|
Hamsikoli |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177012
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2024
196 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 kg kılçıkları ayıklanmış hamsi
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
6-7 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Su
Öncelikle hamsiyi kılçıklarından ayırın. Diğer taraftan, pazı yapraklarını, maydanozu, taze nane yapraklarını, taze soğanı yıkayıp süzdükten sonra incecik doğrayın. Kuru soğanı da yemeklik, incecik doğrayın ve soğanı tuz ile ovarak yumuşatın. Kılçıksız hamsileri geniş bir tepsiye koyup mısır ununun yarısını üzerine ekleyin. Bir çay kaşığı da tuz atıp karışımı yoğurun. Üzerine yeşillikleri ilave edin. Sıvı yağı da azar azar eklemeye başlayın. Karışımı bir taraftan yoğurmaya devam ederken, bir taraftan da kalan mısır ununu ekleyin. Suyu da azar azar ekleyerek koyu kıvamda bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamuru yağladığınız fırın kabına dökün. Eşit oranla yayılması için tepsiyi sallayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis edin.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
mevsim
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.03.2020
Mesajlar: 46 Şehir: Kilis |
Kısa URL: https://ml.md/lc149092
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2020
447 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram hamsi
1 demet pazı
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 adet büyük boy soğan
6-7 dal taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Pazı, maydanoz, dereotu ve taze soğanı bol suyla yıkayıp temizledikten sonra, hepsini ince ince doğrayın ve derince bir kaba alın.
Hamsileri alın ve küçük küçük doğradıktan sonra, doğranmış yeşilliklerin üstüne ekleyin.
Kuru soğanı ince ince doğradıktan sonra bir miktar tuzla güzelce ovun ve ardından suyla durulayıp, onu da karışıma ilave edin.
Mısır unu, tuz, karabiber, zeytinyağı ve sıcak suyu da ilave edip, tüm malzemeleri yoğurun.
Kek hamuruyla kurabiye hamuru arasında bir hamur elde edin.
Bir fırın kabını tereyağı ile güzelce yağlayın ve hazırladığınız karışımı kaba boşaltın.
Üstünü düzleştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üstü kızarana dek 60 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra dilimleyin ve sıcak ya da ılık olarak servis edin.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145509
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2019
779 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://kuzeydenlezzetler.com
Yarım kilo hamsi (kılçığı alınmış ve ikiye bölünmüş)
5-6 yaprak pazı
5-6 adet pırasa (sadece yeşil sapları)
4-5 adet taze yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
3 su bardağı mısır unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı nane (1 tutam taze nane de tercih edebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı su (tercihen sıcağa yakın)
Tepsiyi yağlamak için sıvı yağ
Biraz geniş bir karıştırma kabında mısır ununu, şekeri ve kabartma tozunu karıştırıyoruz. Malzemelerin ortasına yoğurdu ve yumurtayı ilave ediyoruz. Ilıktan biraz daha sıcak olan suyu yavaşça ekleyerek cıvık bir kıvamda hamur elde ediyoruz. Başka bir tarafta kıydığımız maydanoz, soğan, pırasa ve pazımızı hamura ilave ediyoruz. Nanemizi, karabiberimizi ve tuzumuzu ilave ediyoruz. Hamurun kıvamı koyu olursa yine kaynara yakın olan sudan ekleyerek cıvık bir hamur elde ediyoruz. Hamsilerimizin ezilmemesi için hamura en son ilave ediyoruz ve yavaş bir şekilde yoğuruyoruz. Yağladığımız fırın tepsisine hamurumuzu düzgün bir şekilde yayıyoruz. Önce 175 derece fırında yarım saat, sonra 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Not: Karadenizin yöresel yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan hamsili ekmek "hamsikoli" adıyla da bilinmektedir. Özellikle Doğu Karadenizde, Rizede yapılan hamsili ekmek taze hamsiyle yapılabileceği gibi salamura hamsiyle de yani Karadeniz yöresinde bilinen adıyla tuzlama hamsiyle de yapılabilmektedir. Hamsikolinin püf noktası mısır unu kullanmaktır. Çavdar unu veya tam buğday unu ile yapılan bir hamsili ekmek düşünülemez. Yemeklerin yanında yenilebileceği gibi tek başına da tüketilebilen bu lezzet salatalık ile beraber servis edilebilir. Kek kalıplarını kullanarak da hamsili ekmeğinizi pişirebilirsiniz böylece daha güzel bir sunum yapabilirsiniz.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
mustafa b.
