|
Un Helvası (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc85759
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2013
6,072 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
125 gr. margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şeker
Bir tavada yağ eritilir un ilave edilir, karıştıra karıştıra koyu pempe renk alıncaya kadar kavrulur. Ateşten alınır, şeker ilâve edilir, iyice karıştırılarak şekeri yedirilir. Şekeri yedirilirken yağını kusarak yumuşamaya başlar bir tepsiye bastırılarak şekil verilir. Ceviz yeşil fıstıkla süslenir. Soğuduktan sonra kesilerek servis yapılır.
Not: Arzu edilirse sıcak da yenebilir.
|
Un Helvası (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32225
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2008
2,523 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Un kapta kavrulur, ayrı bir kapta da yağla pekmez eritilir. Sonra birbirine karıştırılır. Tabaklara alınır, soğuyunca yenir.
|
Un Halvesi (Malatya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171921
Gönderme Tarihi: 08.May.2023
132 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya Valiliği
1 su bardağı eritilmiş tuzsuz tereyağı
2 su bardağı tepeleme un
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
½ su bardağı ceviz içi
Bir tavada yağı eritin ve içine elenmiş un ilave edin. Tahta kaşıkla devamlı olarak karıştırın. Karıştırma işlemini, unun rengi değişip kokusu çıkıncaya kadar sürdürün.
Dövülmüş ceviz ile birkaç kez daha karıştırarak cevizlerin de hafif şekilde kavrulmasını sağlayın.
Diğer taraftan şekere su ilave ederek eritin.
Unu ateşten aldıktan sonra hiç soğutmadan üzerine şekerli suyu ağır ağır dökün ve bir yandan da hızla karıştırarak şekerli suyu, una yedirin.
Kapağını kapatıp dinlendirin.
Daha sonra ıslatılmış kaşık ile istediğiniz şekli vererek servise hazırlayın.
Not: Bir diğer usule göre, şeker ve ölçülü suyu, ateşte bir taşım kaynatıp kavrulmuş una aynı şekilde ilave edin. Bu durumda helvanın rengi daha parlak olur. Günümüzde bu helva, sıcak şurup ile yapılmaktadır. Eğer servise çıkacak helvaya kaşıkla şekil vermemişseniz soğuduktan sonra el ile çiğ köfte gibi sıkarak da servis tabağına alabilirsiniz. Bu helvayı, arzu ederseniz yufka ile dürüm yaparak da yiyebilirsiniz. Kale ilçesinde un helvası yapılırken ceviz mutlaka kullanılır. Helva soğuduktan sonra helvaya tekerlek şekli verilir, sonra servise sunulur.
|
|