|
YAŞ PASTA |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc88997
Gönderme Tarihi: 06.May.2013
2,029 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ankara Büyükşehir Belediyesi
Belmek Yemek Kitabı
7 adet yumurta
7 çorba kaşığı toz şeker
7 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 adet limon rendesi
1/2 paket kabartma tozu
İç krema için:
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı pirinç unu
2,5 su bardağı süt
7 çorba kaşığı toz şeker
100 gr. margarin
3 adet muz (süslemek için)
1/2 paket vanilya
Kremşanti için:
2 su bardağı süt,
1 paket kremşanti
Yumurta ve şeker mikserle 15-20 dakika (kar haline gelene kadar) çırpılır. Daha sonra un, limon rendesi, nişasta, kabartma tozu ilavesi yapılarak, yağlanmış ve unlanmış yuvarlak kek kalıbına dökülür. 160 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirilir. Pandispanya tam ortadan iki eşit parçaya bölünüp hazırladığımız iç krema sürülür. Muz dilimleri yerleştirilir pandispanyanın diğer katı üzerine kapatılır. Hazırlanan kremşanti pastanın her tarafına sürülür. Üzerine arjantin şekeri serpilerek, renli dekor gofretlerle süslenir. Hazırlanan pasta 3 saat buzdolabında bekletilir.
Kremşanti yapılışı: Kremşanti ve süt mikserle sertleşene kadar çırpılır. Karışımı buzdolabında 10 dk. bekletilir.
İç krema yapılışı: Tenceye un, şeker, nişasta, pirinç unu ve süt karıştırılarak ocakta kısık ateşte pişirilir. İnmesine yakın içerisine vanilya, 100 gr. margarin konup 10-15 dk mikserle çırpılır, pandispanyanın arasına sürülür daha sonra soğumaya bırakılır.
|
Yaş Pasta |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc111803
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2015
1,546 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yumurta
1 su bardagı şeker
1,5 su bardagı fındık aromalı kekun
1 yemek kaşıgı sıcak su
3 su bardagı süt
1 su bardagı şeker
3 yemek kaşıgı un
50 gr margarin
3 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşıgı nişasta
1 adet limon kabugu rendesi
1 paket krem şanti
1 su baradgı süt
1 çay kaşıgı kırmızı gıda boyası
1 paket kakaolu sos
Fırını 170′de ısıtmaya başlayın. Yumurtaları geniş büyük bir kaseye kırın şekeri üzerine döküp önce 5 dk. düşük devirde çırpın. Sıcak suyu da ekleyin yüksek devirde 5 dk daha çırpın. Bu arada şekerler eriyecek. Yağı ekleyin çırpmaya devam edin. Unu bir kaseye eleyin ve mikserin ayarını en düşüğe çevirin. Unu yavaş yavaş ekleyin. spatulayla yavaşça karıştırın ya da mikserin düşük ayarıyla karıştırın. 20 cm lik kalıbı yağlayın. Pandispanya karışımını kalıba dökün ve kalıbı 1-2 kez tezgaha vurun. Pandispanya hamurunu fırına koyun ve 40-45 dk. pişirin. Pandispanyamız pişince çıkarın ve ılıtın. Ilınınca fırın teline çıkarıp soğutun. En az bir gece bekletmemiz lazım ki keserken kolay olsun. Kremamız için süt, yumurta sarıları, şeker, un, nişastayı önce tencerede karıştırıp sonra ocağın altını açalım. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Arada çırparak soğutalım. Yağ ekleyip karıştırarak erimesini sağlayalım. Kremamızın kıvamı tam makarna kreması çok nefis oluyor. Pandispanyamızı 3′e hatta 4′e bölebiliriz. İstediğimiz katlara ayırdığımızda Kelepçeli kalıbımızın alt kısmı hariç sadece yuvarlak kısmını servis yapacağımız tabağa oturtalım. İlk pandispanyamızı koyup üzerine (ben yumurta fırçası kullanıyorum çok pratik ve keki fazla ıslatma riski yok), şekerli süt veya şekerli limonlu suyla sürelim. Soğuyan kremamızın yarısını dökelim. Ikinci katı yerleştirelim ve yine ıslatalım kremamızın kalanını dökelim. son katı başka bir yerde ıslatıp üzerine yerleştirelim ve bu şekilde buzdolabında 1 saat dinlendirelim. Bu arada kremşantimizi hazırlayalım ve 20 dk buzdolabında dinlendirelim. Pastamızı çıkarıp etrafını kremşantiyle gelişigüzel sıvayalım ve yine 30 dk. dolapta bekletelim. Süre sonunda çıkarıp bu sefer düzgünce kremşantiyle sıvayalım istediğimiz süsü yapalım.
|
Yaş Pasta |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157709
Gönderme Tarihi: 14.May.2021
554 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pandispanyası için:
4 yumurta
Yarım su bardağı su
1 bardak şeker
1 vanilya
1 kabartma tozu
Yaklaşık 2 su bardağı un
1,5 bardaktan sonra ölçülü ekleyin unu
Bir fiske tuz
İçindeki krema için:
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı kakao
1 vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
1 poşet kremşanti kakaolu
İçi için:
2 tane muz
Yarım bardak damla çikolata
Üstü için;
Pasta kreması kakaolu
Kutunun üzerinde yazdığı kadar süt
Süsü İçin:
1 poşet sade kremşanti
Yarım bardak süt
Yaş pasta için yapacağımız ilk adım pandispanyanın hazırlığıdır.