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.07.2019
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144396
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2019
1,112 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram hamsi
1 demet pazı
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 adet büyük boy soğan
6-7 dal taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Pazı, maydanoz, dereotu ve taze soğanı bol suyla yıkayıp temizledikten sonra, hepsini ince ince doğrayın ve derince bir kabın içerisine alın. Hamsileri alın ve küçük küçük doğradıktan sonra, doğranmış yeşilliklerin üstüne ekleyin. Kuru soğanı ince ince doğradıktan sonra bir miktar tuzla güzelce ovun ve ardından suyla durulayıp, onu da karışıma ilave edin.
Mısır unu, tuz, karabiber, zeytinyağı ve sıcak suyu da ilave edip, tüm malzemeleri yoğurun. Kek hamuruyla kurabiye hamuru arasında bir hamur elde edin. Bir fırın kabını tereyağı ile güzelce yağlayın ve hazırladığınız karışımı kaba boşaltın. Üstünü düzleştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üstü kızarana dek 60 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra dilimleyin ve sıcak ya da ılık olarak servis edin.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
bezgin seyyah
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.09.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc136688
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2018
717 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr kılçığı ayıklamış hamsi
1 adet pırasa
yarım demet pazı
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam nane
1 adet kırmızı kapya biber
3-4 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı beyaz un
2 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
50 gr margarin
1 er tatlı kaşığı tuz karabiber ve pul biber
Yarım paket kabartma tozu
Yeşillikler iyice yıkanıp kurulanır ve ince kıyılır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılıp minik küpler halinde doğranır. Doğranmış sebzeler derin bir kaba alınır; üzerine mısır unu, beyaz un, kabartma tozu, margarin umurta, hamsi, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur, yağlanmış bir fırın kabına yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Kare şeklinde dilimlenip servis yapılır.
Fotoğraf "kalamarustası" tarafından gönderildi. 17.11.2020
|
Hamsikoli (Rize) |
|
kandemir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.06.2014
Mesajlar: 34 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc134386
Gönderme Tarihi: 27.May.2018
1,008 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asım Zihnioğlu 1930
Hamsikoli uzak yola dayanıklı olması nedeniyle, gurbete gidenlerin torbasına konulan besinler arasında vazgeçilmez bir malzeme idi.
Hamsikoli mısır ile hazırlanır, içine hamsi ile birlikte tuz, içyağı veya kuyruk yağı, soğan katılır ve sağda solda biten bazı doğal otlar toplanarak bu hamura karıştırılır.
Pilaki denen, yumuşak cinsten bir taşın oyulmasıyla meydana getirilen bir tür güveç içine konur, ağzı bir tenekeyle kapatıldıktan sonra odun ateşine sürülür, yanan ateşin közleri üstüne yığılarak pişirilir.
Hamsikoli lezzetli olduğu kadar, protein ve sebze bakımından zengindir, besleyicidir ve uzun bir zaman bozulmadan durabilir. Bu özelliği nedeniyle sefere çıkan taka ve teknelerdeki insanların deniz üzerinde beslenmelerine yardımcı bir besin kaynağı olmuştur. Günlerce süren deniz yolculuğunda ve balık avlamada, denize açılan kayıklarda hamsikoli, kayıkçı sofrasının baş gıdasıdır.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
çilekli süt
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc122628
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2017
2,602 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
En az bir yıllık ayıklanmış salamura hamsiden yapılır. Kılçığı alınmış hamsi, elenmiş mısır unu ve bol yeşillik (pırasa, lahana, pazı, soğan, maydanoz
) birlikte yoğrulur. Karışıma içyağı veya tereyağı da konulabilir. Hazırlanan hamur tepsiye (eskiden plekiye ) konularak pişirilir.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116317
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2016
2,842 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Hamsi
Pazı
Taze soğan
Taze nane
Mısır unu
Sıcak su
Tuz
Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Pazı, taze soğan ve naneleri ince doğrayınız.Doğradığınız malzemeleri hamsi ile birlikte mısır ununun üzerine boşaltınız. Çok sıcak su yu yavaş yavaş ilave ederek karıştırınız ve yoğurunuz.Hazırladığınız hamuru tepsiye koyarak orta sıcaklıktaki fırında (180-200oC) 30-35 dakika pişiriniz.Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.
