|
Yaz Türlüsü |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172508
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2023
125 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1 büyük enginar çanağı, 6 parçaya bölünmüş
240 g taze körpe bakla, uçları ve kenarları incecik kesilmiş
50 g tereyağı veya sadeyağ
250 g kuşbaşı kuzu eti, yağlı
2 adet orta boy soğan, halka halka doğranmış
240 g taze fasulye, uçları ve kenarları incecik kesilmiş
250 g sakız kabağı, halka halka doğranmış
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet büyük boy domates, küp küp doğranmış
Enginar ve Baklalar için
½ adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Tencerenin Kapağını Sıvamak için
150 g un
125 ml su
Enginar çanağını ve ayıklanmış baklaları limonlu tuzlu suda bekletin. Bu sırada diğer malzemeleri hazırlayın.
Toprak bir tencerede harlı ateşte yağı eritin ve orta ateşte kuşbaşı kuzu etini pembeleşinceye kadar pişirin.
Eti tencereden alın ve kalan yağda soğanları pembeleşinceye kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alın. Önce etleri daha sonra sebzeleri üzerine ilave edin ve tencereyi tekrar ateşe koyun.
Tuz, karabiber ve domatesi ekleyin. Kapağını kapatın.
Unu suyla karıştırarak yumuşak bir hamur yapın. Tencere kapağının etrafını bu hamurla iyice kapatın.
Kısık ateşte, sebzeler suyunu salıp sonra çekinceye kadar 45-50 dakika yavaşça pişirin.
Sıcak servis edin.
Not: Bu yemeği güveç veya döküm tencerede hiç ön pişirme yapmadan tüm malzemeleri karıştırarak önceden ısıtılmış 200 . fırında da yaklaşık 1.5-2 saatte pişirebilirsiniz. Türlü adı üstünde, türlü türlü sebzenin bir arada piştiği yemeklerdir. Hangi sebzelerin kullanılacağı tamamen zevke bağlıdır, genellikle evde ne varsa o kullanılır. Türlüyü kış mevsiminde kereviz, patates, havuç gibi kış sebzeleriyle hazırlayabilirsiniz.
|
Türlü |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161101
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2021
305 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.acunn.com
300 gram dana kuşbaşı et
1 adet soğan
2 adet patlıcan
2 adet kabak
250 gram taze fasulye
3-4 tane patates (boyutuna göre)
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
3-4 tane domates
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, kimyon, karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1-2 bardak su (bardak ölçüsü 200 ml)
Uygun bir tencereyi ocağa alalım.
Tencerenin altını açıp ısınmasını sağladıktan sonra etleri tencereye alın. Etleri suyunu çekene kadar pişirin.
Daha sonra sıvıyağı ve soğanları tencereye alalım. Soğanları yaklaşık 2 dakika kavuralım.
1 kırmızı ve 1 yeşil biberi ekleyerek kavurmaya devam edelim.
3-4 diş sarımsağı ekleyelim.
1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçamızı ekleyelim ve kokusunu çıkana kadar birlikte malzemelerimizi kavuralım.
3- 4 tane patates, 2 kabak ve yeşil fasulyeyi ekleyelim. Biraz karıştırıp harmanlayalım ve yaklaşık 2 dakika kavuralım.
Daha sonra patlıcanı ve son olarak da domatesleri ekleyelim.
Tuz, kimyon ve karabiberi ekleyip tüm sebzeleri son kez karıştıralım.
Suyunu ekleyelim.
Tencerenin kapağını kapatarak kısık/orta ateşe alalım.
Kontrollü bir şekilde yaklaşık 40 dakika pişirelim.
|
Yaz Türlüsü |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160159
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2021
399 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.milliyet.com.tr
200 gram kuzu eti (kavurmalık kesilmiş)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 büyük soğan (ayıklanmış bütün)
12-14 adet çalı fasulyesi (ayıklanıp şerit kesilmiş)
2 adet orta boy kabak (dış kabuğu alınıp 1,5 parmak kalınlığında halka şeklinde doğranmış)
2 adet küçük patlıcan (pijamalı soyulup 1,5 parmak kalınlığında halka şeklinde doğranmış)
1 avuç taze bamya yıkanıp (ayıklanmış)
2 adet orta boy patates ayıklanıp (1,5 parmak kalınlığında halka şeklinde doğranmış)
8-10 adet kültür mantarı (kabukları soyulup, sapı çıkartılmış)
2 adet iri domates (kabukları alınıp küp küp doğranmış)
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
Arzunuza göre kırmızı, sarı, yeşilbiber kullanabilirsiniz.
