Kısa URL: https://ml.md/lc40006
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2009
7,376 defa indirildi / yazdırıldı
500 gram un
3 su bardağı süzme yoğurt (kurut)
200 gram tereyağı
2 adet yumurta
Alabildiği kadar un
Tuz
Hamur için iki adet yumurta ve tuzu karıştırın. Bu karışıma l su bardağı su ile alabildiği kadar unu ilave edin ve yoğurun. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi gerekmektedir. Yoğurduğunuz hamuru 2 adet top haline getirin ve 15 dakika kadar bekletin. Beklettiğiniz hamuru orta kalınlıkta yufkalar açın. Açtığınız yufkaları 4 cm genişliğinde şeritler kesin ve yuvarlayın. Zironları önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar 35-40 dakika pişirin. Tuzlu kaynar suda ağzı kapalı bir tencerede 5 dakika kadar kızaran zironları haşlayın. Fazla yumuşamamalarına dikkat edin. Haşlanan hamurları servis tabağına alın. Ezilmiş süzme yoğurdu üzerine dökün. Yağı kızdırıp yemeğinizin üzerine gezdirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc146952
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2020
1,062 defa indirildi / yazdırıldı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
250 gr. az yağlı dana kıyma
300 gr. haşlanmış yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
500 gr. süzme yoğurt
4-5 diş sarımsak
200 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Fırın tepsisine dizilmiş olan zironların üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir ve bu şekilde fırına verilir.
Hafif pembeleşinceye kadar fırında pişirilir.
Bu esnada bir tencerede yemeklik doğranmış olan kuru soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra sırasıyla salça ve kıymaya tuz karabiber ve pul biber eklenerek kavurma işlemine devam edilir.
Haşlanmış mercimekler eklenir ve kavrulur.
Fırında çıkartılan zironlar yüksek derecedeki sıcaklıklarının gitmesi için bir süre bekletilir.
Hazırlanmış olan sarımsaklı süzme yoğurt zironların üzerine sürülür.
Onun üzerine ise kıymalı mercimek gezdirilerek sıcak olarak servise sunulur.
Not: Sacda pişirilen yufkaların rulo haline getirilip kesilen parçaların fırında kızartılmış ve kurutulmuş haline "ziron" denir.
Önceden hazırlanmış ziron (yoksa yufka)
Süt
Tereyağı
1 kase yoğurt
Sarımsak
Tuz
Önceden hazırlanmış ziron yoksa yufka oklavaya sarılır ve oklamadan çekilerek çıkarılır. Bir parmak genişliğinde kesilen dilimler fırın tepsisine dizilir. Fırında hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Pişmiş olan yufka dilimleri bir tavada üzerine süt dökülerek kısık ateşte sütü iyice çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınan yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavaya tereyağı alınır, soğanlar pembeleşinceye kadar soğanlar kızartılır. Yoğurdun üzerine dökerek servis yapılır.