Yumurtalarımızı sarısını ayıralım ve şeker ekleyip beyazlaşana kadar çırpalım
Un, vanilya ve kabartma tozu dışında bütün malzemeleri ekleyip çırpıyoruz.
Kabımıza un ekleyip çırpıyoruz.
Kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz kaşıkla karıştırıp pişireceğimiz kabımızın içine keki döküyoruz.
Kabımızı fırının içine atıp 180 derece de yarım saat pişiriyoruz.
Kekimiz pişerken bir yandan da kremamızı hazırlamaya koyulalım.
Bir tencereye unu, sütü, nişastayı ve kakaoyu ekleyip iyice karıştırıp ocağımızı yakıyoruz.
Malzememiz kaynayıncaya kadar pişiyoruz. Kaynamaya başlayınca vanilyamızı ve yağımızı ekliyor bir iki fokurdatıp altını kapatıyoruz soğumaya alıyoruz.
Malzememiz soğuduktan sonra 1 poşet kremşantiyi ekleyip çırpıyoruz.
Pastamızın üstü için pasta kremasını belirttiği süt miktarı ile çırpıyoruz daha sonra da dolaba kaldırıyoruz.
Pastamızın üst süsü için yarım bardak süt ve bir poşet kremşantiyi çırpıp dolaba kaldıralım.
Malzemelerimizin hepsi dolapta hazırsa kekimiz yeterli soğukluğa ulaştıysa pastamızı yapmaya başlayabiliriz.
Kekimizi ortadan ikiye kesiyoruz.
Altta ki kekimizi yarım bardak süt ile ıslatıyoruz. Kekimizin üzerine pişirdiğimiz kremayı koyup kekimizin üzerine yayıyoruz.
İsteğe göre üzerine damla çikolata veya muz dilimleri koyabiliriz.
Diğer kek parçamızı da üstüne oturtturuyoruz 2. Parçamızı da yarım bardak süt ile ıslatıyoruz.
Pasta kremamız ile üstünü kapatana kadar her yerine kaplama işlemi uyguluyoruz.
Kaplama işini bitirdikten sonra dilediğiniz gibi pastanızı süsleyebilirsiniz.
Süsleme işlemini tamamladıktan sonra pastayı dolapta 2 – 3 saat bekletip öyle servis ediniz.
|
Yaş Pasta |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc158016
Gönderme Tarihi: 31.May.2021
516 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Keki için:
1 çay bardağı toz şeker
4 yumurta
3 yemek kaşığı sıcak su
3 yemek kaşığı kakao
2 adet muz
Yarım çay bardağı nişasta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı un
Kreması için:
2 su bardağı süt
2 poşet kremşanti
2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
Ganaj için:
200 ml sıvı krema
80 gram bitter çikolata
Yaş pasta için önce ganajı hazırlamaya başlayın. Sıvı kremayı ısıtın, ocaktan alın ve içine çikolatayı ekleyin. Karıştırdıktan sonra dolaba koyun. Kek hazır olana kadar katılaşması gerekiyor.
Yaş pasta kekik için unu eleyin hazırlayın. Yaş pastanın püf noktasıdır. Önce oda sıcaklığında yumurta ve şekeri beyazlayana kadar çırpın. Üzerine 3 yemek kaşığı sıcak su ekleyin. Kakao, nişasta, vanilya, kabartma tozu ve unu da ekleyerek yaş pastanın kekini hazırlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 d pişirin. Isı süresi fırına göre değişebilir.
Krema için tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine çikolata ekleyin ve karıştırın. Sıkma torbasına alarak dolaba kaldırın.
Pişen keki uzunlamasına ortadan ikiye ayırın. Keki de ufak boyutlarda dilimleyin. İki kat olacağını düşünün. Kekin ortasına kremadan sürün ve arasına muzları ekleyin. Dilimlediğiniz diğer keki de üzerine kapatın.
Porsiyonlar halinde hazırladığınız pastaların üzerine kalan kremadan sıkın istediğiniz meyvelerle süsleyin. Meyvelerin üzerine hazırladığınız ganajdan birer kaşık dökün. Pasta süslemesi tamamen sizin zevkinize kalmış. Yaş pasta tarifi hazır.
|
|