Tencereye yağlar koyulur. Et sotelenir. Suyunu salıp tekrar çekince fasulyeleri eklenir ve bir süre daha sotelenir. Tencere ateşten alır, ortasına bütün soğanı koyulur. Et ve fasulyeler aşağıda kalacak şekilde sırasıyla biber kullanılacaksa biber, patates, patlıcan, kabak ve mantarlar döşenir, katların aralarına domatesler eşit şekilde dağıtılır. Biber salçası 1/2 bardak ılık su ve yeteri kadar tuz ile karıştırılır. Kat kat dizilen sebzelerin üzerine ilave edilir. Kapağı kapatılıp kuvvetli ateşe koyulur. Kaynayınca altı kısılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sebzeler önceden kızartılmadığı için eriyebilir. Sık sık kontrol edilmelidir.
|
Yaz Türlüsü |
|
senal
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.12.2020
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc154602
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2020
361 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet büyük boy kuru soğan
4 diş sarımsak
4 adet orta boy yeşil biber
2 adet orta boy kırmızı biber
4 adet orta boy domates
3 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy kabak
200 gram taze fasulye
1/2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Sarımsakları incecik kıyın. Ortadan ikiye kestiğiniz yeşil ve kırmızı biberleri çekirdeklerini alıp iri parçalar halinde kesin. Kabuğunu alacalı bir şekilde soyduğunuz patlıcan ve kabakları, biberlerle uyumlu olacak şekilde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz domates ve patatesleri iri parçalar halinde kesin.
Uç kısımlarını kestikten sonra kılçıklarını aldığınız taze fasulyeleri ortadan ikiye bölün. Zeytinyağını derin bir tencere ya da güveç kabında kızdırın.
Daha sonra sırayla kuru soğan, sarımsak, taze fasulye, patlıcan, patates, kabak, biber ve domatesleri ekleyin. Zeytinyağı, sıcak su ve domates salçasını küçük bir kapta karıştırdıktan sonra domateslerin üzerine gezdirin.
Tuz ve karabiber ekleyin kapağını kapatın. Tencerede kısık ateşte 45-50 dakika kadar pişirin.
Servis ederken tüm sebzelerin karışması için farklı bir kaba alın ve sıcak servis edin.
|
Yaz Türlüsü |
|
CumaDan
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.06.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Cumaovası |
Kısa URL: https://ml.md/lc143302
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2019
723 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
250 gram taze fasulye
2 adet patates
1 adet enginar
2 adet dolmalık biber
2 adet patlıcan
2 adet kabak
2 adet domates
2 avuç bamya
15 adet arpacık soğan
Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Sebzeleri yıkayıp doğrayın. Patlıcanları alaca soyup, tuzlu suda bekletin.
Bir tavaya ayçiçeği yağı koyun ve bu yağda sırasıyla patates, taze fasulye, dolmalık biber, arpacık soğan ve en son da patlıcanları soteleyin ve kenara alın. Bir fırın kabına bu sotelediğiniz malzemeyi, aynı sırayla dizin. Biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Pul biberi ekleyin. Üzerine sırasıyla enginar, bamya, kabak ve domatesleri yerleştirin. En üstüne de sebzeleri sotelediğiniz yağı gezdirin.
Hiçbir yerinden buhar kaçmaması için üstünü ve kenarlarını folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1,5 saat pişirin. Piştikten sonra üstünü açın ve kendi kabında soğumasını sağlayın. Servisten hemen önce ayçiçeği yağı gezdirin. Taze nane ve fesleğen yapraklarıyla süsleyin.
