1 BARDAK SÜTTE NİŞASTA VE PİRİNÇ UNU AÇILIR SÜTE EKLENİR, 10 DK SONRA DA ŞEKERİ EKLENİP BİR İKİ TAŞIM KAYNATILIP KASELERE ALINIR, iÇİ SU DOLU TEPSİYE DİZİLEN KASELER FIRINLANIR.
|
Sütlaç |
|
tadıgüzel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.02.2012
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc75280
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2012
2,065 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkar
Klasik oran 2,5 kg. süte 100 gram pirinçtir. Bu oranlar 40 gram nişasta ve 200 gram tozşeker gerektirir. Sütlaç yapımında en önemli şey, pişirme sırasında ateşin ayarı. Çünkü süt harlı ateşte uçup gider ve geriye taş sertliğinde bir tatlı kalır ki buna sütlaç demek gerçek sütlaca haksızlık olur.
Ağır ateş ve çok dikkatli pişirme bu yüzden kaçınılmaz bir gereksinme. Ayrıca sütlacın ilk aşamasında pirinç mutlaka ıslatılmış ve yıkanıp süzülmüş olmalı. Islatma için 1 saat yeterlidir. Islak pirinç süzüldükten sonra, sütle birlikte kaynatılırken ağır ağır karıştırılması gerekir. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra karıştırma işlemi aynı sıklıkta yapılmaz. Şeker, pişmenin son 10 dakikasında katılır. Sübye ise son 5 dakikada eklenir. Sütlacın sıcak sıcak kâselere aktarılması gerekir.
Not: İyi sütlacın tam yağlı sütle yapılması gerektiğini söyleyelim. Tabii amaç "diyet sütlaç" yapmak değilse! Şeker ve pirinç kalitesi sütlacın tadını süt kadar etkilemez. Eğer bir sütlaç, yeterince şekerli olduğu halde lezzetsiz ise, bunun olası nedeni süte su karıştırılmış olmasıdır.
|
Sütlaç |
|
yeni fasıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2011
Mesajlar: 35 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc75395
Gönderme Tarihi: 02.May.2012
1,785 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı pirinç
1 litre süt
1.5 bardak şeker
1 paket vanilya
Suda pirinçler pişirilir.Ardından süt ve şeker ilave edilir.Pişirilir.Ocaktan almaya yakın vanilya ilave edilir.2 taşım daha kaynatılır.Ocaktan alınır.Tarçın ya da antep fıstığı ile servis edilir.
|
SÜTLAÇ |
|
kırık testi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.03.2012
Mesajlar: 213 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc75626
Gönderme Tarihi: 10.May.2012
2,926 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ümit Usta
1,5 litre süt
300 gram tozşeker
3 çorba kasığı kırık pirinç
1, 5 çorba kasığı nişasta
1, 5 çorba kaşığı pirinç unu
2 su bardağı su (Pirinçleri haşlamak için)
1 su bardağı su (Pirinç ununu ve nişastayı sulandırmak için)
50 gram margarin
1 çay kaşığı tuz
İlk iş olarak, sütü kaynatalım.
Pirinçleri yıkadıktan sonra, iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlayalın
Sütü, tuzu ve haşladığımız pirinçleri bir tencereye koyup, kaynatalım.
Pirinç ununu ve nişastayı karıştırıp, sicim gibi akıttığımız 1 su bardağı su ile sulandıralım.
Hazırladığımız bu karışımı, kaynamakta olan tencereye yavaş yavaş katıp, bir yandan da hızlıca karıştıralım.
8-10 dakika sonra tozşekeri ilave edip, boza kıvamına gelinceye kada pişirelim.
Ocaktan indirmeden margarini ilave edip, karıştıralım.
Kaselere boşaltıp soğuttuktan sonra, servis yapalım.
