|
|
Terbiyeli Ekşili Köfte |
 |
Yemekhane
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155557
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2021
461 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gram orta yağlı dana kıyma
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
7 adet arpacık soğan
1 diş sarımsak
4 adet kereviz yaprağı
3 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Terbiyesi için:
1,5 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1/2 adet limonun suyu
Genişçe bir kaba kıymayı, tuz, karabiber, nane, kimyon, pul biber ve sarımsağı alarak yoğurmaya başlayın.
Yoğurduğunuz kıymayı dilediğiniz büyüklükte parçalara ayırın. Parçaları elinizde yuvarlayarak köfte formuna getirin. Daha sonra hafif unladığınız bir tepsiye alın.
Havuç ve patatesleri soyun, küp küp doğrayın. Tencerenizin içerisine zeytinyağını ekleyin ve havuçları ilave edin. Hafifçe soteleyin.
Daha sonra arpacık soğanları ve patatesleri ekleyerek soteleme işlemine devam edin. Sebzelerin üzerine suyu ilave edin.
Sebzeleriniz hafif yumuşamaya başladığında unlanmış köftelerinizi azar azar ekleyin. Pişmesi için tencerenizin kapağını kapatın.
Ayrı bir kabın içinde yoğurt ve unu bir çırpma teli yardımı ile karıştırın. İçerisine yarım limonun suyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Pişmekte olan yemeğin suyundan terbiyenize bir miktar ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Homojen bir görünüm alan karışımı kesilmemesine özen göstererek yavaş yavaş pişen köfte ve sebzelerin içine dökün. Bu sırada karıştırmaya devam edin.
Terbiye, yemeğinizle birleşinceye kadar yavaş yavaş karıştırmaya devam edin. Ardından tuz, karabiber ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Pişen yemeğinizi servis tabaklarına alarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

|
Terbiyeli Ekşili Köfte |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 922 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc183016
Gönderme Tarihi: 13.May.2025
36 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte için:
300 gr kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 adet rendelenmiş soğan
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber, kimyon
Sulu karışım için:
1 adet havuç (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet patates (küçük küpler halinde doğranmış)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
5-6 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı un
Yarım çay bardağı su
Tüm köfte malzemelerini derin bir kapta yoğurun. Harçtan misket büyüklüğünde köfteler yapın. Hafif un serpilmiş bir tepsiye dizin.
Tencereye sıvı yağı alın, doğradığınız havuç ve patatesleri birkaç dakika kavurun. Ardından sıcak suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar 5-6 dakika pişirin.
Sebzelerin üzerine köfteleri ekleyin ve orta ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Ayrı bir kasede yumurta sarısı, limon suyu, un ve suyu pürüzsüz olana kadar çırpın.
Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş, karıştırarak sıcak çorbadan biraz ekleyip ılıtın (kesilmemesi için). Ardından tencereye azar azar dökün ve birkaç dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Sıcak olarak servis edin. Üzerine taze nane veya dereotu serpebilirsiniz.

|
|
Terbiyeli Ekşili Köfte Tarifleri Köfteler
|
|