Not: Bu ekmek Karadenizin her tarafında yaygındır.
|
Hamsikoli |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104338
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2015
2,272 defa indirildi / yazdırıldı
|
20 gr margarin
2 su bardağı mısır unu
1 kg hamsi blığı
1 demet maydanoz
1'er çay kaşığı nane, toz biber, karabiber
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ
Kılçıkları alınmış 1 kilo hamsi yoğurma kabına koyulur. 2 adet kuru soğan ve 1 demet maydanoz küçük küçük kıyılıp hamsilerin üzerine eklenir. 1 dolu tatlı kaşığı nane, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 1 çay kaşığı karabiber ve 2 su bardağı mısır unu ve yumuşak yağı katılıp hamsiler yoğrulur. Hamsili harçtan yassı iri köfteler yapılır ve köfteler kızgın yağda nar gibi kızartılır.
|
Hamsi Koli |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104337
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2015
3,905 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg hamsi
4 adet taze soğan
2 adet ince pırasa
1 demet ıspanak
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağı
Kuru soğan ve yeşillikler ince kıyılır. Kılçığı çıkarılmış hamsiler bir kaç parçaya kesilir. Tencereye tereyağı konur. Orta ateşte eriyince bütün malzeme atılır. Hamsi dahil yeşillikler gevşeyene kadar pişirilir. Tuz ve mısır unu katılır, karıştırılır. Bir kaç dakika sonra ateşten alınır.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38795
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2009
5,443 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
1 bağ pazı
1 bağ taze soğan veya buna denk kuru soğan
1 bağ prasa yaprağı
1 iri domates büyüklüğünde içyağı
4 bardak mısır unu
2 kaşık tereyağı
1 avuç nane
2 kase hamsi
Önceden suya konmuş hamsiler kılçıklarından ayıklanır. Bütün sebzeler ve içyağı ince ince doğranır, elenmiş un ve kaynar su ilave edilerek karıştırilır ve ekmek hamuru şeklinde hafifçe yoğrularak mısır ekmeği gibi plekide pişirilir. Pişirmeden önce tuzu kontrol edilmelidir. Hamsi ve içyağı kendiliğinden tuzlu olduğundan tuz ayarı buna göre yapılmalıdır. Hamsili ekmeğin hamuruna su yerine kaymaklı süt ve yumurta katılırsa daha da lezzetli olur. Sıcak olarak yenirse daha lezzetlidir.
|
Hamsikoli (Rize) |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc14830
Gönderme Tarihi: 23.May.2007
4,505 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kilo hamsi
1+1/2 kilo mısır unu
250 gram pazı (ıspanak da olabilir)
1/2 bardak zeytinyağı
2 yumurta
2 çorba kaşığı sadeyağ
Tuz
Bu yemek taze hamsiyle yapıldığı gibi salamurasından da yapılabilir. Onun için aşağıdaki tarifi tuzlanmış hamsiye göre vereceğiz. Taze hamsiyle pişirecek olanlar tuzlu hamsiyle ilgili bölümleri atlayabilirler.
Hamsilerin tuzu iyice yıkandıktan sonra balıkların kılçıkları çıkarılır yani hamsilerin filetoları elde edilir. Sonra bu filetolar tuzu gitsin diye uzun bir süre soğuk suda tutulur. Beri yanda pazıların yaprakları iyice temizlenip yıkandıktan ve suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır.
Un, yoğurma mermerinin üstüne elenerek dökülür. Sonra unun tam ortasında bir havuz açılır. Bu havuza sırasıyle kıyılmış pazı yaprakları, eritilmiş sadeyağ, hamsi filetoları ve iki yumurta konur. Yeteri kadar tuzu da serpildikten sonra azar azar su katarak hamur yoğurulur.
Hamur normal kıvamını bulunca bütün hamuru alacak 'büyüklükte bir tava ya da tepsiye zeytinyağının yarısı dökülür. Kap yağa iyice bulandıktan sonra hamur içine yayılarak konur. Kap ya orta ısılı bir mangala (veya orta ısılı bir fırına) konur.
Hamurun altı vakit vakit kontrol edilerek kızarıncaya kadar pişirilir. Sonra bir kapaktan yararlanılarak hamur tepsiden çıkarılır. Tepsi, kalan zeytinyağıyle yeniden iyice bulanır. Hamurun öbür yüzü alta gelecek biçimde hamsikoli tepsiye oturtulur ve bu yüzü de pişirildikten sonra sofraya çıkarılır ve dilim dilim kesilerek servis yapılır.
|
|