Kısa URL: https://ml.md/lc179780
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2024
20 defa indirildi / yazdırıldı
Su, Tuz (kaya tuzu ise yıkanır ve temizlenir)
Turşu çeşitlerine göre farklı Turşu Suları hazırlanır. Bunların başlıcaları
% 5'lik : Her 1 litre suda 50 gr Tuz eritilir. Pratik ölçü; 3 yemek kaşığı tuz 1 litrede eritilir.
% 6'lık : Her 1 litre suda 60 gr Tuz eritilir. Pratik ölçü; 3 yemek kaşığı + 3 çay kaşığı tuz 1 litrede eritilir.
% 10'luk : Her 1 litre suda 100 gr Tuz eritilir. Pratik ölçü; 6 yemek kaşığı tuz 1 litrede eritilir.
% 12'lik : Her 1 litre suda 120 gr Tuz eritilir. Pratik ölçü; 6 yemek kaşığı + 6 çay kaşığı tuz 1 litrede eritilir.
2 kiloluk kavanoz için:
5 su bardağı kaynamış sıcak içme suyu (1 litre)
1 çay bardağı sirke (üzüm, elma vb)
1 adet limonun suyu
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 çay kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
Sıcak suyu bir tencerenin veya kabın içerisine alın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve tuz eriyene kadar güzelce karıştırın. Ardından soğumaya bırakın.
Steril edilmiş kavanozlara turşusunu kuracağınız sebzeleri yerleştirin. Ardından ılımış turşu suyunuzu kavanozlara pay edin.
Kavanozlarızı sıkıca kapatıp turşuları serin ve kuru bir yerde bekletin.
Not: Turşu hazırlarken tuz seçiminiz oldukça önemli. Turşunuzun kıtır kıtır olmasını isterseniz iri taneli kaya tuzu, hafif yumuşak bir kıvamda olmasını isterseniz de normal sofra tuzu kullanmanızı öneririz.