|
|
YABAN ÖRDEĞİ YAHNİSİ |
|
maden
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.03.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc34427
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2009
2,933 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 ya da 4 yaban ördeği (1200 gr.)
2 bardak sirke
100 gram sadeyağı ya da margarin (5 çorba kaşığı)
600 gram soğan (6 büyükçe)
1 kahve fincanı domates salçası
2 bardak su
Tuz
Karabiber
1 Temizlenip parçalara ayrılmış yaban ördeklerini 24 saat kadar sirke içinde yatırın. Süre sonunda yaban ördeklerini üç beş su iyice yıkayın, kurulayun.
2 Bir tencereye, yıkanmış, sonra da kol, göğüs ve but olmak üzere parçalara ayrılmış, kaburga ve bel kemikleri çıkarılmış 3 - 4 adet, yaban ördeği, 5 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin koyarak, kuvvetlice ateşte, arada bir karıştırarak 8 dakika kadar sote etmelidir.
3 Sonra yaban ördeklerini, ince yarım ay şeklinde kesilmiş 6 büyükçe soğan ile yarım silme çorba kaşığı da tuz katarak, soğanlar hafifçe pembe bir hal alıncaya kadar kavururcasına pişirmeye devam etmelidir.
4 Soğanlar ölünce; bunlara kabukları çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 4 büyükçe domates ya da 1 kahve fincanı su içinde eritilmiş 1 kahve fincanı tuzsuz domates salçası ile 1 - 2 kahve kaşığı karabiber ve 5 dakika sonra da 2 bardak su katarak yaban ördekleri iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar hafif ateşte aşağı yukarı bir buçuk - bir üç çeyrek saat pişmeye bırakmalı ve tabağa alarak servis yapmalıdır.
|
YABAN ÖRDEĞİ YAHNİSİ |
|
DARI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2007
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc12555
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2007
2,999 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişi İçin):
2 yaban ördeği,
Silme 5 çorba kaşığı sadeyağ,
4 baş iri soğan,
1 kahve fincanı domates salçası.
2 bardak sıcak su,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Marinatı için:
1/3 bardak zeytinyağı,
parça parça doğranmış 2 baş soğan,
ince doğranmış körpe 3 havuç,
birkaç kereviz yaprağı,
1 tutam kekik,
ezilmiş 1 baş karanfil,
ince doğranmış 1/2 demet maydanoz,
dövülmüş 3 diş sarımsak,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapımı: Yaban ördeklerini olduğu gibi kara gömüp iki gün öylece bırakmalı, iki gün sonra kardan çıkarıp tüylerini yolmalı, içlerini çıkarmalı, ince tüylerini gidermek için tütsülemeli ve bol akarsuda içlerini, dışlarını yıkamalı. Suları süzülünce bunları tavuk ve diğer kümes hayvanlarında olduğu gibi parçalara bölmeli ve porselen bir çukur kaptaki marinatın içine atmalı. Ördek parçaları marinatta iki gün tutulduktan sonra pişirilmelidir.
Ördekler pişeceği zaman bir tencereye yağı koyup kuvvetlice bir ateşte eritmeli. Yağ eriyince ördek parçalarını marinattan çıkarıp tencereye atmalı ve sık sık çevirerek bu parçaları 4-5 dakika kızartmalı. Sonra bunların üstüne ince doğranmış soğanı atmalı ve karıştırarak kavurmaya devam etmeli. Soğan diriliğini kaybedince ateşin ısısını orta dereceye getirmeli. Domates salçasını ılık suda eritip tenceredekilerin üstüne dökmeli. Tuzlayıp biberlemeli ve birkaç defa karıştırdıktan sonra kalan sıcak suyu katmalı, tencerenin kapağını örtmeli.
Ördekler iyice' yumuşayıncaya kadar yâni birbuçuk - iki saat kadar tencereyi ateşte tutmalı. Yemek, suyunu çektiği hâlde et pişmezse, yeteri kadar sıcak su katmayı ihmal etmemeli.
Ördek parçaları iyice pişince tencereyi ateşten indirip servis tabağına aktarmalı ve sıcak sıcak servis yapmalı.
|
|
YABAN ÖRDEĞİ YAHNİSİ Tarifleri Tavuk Yemekleri
|
|