|
Yaz Türlüsü |
|
çevrimiçi
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc133080
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2018
878 defa indirildi / yazdırıldı
|
3-4 adet patates
1 büyük patlıcan
1 büyük kabak
3-4 adet sivri biber
1 kuru soğan
2 domates
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kızartmak için sıvı yağ
Su
Kabak ve patlıcanımızı alaca soyup küp küp dilimliyoruz ve bir kabın içinde tuzlu suda 10 dakika bekletiyoruz. Daha sonra sudan çıkarıp sularını iyice sıktıktan sonra sıvı yağda kızartıyoruz. Patateslerimizi de soyup küp küp dilimleyip yağda kızartıyoruz ve aynı şekilde sivri biberlerimizi de yemeklik dilimleyip kızartıyoruz. Tencereye yarım çay bardağı sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Soğanı ince ince dilimleyip yağın içine alıp pembeleşene kadar kavuruyoruz. Daha sonra domateslerimizi çok ince dilimleyip tenceremize alıyoruz. Sarımsağımızı da ilave edip 3-4 dakika soteledikten sonra kızartmış olduğumuz sebzeleri tenceremize alıyoruz. Tuzunu, karabiberini koyup 1 su bardağı su ilave ediyoruz ve kapağını kapatıp 3-4 dakika pişirdikten sonra ateşten alıp servis yapıyoruz.
|
Yaz Türlüsü |
|
ışı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.03.2013
Mesajlar: 62 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc100458
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2014
1,519 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg kuşbaşı et
2 orta boy patlıcan
2 orta boy patates
1 orta boy kabak
3 orta boy domates
100 gram bamya
250 gram taze fasulye
1 baş soğan
3-4 yeşil sivribiber
Yarım çorba kaşığı tuz
İnce kıyılmış soğanı ve eti tencereye koyun. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar karıştırın. Domatesi ve iki su bardağı sıcak suyu ilave edip, hafif hararetli ısıda pişirin. Etin pişmesine yakın sebzeleri yıkayıp ayıklayın. Ete tuz ilave ettikten sonra sıra ile ve pişme derecesine göre fasulye, bamya, kuşbaşı doğranmış patlıcan, kabak ve patatesi ilave edin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 01.11.2021
|
Yaz Türlüsü |
|
necef
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.02.2013
Mesajlar: 47 Şehir: Hakkari |
Kısa URL: https://ml.md/lc89971
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2013
1,853 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram kuşbaşı et
1 patlıcan
1 patates
1 kabak
1 soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik
Eti suyunu bırakıp çekinceye kadar tencerede pişirin. Üzerine rendelenmiş soğan, tereyağı ve salçayı koyup çok az sıcak su ilave ederek 5-10 dakika daha pişirin. Üzerine irice doğranmış kabak, patlıcan, patates, ezilmiş sarımsak ile baharatı ilave edip 20 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
|
Yaz Türlüsü |
|
cennet gözlüm
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.08.2012
Mesajlar: 34 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc79056
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2012
1,919 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet kabak
2'şer adet patlıcan ve domates
2'şer adet sivri biber ve kırmızı biber
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı tuz
Kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Dereotu
2 su bardağı su
Sebzelerin kabuklarını soyun ve irice doğrayın. Bir tencereye aktarıp üzerine sarımsak ve baharatları ekleyin. Zeytinyağını gezdirip doğranmış maydanoz ve dereotunu ilave edin. Son olarak suyu katıp tencerenin kapağını kapatın. Sebzeleri hiç kavurmadan, çiğden, 20 dakika orta ateşte pişirin. Arzuya göre sıcak veya soğuk servis yapın.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
dobra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2012
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc73048
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2012
2,176 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gr kuşbaşı kuzu eti ya da tavuk
1/2 paket (125 gram) margarin
250 gr ayşe kadın fasulye
2 adet kabak
2 adet patlıcan
100 gr bamya
3 adet domates
2 adet kuru soğan
4 adet çarliston biber
Et suyu veya su
1/2 kahve fincanı sirke
Tuz
Küçük küçük doğradığımız soğanları, margarinde yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Eti ilave edip, suyunu salıp da çekinceye kadar pişirdikten sonra, 1-2 dakika kavurup, yeterince su ilavesi ile yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Ayıklayıp, kuşbaşı kestiğimiz sebzelerden önce taze fasulyeyi, 5-6 dakika sonra patlıcan, kabak, domates ve biberi tencereye ilave edip, bütün sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar orta ısılı ateşte pişirelim.