Not: İsteyenler, üzerini tarçın, çekilmiş antepfıstığı, badem veya fındık ile süsleyebilirler.
|
SÜTLAÇ |
|
Aytek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2013
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc88638
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2013
1,550 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. süt
1.5 bardak toz şeker
1 bardak pirinç
1 çorba kaşığı pirinç unu
1 bardak su
Pirinç, pirinç unu, şeker ve su bir tencerede karıştırılır. Üzerine sıcak süt ilâve edilip pişirilir. Ateşten indirilen sütlaç porselen kâselere boşaltılır. İstenirse fınnda kızartılıp, fırın sütlaç yapılır. Soğuk olarak yenir.
|
Sütlaç |
|
reklamcı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2013
Mesajlar: 66 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc92740
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2013
1,439 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çay bardağı pirinç
3 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı damla sakızı
1 çorba kaşığı tarçın
Pirinçleri bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler biraz pişince üzerine sütü ekleyip pişirmeye devam edin. Pirinçler iyice pişince de üzerine şekerini, dövülmüş sakızı ekleyip karıştırın. Sürekli karıştırarak şekerin erimesi için bekleyin. Servis kaplarına paylaştırıp soğumaya bırakın. Üzerine tarçın serpip soğuyunca servis yapın.
|
Sütlaç |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc94177
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2013
1,551 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çay bardağı pirinç
3 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı damla sakızı
1 çorba kaşığı tarçın
Pirinçleri bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler biraz pişince üzerine sütü ekleyip pişirmeye devam edin. Pirinçler iyice pişince de üzerine şekerini ,dövülmüş sakızı ekleyip karıştırın. Sürekli karıştırarak şekerin erimesi için bekleyin. Servis kaplarına paylaştırıp soğumaya bırakın. Üzerine bol miktarda tarçın serpin. Soğuyunca servis yapın.
|
Sütlaç |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95619
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2014
1,560 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
1 litre süt
250 g toz şeker
90 g pirinç
15 g nişasta
200 ml su (pirinci haşlamak için)
10 g tarçın
Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tencereye konulur. Su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Süt eklenerek 10 dakika pişirilir.
Şeker eklenir ve karıştırılarak eritilir.
Nişasta sütle karıştırılır. Sütlü pirinçli karışıma eklenir.
Bir kere kaynattıktan sonra ocaktan indirilir.
Fırında sütlaç yapmak istenirse nişastalı sütlü karışımdan bir miktar alınarak. 2 yumurta sarısı eklenerek çırpılır.
Sütlaca eklenir.
Pişirme işleminden sonra ısıya dayanıklı kaplara konur.
İçinde su bulunan tepsilere dizilir.
|
Sütlaç |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97000
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2014
1,509 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg süt
1.5 çay bardağı pirinç
1 litre su
2 yemek kaşığı pirinç unu
2.5 su bardağı toz şeker
Süslemek için toz tarçın
1.5 çay bardağı pirinci yıkayınız.
1 litre su ile ateşe koyunuz.
Pirinçler uzayıp bıraktığı suyu çekene kadar pişiriniz.
Soğuk sütü ekleyiniz.
1-2 defa karıştırıp kaynamasını bekleyiniz.
Bu arada bir kasede 2 yemek kaşığı pirinç ununu, 1 su bardağı soğuk su veya soğuk süt ile eziniz.
Tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyiniz (pirinç unu ılınmış olmalı).
Dilerseniz nohut büyüklüğünde damla sakızını ilave ederek sakızlı olarak da hazırlayabilirsiniz.
Pirinç ununu tencereye ilave ediniz, karıştırarak 10 dakika kadar pişiriniz.
2.5 su bardağı toz şekeri ilave edip karıştırınız ve 1-2 taşım kaynatınız.
Sütlacı kaselere paylaştırınız.
Soğuyunca üzerlerine tarçın serpiniz.
Not: Sütlaç; eskilerde "sütlü aş" olarak bilinen ve çok tercih edilen bir tatlı çeşididir.
Fotoğraf "gülfiraz" tarafından gönderildi. 24.12.2019
|
Sütlaç |
|
bin nur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.04.2014
Mesajlar: 47 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97420
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2014
1,619 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çay bardağı pirinç
3,5 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı damla sakızı
Tarçın
Pirinçleri bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler biraz pişince üzerine sütü ekleyip pişirmeye devam edin. Pirinçler iyice pişince de üzerine şekerini, dövülmüş sakızı ekleyip karıştırın. Sürekli karıştırarak şekerin erimesi için bekleyin. Servis kaplarına paylaştırıp soğumaya bırakın. Bu arada kapların üzerine toz tarçın serpin bir tane kabuk tarçınla süsleyin.
|
|