1 su bardağı basmati pirinç
3/4 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı veya sade yağ (ghee)
4-5 adet kakule
2 adet karanfil
1 çubuk tarçın
Bir tutam safran (ılık suda bekletilmiş)
1 yemek kaşığı doğranmış badem
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı antepfıstığı
İsteğe bağlı: gıda boyası (renkli versiyonu için)
Basmati pirinci yıkayıp, tane tane haşlayın. Süzüp kenara alın.
Tereyağında kakule, karanfil ve tarçını birkaç dakika kavurun. Ardından haşlanmış pirinci ekleyin.
Şekeri, safranı ve kuruyemişleri ekleyin. İyice karıştırıp kapağını kapatın ve kısık ateşte 10 dakika demlenmeye bırakın.
Ilık veya soğuk olarak servis edilir. Üzerine ekstra fıstık ya da gül yaprağı serperek sunabilirsiniz.
1 kg. pirinç
3 litre su
100 gr. kabukları soyulmuş badem
100 gr. kuru üzüm
9-10 adet kakule
1/2 tatlı kaşığı küçük hindistancevizi rendesi
1 tatlı kaşığı sarı yemek boyası
1/2 tatlı kaşığı safran
4 çorba kaşığı sıvıyağ
şurup için:
1 kg. toz şeker
2 su bardağı su
3 Litre suyu bir tencerede kaynatın. İçine 1 tatlı kaşığı sarı yemek boyasını atın. Yıkamış olduğunuz pirinçleri içine atın ve kaynamaya bırakın. Pirinçler pişince suyunu süzüp bir kenara bırakın.
2 su bardağı suyu 1 kg. şekerle birlikte bir tencereye koyun ve kaynamaya bırakın. Şurubunuz koyulaşınca indirin.
Kakuleleri kabukları ile birlikte dövün, sıvıyağı tencerede kızdırıp, içine dövmüş olduğunuz kakuleleri atın, hindistancevizi rendesini ilave edin. Karıştırarak biraz kavurun. Böylece kakulenin ve hindistancevizinin kokusu yağa geçer. Üzerine sıcak şurubu ekleyin ve daha önce pişirdiğiniz pirinci bu karışımın içine atın. Üzerine safranı ekleyin. 15 dakika kadar hafif ateşte kaynadıktan ve pirinç şurubu içtikten sonra üzerine bademleri bütün olarak atın, kuru üzümleri ilave edin ve kapağını kapatarak 5 dakika kadar kısık ateşte demlenmeye bırakın. Daha sonra ateşten alıp dinlendirin.
Dinlenmiş Zerde Pilav'ınızı ezmeden karıştırarak oval bir servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın. Pirincinizi pişirirken iyice yumuşamasına dikkat edin. Çünkü pirinç şurupla pişerken biraz sertleşir.
Pakistanlılar Zerde Pilav'ı düğünlerde yaparlar; özellikle kına gecelerinde. Kına gecesinde kız evinde geline kına yakılırken, Zerde Pilav pişirilerek oğlan evinden gelen konuklara ve kız tarafının konuklarına ikram edilir.