|
|
Antalya Piyazı |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2024 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180757
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2024
28 defa indirildi / yazdırıldı
|
MasterChef
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy domates
1 adet yeşil biber
1 demet maydanoz
2-3 adet haşlanmış yumurta (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı tahin
1-2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 çay bardağı üzüm sirkesi
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Önceden haşlanmış kuru fasulyeleri bir kaseye alın.
Fasulyelerin pişmiş ama dağılmayacak kadar diri olmasına dikkat edin.
Kuru soğanı piyazlık (ince, uzun) doğrayın.
Yeşil biber ve domatesi küp küp, maydanozu ise ince ince kıyın.
Haşlanmış yumurtaları dilimleyerek hazır hale getirin.
Bir karıştırma kabında tahin, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve sirkeyi iyice karıştırarak pürüzsüz bir sos elde edin.
Sosun kıvamı çok yoğun olursa, hafifçe su ekleyerek açabilirsiniz.
Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırarak bu sosu hazır hale getirin.
Hazırladığınız fasulyeleri, doğranmış sebzeleri ve tahinli sosu geniş bir kaseye alın.
Tüm malzemelerin iyice karışması için dikkatlice karıştırın.
Fasulyelerin ezilmemesi için karıştırma işlemini nazikçe yapın.
Servis tabağına aldığınız Antalya piyazının üzerine dilimlenmiş haşlanmış yumurtaları ve biraz zeytinyağı gezdirin.
Son olarak, doğranmış maydanoz ve bir tutam pul biber serpiştirerek sunuma hazırlayın.
|
Tahinli Piyaz (Antalya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172261
Gönderme Tarihi: 25.May.2023
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 g kuru fasulye, küçük taneli, tercihen Çandır fasulyesi
Sos için:
75 g kuru fasulye, haşlanmış
5-6 diş sarımsak, ezilmiş
75 ml tahin
150 ml sızma zeytinyağı
1 adet limonun suyu
75 ml sirke
1 tatlı kaşığı tuz
150 ml su
Üzeri için:
3 adet domates, küp doğranmış
4 adet yumurta, haşlanmış
4 adet taze soğan, ince kıyılmış
6 adet sivri yeşilbiber, ince kıyılmış
½ demet maydanoz, ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Fasulyeleri tuzlu su içinde bir gece bekletin. Ertesi gün bol tuzlu suda ve orta ateşte, 20-25 dakika haşlayın.
Haşlama suyunu dökün. Fasulyeleri yıkayıp, tekrar tencereye koyun ve tuzlu suda yeniden haşlamaya bırakın.
Fasulyeler çatlayıp, iyice pişinceye, suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayın ve ılınmaya bırakın.
Sosu için haşladığınız fasulyenin 75 gram kadarını alın. Çukur bir kaba koyup, çatalla ezin.
Ezilmiş fasulyeye, diğer sos malzemelerini katıp karıştırın. Bu işlemi mikserle de yapabilirsiniz.
Haşlanmış fasulyeleri, kayık veya yayvan bir servis tabağına koyun. Üzerine sosu gezdirip, karıştırın.
Salataya, domatesleri, yumurtaları, taze soğanı, yeşilbiberi ve maydanozu ekleyin. Tuz, pul biber ve karabiber katıp, kabaca karıştırın. Tabağında servis edin.
Not: Piyaz her bölgede vardır, her köftecinin değişmezidir ama Antalya mutfağına has olan tahinli piyaz bir başkadır. Susamın yağlı tadını taşıyan tahin ile limonun asidi birleşince ve buna soğanın suyunun tadı eklenince, fasulyenin lezzetine lezzet katan bir sos ortaya çıkar.
|
Tahinli Piyaz (Antalya) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161530
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2021
356 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet kırmızı soğan
1 çay kaşığı tuz
½ adet limonun suyu
2 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı sirke
3 yemek kaşığı ılık su
6 adet cherry domates
1 adet haşlanmış yumurta
½ demet ince kıyılmış maydanoz
Ölçülü kuru fasulyeden 3 yemek kaşığı haşlanmış fasulyeyi ezin.
Tahin, limon suyu, tuz, sirke ve suyu karıştırın. Pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar tahinli sosu ezerek karıştırın. Eğer sulu bir kıvam olmasını isterseniz su oranını artırabilirsiniz.
Kırmızı soğanı iri iri doğrayın ve 2,5 su bardağı haşlanmış fasulyeyle iyice harmanlayın.
Domatesleri ortadan ikiye bölün ve maydanozları ince ince kıyın.
Yumurtayı da bu aşamada haşlayın ve hazırlayın.
Servis tabağına kırmızı soğanlı piyazlı yerleştirin ve tahinli sosu ilave edin.
Domatesleri ve haşlanmış yumurtayı zevkinize göre yerleştirin.
İnce kıyılmış maydanoz ve zeytinyağını da piyazınızın üzerinde gezdirerek servise hazır hale getirin.
|
Tahinli Piyaz (Antalya) |
|
eftal
Aşçı
Kayıt: 27.10.2008
Mesajlar: 17 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc29203
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2008
4,808 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı tahin
2 diş sarımsak
1,5 çay bardağı sirke
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet katı haşlanmış yumurta
2 adet domates
Tahinin üzerine ince dövülmüş sarımsak, limon suyu eklenir ve katılaşana kadar karıştırılır. Daha sonra yarım çay bardağı sirke azar azar yedirilir. 15 dakika dinlendirilir. Bu sürede tahinin yağı üzerine çıkar. Bu yağ dökülür. Üzerine 1 çay bardağı sirke gene azar azar eklenerek karıştırılır. Bu şekilde incelmiş olur. En son tuz atılır. Tabağa yeteri kadar haşlanmış fasulye konur. Üzerine doğranmış domates ve dilimlenmiş yumurta bırakılır. Son olarak tahinli karışım gezdirilir. Arzuya göre biraz zeytinyağı da dökülebilir.
ML® Tahinli Piyaz için tıklayın
|
|
Tahinli Piyaz (Antalya) Tarifleri Akdeniz Yemekleri
|
|