|
Zeytinyağlı Pancar (Karalahana) Sarması (Ordu) |
|
katibem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.02.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc119717
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2016
2,220 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu Büyükşehir Belediyesi
2 bağ pancar (karalahana)
2 adet kuru soğan
2.5 su bardağı pirinç (isteğe göre bulgur)
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1-2 diş sarımsak
Pul biber
Sıvı yağ
Tuz
Pancar temizlenir, ayıklanır ve sap kısmı yaprak kısmından ayrılır. Derin bir tencerede haşlanır. Soğanlar ince ince doğranır. Pirinç seçilir ve yıkanır. Tavaya sıvı yağ, soğan, salça, sarımsak koyulur ve güzelce kavrulur. Pirinç ilave edilir. İnce kıyılan maydanoz ve pul biber ilave edilir, güzelce karıştırılır. Haşlanan pancarın damarları alınır. İçine hazırlanan iç koyulur ve parmak inceliğinde sarılır. Sarma işleri bittikten sonra üzerine soğan doğranır, salçalı su ve tuz ilave edilir, kısık ateşte pişirilir. Daha sonra servis edilir.
|
Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc110804
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2015
2,035 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 demet kara lahana
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
Karabiber
1 diş sarımsak
4-5 dal maydanoz
Seçilip yıkanan lahanalar bir güzel haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya alınarak bekletilir. İçinin hazırlanışı için ısıtılmış tencereye sıvı yağ, soğan, sarımsak, salça konularak güzelce kavrulur. Kavrulan soğanın içine pirinçler ilave edilir. Bir bardak su katılarak pilav gibi dinlendirilir. Haşlanmış pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde tabak üzerine serilerek, hazırlanan içten konulur. 5-6 cm boyunda sarılır. Tencereye düzgün bir şekilde dizilir. Üzerine çıkıncaya kadar sıcak su konur. Sıvı yağ ve tuzu eklenerek 20 -25 dakika pişirilir. Pişen sarmalar servise hazır hale getirilir.
|
Zeytinyağlı Pancar Sarması (Ordu) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179147
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
126 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pancar 500 gram
Bulgur ya da pirinç 200 gram
Kuru soğan 1 adet
Maydanoz Yarım demet
Salça 15 gram
Sarımsak 1 diş
Zeytinyağı 75 mililitre
Pul biber 3 gram
Karabiber 2 gram
Tuz 10 gram
Pancarların sapı yapraklarından ayrılarak yıkanıp temizlenir.
Pancar yaprakları uygun bir tencerede kaynamakta olan suyun içerisine atılıp yaklaşık on dakika damar kısımları yumuşayana kadar haşlanır ve haşlama işleminden sonra soğuk suda bekletilir.
İç harcı için ince kıyılmış soğan, yağda salça ve sarımsak ile pembeleşene kadar kavrulur. Bulgur ya da pirinç eklenerek karıştırılır.
Ardından ince kıyılmış maydanoz, karabiber, pul biber ve tuz ilave edilerek tekrar karıştırılır. En son suyu ilave edilip suyu çekene kadar pişirilir ve dinlendirilir.
Haşlanarak soğuk suya atılan pancarlar süzülüp damar kısımları ayıklanır.
Pancarların içerisine hazırlanmış içten konularak parmak kalınlığında sıkı sıkı sarılır.
Sarılan pancarlar uygun bir tencereye alınıp sarmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su eklenir. Üstüne zeytinyağı ve tuz gezdirilir.
Dağılmadan pişmesi amacıyla sarmaların üstüne düz tabak yerleştirilir.
Yaklaşık otuz dakika kısık ateşte pişirilen zeytinyağlı yaprak sarması tercihe göre sıcak veya soğuk servise hazırlanır.
Not: Yörede karapancar veya karalahana sarması adıyla da bilinen zeytinyağlı pancar sarması genellikle yöre halkı tarafından evde günlük olarak tüketilmektedir. Ordu zeytinyağlı pancar sarması yemeği, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 26.07.2023 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|
|