|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması (Samsun) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178218
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2024
78 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ercan Albayrak
250 gr asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
4 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
Soğanlar yemeklik doğranır, yağla kavrulur.
Pirinçler sıcak su ile 15 dakika haşlanıp yıkandıktan sonra soğanlara eklenir ve onlar da kavrulur.
Ardından dolmalık fıstıklar, ıslatılmış kuş üzümleri, nane, tarçın, karabiber, tuz, şeker ve bir bardağa yakın su ilave edilip kapak açık vaziyette bir iki taşım kaynatılıp suyu çektirilir.
Yapraklar ince ve çok çabuk pişecek ise su ilave edilerek pirinç biraz pişirilir. Eğer yapraklar kalın ve çok kaynamasında sorun yoksa o zaman bu ön pişirmeye gerek yoktur.
Yapraklar harçla sarıldıktan sonra tencerenin altına saplar ve kalın yapraklar döşenip üstüne sarmalar yerleştirilir.
Üzerine yağlı kâğıt kapatılır ve 1,5 bardak suyla pişirilir.
İyice soğuduktan sonra servis tabağına alınır.
Üzerine limon sıkılıp maydanoz ve limon dilimleriyle süslenir.
|
Zeytinyağlı Yaprak Dolması (Samsun) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162078
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2021
285 defa indirildi / yazdırıldı
|
Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kuru soğan 3 Orta boy
Sıvıyağ 1 1/2 Çay bardağı
Pirinç 2.5 Kg.
Tuzlu üzüm yaprağı 250 gr.
Dolmalık fıstık 1 paket
Maydanoz 1/4 Demet
Küp şeker 4 Küp
Tuz
Karabiber
Nane
Kuru soğan doğranıp sıvı yağda kavrulur. İçine pirinç, dolmalık fıstık, küp şeker, tuz ve su konularak az pişirilir. Suyunu çekince kıyılmış maydanoz, nane ve karabiber eklenip karıştırılır. Ateşten alınıp soğutulur. Bir gece önceden üzüm yaprağı suya konularak tuzdan arındırılır. Sudan alınıp sıkılır. Üzüm yaprakları birer birer açılarak hazırlanan içten konup parmak kalınlığında sarılır. Tencerenin içine bir üzüm yaprağı döşenir. Dolmalar sarıldıkça tencereye döşenir. Üste çıkacak kadar ılık su konup bir porselen tabak kapatılır. Tencerenin kapağı da kapatılarak kısık ateşte pişirilir.
Not: Taze yapraklardan da dolma sarılır.
|
|