|
Yaz Türlüsü |
|
turmerik
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2011
Mesajlar: 27 Şehir: Paris-Fransa |
Kısa URL: https://ml.md/lc66753
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2011
2,230 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet kabak
2'şer adet patlıcan ve domates
2'şer adet sivri biber ve kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Kırmızıbiber
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Dereotu
2 su bardağı su
Sebzelerin kabuklarını soyup irice doğrayın. Bir tencereye aktarıp üzerine sarımsak ve baharatları ekleyin. Zeytinyağını gezdirip doğranmış maydanoz ve dereotunu ilave edin. Son olarak suyu katıp tencerenin kapağını kapatın. Sebzeleri hiç kavurmadan, çiğden 20 dakika orta ateşte pişirin. Arzuya göre sıcak veya soğuk servis yapın.
Fotoğraf "yasak elma" tarafından gönderildi. 14.07.2015
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
Tutkunaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.01.2011
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc61253
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2011
2,509 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. patlıcan
250 gr. asma kabağı
250 gr. bamya
100 gr. fasülye
250 gr. koyun eti (kuşbaşı veya piliç)
tuz
1 kahve kaşığı biber
1,5 çorba kaşığı yağ
2 tane domates
1 tane soğan
Sebzeleri ayıklayıp yıkayınız. Doğrayınız. Hepsini tencereye koyunuz. Diğer tarafta etleri yağ ve soğan ile 10 dakika kavurunuz. Bunları da sebze tenceresine koyunuz. Domatesleri rendeleyiniz. Üzerini örtecek kadar su ile orta sıcaklıkta 10 dakika pişiriniz. Sonra ayıklanmış ve yıkanmış bamyaları ilâve ediniz. Yağı ile kalana kadar pişiriniz.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
limon çiçeği
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc58632
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2010
2,378 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram kuşbaşı et
3 patlıcan
300 gram fasulye
150 gram bamya
4 kabak
4 domates
3 baş soğan
3 kaşık margarin
Karabiber
Tuz
Yaz mevsiminin en güzel yemeklerinden biri olan türlüyü pişirmek için üç baş soğanı doğrayarak üç kaşık margarinde kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca kuşbaşı doğranmış etleri ekleyin. Alaca soyacağımız patlıcanları, kabakları, fasulyeyi koyun. Bunların üzerine kabuklarını çıkaracağınız domatesleri doğrayın. Tuz ve biber serptikten sonra dört bardak su koyun ve bamyaları ilâve edin. Etler iyice pişinceye kadar harlı ateşte bırakın. Sonra altını söndürüp yarım saat kadar dinlendirin ve servis yapın.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
topkan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.10.2010
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56656
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2010
2,249 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yaz mevsiminde yetişen sebzelerden her birinden nisbet dairesinde tedarik edilerek ayrı ayrı cinslerine göre, soymalı, ayıklamalı, doğramalı, temizlemeli ve yıkamalıdır.
Bu sebzelerden her hangi biri, etle nasıl pişirilirse o suretle hareket edilerek, yâni evvelâ sadeyağda soğanla kuşbaşı et kavrulur. Ayıklanmış, doğranmış ve hazırlanmış sebzeler de kızartılmış etlere katılır. Taze domates, et suyu, yoksa su doldurup, tuzu, biberi ve (baharatı) ekildikten sonra, ağır ateşte pişirilmelidir.
Not: Sebzeler arasında pişme müddeti bakımından yekdiğeriyle uyuşamıyanlar, meselâ; evvelâ tavada kızartılması veya haşlanması icabeden sebzeler varsa veya mevcut et cinslerinin pişme kabiliyetlerine, yâni sert ve kart olmalarına göre, diğer çabuk pişen sebzelerin sırasını sona bırakmalıdır ki, türlüde pişme ahengi bozulmasın. Bunun için, sebzelerin yekdiğeriyle olan kaynaşmalarını dikkatten uzak tutmamak gerektir.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
dadı kalfa
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.07.2010
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53836
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2010
2,258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcan, fasulye, asmakabağı, bamya, domates ve yeşil biberi ayrı ayıklayınız, doğrayınız (bamya hariç), yıkayıp süzünüz, tencereye koyunuz (patlıcanı yağda biraz öldürünüz). Koyun etini ufak ufak doğrayınız, tavada tereyağı ile 20 dakika kadar kavurup, tuz, biber ekiniz. Kararında su ya da etsuyu koyunuz, kapayıp orta ateşte pişiriniz.
