|
Tarhana Çorbası |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc86882
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2013
2,053 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnci Beşoğul
17. yy Osmanlı yemeği
Ameli tarhanadır. Tarhana evvelâ francala yahut hünkârı hâs ekmekten alıp, kâfi miktarı içlerinden 1200 gram miktarına 300 gram torba yoğurdu konulup, taş dibekte şimşir el ile gereği gibi halledilip bir geceden sonra bir tencerede tavuk yahut et suyu ile yavaş yavaş ezilip orta ateş üzerinde (1-2) saat pişirdikten sonra ateşten indirilir. Servis yapılırken tereyağında, lokum büyüklüğünde kesilip kızartılan ekmekler üzerine koyulur. Eğer sütten, kaymaktan bir miktar üzerine ilâve edilirse daha nefis olur.
|
Tarhana Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159370
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2021
423 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
45 gr. tarhana
1,5 lt. et suyu (6 su bardağı)
Tuz
1 adet ekmek (küçük küpler biçiminde doğranmış)
Tarhanayı 1 su bardağı soğuk su ile karıştırarak yumuşatın. Et suyunu tencereye koyup, orta ateşe oturtun. Ilınınca tarhanayı katıp, topaklanmaması için, kıvamını buluncaya kadar sürekli karıştırın.
Tuzunu ayarlayıp, iki taşım kaynatarak çorbayı ateşten alın. Bir tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca, küçük küpler biçiminde kesilmiş olan ekmek parçalarını içine atın. Ekmekleri altın sarısı renk alıncaya kadar kızartıp, yağı ile birlikte tenceredeki çorbanın içine boşaltın. Çorbayı sıcak olarak servis yapın.
|
Tarhana Çorbası |
|
sapan
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.12.2020
Mesajlar: 27 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc154826
Gönderme Tarihi: 16.Arl.2020
280 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmet Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Meşhur olan tarhanadan mamul olmayıp daha âlâ olur.
Gayet has hünkârî francalayı ğundan ayırıp fakat içini bir kıyye miktarına yüz dirhem miktarı torba yoğurdu konulup taş dibek çimşir el ile gereği gibi halledip bir gece terk ettikten sonra bir tencere içine vaz, badehu et suyu ile aheste aheste ezip mutedil ateşte bir saat miktarı piştikten sonra yine ol has ekmeklerden lokum gibi ufarak doğrayıp rûgan-ı sâde içinde kızartıp üzerine koyalar.
Eğer süt ve kaymaktan bulunup bir miktar da vazolunur ise daha latif olacağına şüphe yoktur.
|
|