Kısa URL: https://ml.md/lc138999
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2018
418 defa indirildi / yazdırıldı
Dr. Mustafa Duman
Vakfıkebirde ve Beşikdüzünde ve Maçka Hamsiköyde üretilen bu ekmek 450 gramdan 7,5 kiloya kadar ağırlıklarda üretiliyor. Türkiyenin hemen hemen her yerinde Vakfıkebir ya da Trabzon ekmeği olarak bilinir. Trabzon dışında, özellikle karayolları üzerindeki kent ve kasabalarda da üretilir. Odun ateşiyle kızdırılan taş fırınlarda pişer. Ekmeğin hamurunda doğal ekşi maya kullanılır. Vakfıkebir ekmeği lezzetli olur. Uzun süre dayanıklıdır. Bayatının da ayrı bir lezzeti vardır. Kolay küflenmez. Son yıllarda İstanbul, Ankara gibi büyük illerimizde de Vakfıkebir ekmeği üreten fırınlar açıldı. Taş fırınlarda piştiği için bu ekmeğe Taşfırın ekmeği de deniyor. Bazı yerlerde ise yanlış olarak Odun ekmeği diye de adlandırılıyor. Burada, odun ateşiyle kızdırılmış fırında pişen ekmek anlatılmak isteniyor. Vakfıkebir ekmeğini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için Vakfıkebirde Vakfıkebir Ekmeği Festivali düzenlenmektedir.
Vakfıkebir Ekmeği ekşi maya ile yapılır. Ekşi maya yoğrulan hamurun bekletilmesi sonucunda oluşur. Yoğrulan hamur bekletilirse ekşimeye başlar. Ekşiyen yani çürüyen hamur ekmek yapımında ihtiyaç duyulan mayayı sağlar. Yoğrulan hamur belli bir süre bekletildikten sonra ekmek olacak şekilde parçalara ayrılır. Bölünen hamur fırına verilmeden evvel bir süre daha bekletilir. Fırına verilme zamanı önemlidir, hamur gerektiği kadar bekletildikten sonra geciktirilmeden fırına verilir. Belli bir sıcaklıkta pişirilir. Fırının sıcaklığı çok fazla ise ekmek pişmeden dışı kızarır ve yanar. Dolayısıyla fırının ısısını iyi ayarlamak gerekir. Vakfıkebir ekmeğinin katkı maddesi yoktur. Ekşi mayayla yapılan ekmek uzun süre bozulmaz. Esas özelliği de budur.
Not: Eskiden yaylacıların yayla yolculuğu 3-4 gün sürerdi. Yolda geçirdikleri süre zarfında ihtiyaç duydukları ekmeğin temini için uzun süre taze kalan ekmeği ürettiler. Daha sonra yörede herkesin aradığı istediği bir ekmek oldu ve bugün Vakfıkebir Ekmeği adıyla tüm Türkiye?de bilinir oldu.
Hamur:
2 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
0,5 çay bardağı ılık su
1 su bardağı un
5 - 5,5 su bardağı sarı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık suyu ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyip üzerine sarı unu ekleyin ve kaşık ile karıştırın. Üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Tuz, toz şeker, ılık su ve zeytinyağını ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Fırın tepsisini yağlayın veya pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça ayırıp üzerini kapatın ve bekletin. Hamuru unlanmış tezgahta yuvarlayarak ekmek şekli verin ve fırın tepsisine alın. Üzerine eliniz ile hafifçe bastırarak biraz yassılaştırın. Üzerini kapatıp 20 dakika daha bekletin.
Ayırdığınız hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp 3 eşit parçaya bölün ve her birini tezgah üzerinde eliniz ile yuvarlayarak 30 cm boyutunda uzatın. Yan yana koyup saç örgüsü şeklinde örün ve fırın tepsisindeki hamurun ortasına yerleştirin. Keskin bir bıçak ile hamuru saç örgüsünün yanından boydan boya 2-3 mm derinliğinde çizin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35 - 40 dakika
Fırından çıkarıp sıcak veya soğuduktan sonra servis yapın.