Not: Kuzu, piliç, bir yıllık tavuk yağdan geçirilmeyerek sebzelerin içine konursa, hep beraber pişer ve yemek daha lezzetli ve hafif olur. Kart tavuk, dana ve koyun eti yağda kızartılmadan konursa sebzeler daha önce pişer, etler çiğ kalır. Etler pişinceye dek sebzeler ezilir, dağılır, yemek bozulur.
|
TÜRLÜ (Yaz sebzeleriyle) |
|
hamarat
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.03.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc34552
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2009
2,786 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram kuzu eti
140 gram sadeyağı, ya da margarin (7 1/2 çorba kaşığı)
150 garm soğan (2 orta)
300 gram ayşekadın fasulyesi
400 gram kabak
400 gram patlıcan
150 gram bamya
400 gram domates (3 büyük)
6 adet yeşil biber
4 bardak su, ya da et suyu
1/2 kahve fincanı sirke
Tuz
1 Bir kuşaneye iki buçuk silme çorba kaşığı sadeyağı, ya da margarin, küçük kesilmiş 2 orta baş soğan, kemikli olarak kuşbaşı doğranmış 300 gram kuzu eti ile 1 tatlı kaşığı da tuz koyarak, etler suyunu salıp da tekrar çekinceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle orta ateşte 20 - 25 dakika kadar pişirrneli ve ateşten alarak bir tarafa bırakmalıdır.
2 Etler pişmekte iken, diğer taraftan da 300 gram ayşekadın fasulyesinin yanlarındaki kılçıkları sıyırcasına ince kesip attıktan sonra ortalarından ikiye kesilmiş'olarak, içinde su olan tencereye atmalı, 400 gram kabağın üstlerini kazıdıktan sonra uzunluklarına dörde bölmeli ve içlerindeki çekirdek kısımlarını da kesip attıktan sonra ikişer parmak eninde küçük parçalara kesilmiş olarak bunları da fasulyelerin bulunduğu suya atmalı, sonra 300 gram patlıcanların üstlerindeki kabukları alaca denen yani bir parmak eninde tıraş edercesine ince kesmek, bir parmak kabuk bırakmak suretiyle soyduktan sonra uzunluklarına ortalarından ikiye kesmeli ve patlıcanları da ikişer parmak eninde küçük parçalara keserek, bunları da içinde bol tuzlu su olan ayrı bir tencereye atmalı, sonra 150 gram bamyanın tepelerini külâhvarî tıraş edercesine aldıktan sonra (Şekil: 44) bunları küçük bir kaba koymalı ve üstlerine de 1 çorba kaşığı tuz ile yarım kahve fincanı sirke katarak harmanlamak suretiyle bir karıştırmalı, bamyaları da bir tarafa bırakmalıdır. (Fasulyelerin kesinlikle kart olmamalarına önemle dikkat etmelidir).
3 Ayıklanmaları sona erince; önce kabak ve fasulyelerin sularım dökerek, bunlara; 1 bardak su ya da et suyu ile 2 silme çorba kaşığı margarin ya da sadeyağı katarak, tencerenin kapağını kapatmalı ve tenceredeki sebzeler kendini çekinceye kadar arada bir tencereye sallamak suretiyle bunları, önce kuvvetli, sonra da orta kuvvetteki ateşte 15-20 dakika pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak bir tarafa bırakmalıdır.
4 Bundan sonra, bir tava ya da kuşaneye; kalan 3 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarini koyarak, kızdırmalı ve kızdırılmış bu yağa; küçük kesilmiş, tuzlu suda bırakılmış, sonra da hafifçe sıkılmak suretiyle suyu çıkarılmış patlıcanları atarak, patlıcanlar hafif pembe bir renk almcaya kadar arada bir karıştırmak suretiyle kızartmalı, tavayı da ateşten alarak bunları da bir tarafa bırakmalıdır.
5 Çeşitli sebzelerin az pişirilerek hazırlanmaları sona erince kabak ve fasulyelerin bulunduğu tencereyi tekrar alarak, buna önce, yarım saat kadar tuz ve sirkede yatırılmış, sonra da iki su iyice yıkanmış bamyaları koymak, bunların üstlerine, yağı ile birlikte az pişmiş soğanlı etleri yararak yerleştirmeli, etlerin üstlerine de patlıcanları döşedikten sonra bunların üstlerine de halkalara doğranmış kalan domateslerle 6 adet yeşil biberleri oturtmalıdır.
