|
Toyga Çorbası (Amasya) |
|
AsuSena
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.08.2007
Mesajlar: 26
|
Kısa URL: https://ml.md/lc20719
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2008
3,350 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram süzme yoğurt
1 yumurta
1 kaşık un
4-5 kaşık yarma
biraz nohut (önceden ıslatılmış)
nane
tereyağı
3 su bardağı su
Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt, pişmiş yarma ve nohut, su ilave edilerek kaynayana kadar karıştırılır. Piştikten sonra üzerine tereyağı ve nane eklenir.
ML® Toyga Çorbası için tıklayın
|
TOYGA ÇORBASI (Amasya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39771
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2009
3,062 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.artradyotv.com
Süzme yoğurt, yarma, bir kaşık un, bir yumurta iyice çırpılıp biraz su ilave edilir. Kaynayana kadar karıştırılır. Varsa et suyu, pişmiş nohut katılır, hepsi kaynatılır, hepsi kaynatılır. Kaynayınca sıcak su ilave edilip yarım saat pişirilir. Pişirince üzerine yağ ve nane yakılır. (Bu çorba yarma ve nohut katılmadan da yapılmaktadır.)
|
Toyga Çorbası (Amasya) |
|
damak çatlatan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.07.2012
Mesajlar: 137 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc82667
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2012
2,912 defa indirildi / yazdırıldı
|
Amasya Valiliği
500 gram süzme yoğurt
1 tane yumurta
1 kaşık un
5 kaşık yarma
1 su bardağı ıslatılmış nohut
1 diş sarımsak (arzuya göre)
Nane ve tereyağı
Et suyu
Bir tencerenin içinde yumurta sarısı, un, yoğurt, yarma, döğülmüş 1 diş sarmısak ve nohut konup et suyu ilave edilerek kaynayana kadar karıştırılır. Piştikten sonra bir tavada tereyağı ve nane kızdırılarak üzerine dökülür. Servis yapılır.
|
Toyga Çorbası (Amasya) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105528
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2015
2,435 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yarım kilo süzme yoğurt
Nohut
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı yarma
Tereyağı
Tuz
Bir miktar nane
Bir tencereye tereyağı, un ve süzme yoğurt konularak kısık ateşte un kokusu gidinceye kadar karıştırılır. Tuzunu ilave ettikten sonra suyu ile birlikte haşlanmış nohut ile yarma eklenerek kaynayana kadar karıştırılır. İsteğe göre yağda kızdırılmış salça ve nane üzerine dökülür. Sıcak olarak servise sunulur.
Not: Amasyada, başta düğünler olmak üzere özel gün ve davetlerde, hanımların kabul günlerinde toyga çorbası yapılmaktadır. Hazırlanışı kolay olan bu çorba, lezzeti ve bereketli oluşu ile düğünler gibi büyük davet ortamlarında yapılarak gelen konuklara ikram edilmektedir. İçindeki malzemelerin kolay bulunması, pahalı olmaması ve yapılışının kolay olması gibi unsurlar yemeğin geçmişten günümüze gelebilmesindeki önemli etkenlerdir.
Ayrıca, bu yemeğin yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulduğu otantik görünümlü restoranlar da bulunmaktadır. İl kutlama komitesince hazırlanan broşürde de yer alan bu yemek, yörenin kültürel tanıtımına katkı sağlamaktadır.
|
|