6 Türlünün tencereye döşenmesi sona erince, bunlara; 2 tatlı kaşığı tuz ile, kalan 3 bardak su, ya da et suyunu da katarak tencerenin kapağını kapatmalı ve özellikle fasulyeler iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar bunları orta kuvvetteki ateştie bir - bir bir çeyrek saat pişirmeli ve servis yapmalıdır.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
turfanda
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.05.2008
Mesajlar: 49 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc23587
Gönderme Tarihi: 03.May.2008
2,301 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
300 gr kuzu eti
2 kaşık tereyağı
2 soğan
300 gr fasulye
400 gr kabak
400 gr patlıcan
150 gr bamya
400 gr domates
6 adet yeşil biber
4 bardak su yahut et suyu
yarım kahve fincanı sirke
tuz
Yapılışı:
Bir tencereye tereyağı ve ince kıyılmış soğan, kuşbaşı doğranmış et, tuz koyarak etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Ayıklanmış fasulye doğranmış domates ilave edip kısık ateşte pişirilir.
Kabakları soyup halka halka kesin. Patlıcanlar soyulduktan sonra ortadan ikiye kesilip iki parmak aralıkla doğranır. Bamyalar ayıklanır sirkeye yatırılır. Fasulyeler yumuşayınca kabak, patlıcan, bamya ilave edip kendi suyuyla pişmeye bırakılır. Daha sonra arzunuza göre su ilave ederek iyice pişirilir.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
yüksel
Yeni Üye
Kayıt: 02.05.2008
Mesajlar: 2 Şehir: balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc23562
Gönderme Tarihi: 02.May.2008
2,594 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER:
2 tane ince doğranmış patlıcan.
4 tane ince doğranmış sivri biber
4 tane ince doğranmış domates
10 tane ince doğranmış fasulye
2 ince doğranmış kabak
Yarım su bardağı su
5 diş sarımsak
Tuz
YAPILIŞI:
Yağ ve ince doğranmış malzemeler tencereya konur.
Sarımsak, tuz ve 1 çay bardağı sıcak su ilave edilip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
|
YAZ TÜRLÜSÜ |
|
çağla
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.03.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc22808
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2008
2,518 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
250 gr. kuşbaşı kuzu veya piliç eti
2 orta boy patlıcan
2 orta boy sakız kabağı
250 gr. bamya
100 gr. fasulye
2 çorba kaşığı tereyağı veya 1 çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy domates
3 orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
1 limon suyu
Yapılışı:
Sebzeleri ayıklayıp yıkayın. Doğrayıp hepsini su dolu bir kaba koyun. Bir tencerede yağı eritip ince ince doğradığınız soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı etleri tencereye ilâve edip kavurun. Domatesleri rendeleyip tencereye katın. 1 bardak su ilâvesiyle etleri kısık ateşte iyice pişirin. Biberleri ince ince kıyın, tencereye katın. Bamyaları ayıklayıp limonlu suda bekletin. Doğradığınız sebzeleri tencereye koyup karıştırın. Bamyaların suyunu süzüp tencereye ilâve edin. Tuzunu katıp bir kere tencereyi alt üst edin. Sebzeler suyunu çekince yeterince su ilâvesiyle sebzeleri kısık ateşte pişirin.
|
yaz türlüsü |
|
serenat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2007
Mesajlar: 32 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc15295
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2007
2,648 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
1,5 kg. kuşbaşı kuzu eti
250 gram taze fasulye
2 orta boy kabak
2 orta boy patlıcan
2 orta boy soğan
100 gram yeşil biber
1/2 kg. domates
4-5 diş sarımsak
Uygun boy termik tabanlı tencereye sırası ile et, zevke göre hazırlanmış taze fasulye, soğan, sarımsak, patlıcan, biber, kabak ve domates koyulur, tuzu ilave edilerek kapağı kapatılır. Alev ayarı yapıldıktan 50 dakika sonra ocak söndürülür. 5-10 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır.
|
|