Haşlanırken kullanmak için:
Yarım çay kaşığı kaya tuzu
Sarma için:
500 gram karalahana
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
125 gram kıyma
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
Üzerine gezdirmek için:
1 çay bardağı zeytinyağı
Sosu için:
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
15 gram tereyağı
Bir tencerede bolca su kaynatın.
İçine kaya tuzunu ekleyip erittikten sonra ayıklayıp saplarını kestiğiniz karalahanaları suya atın.
Lahana yapraklarını 3 dakika kadar haşlayıp kevgirle sıcak sudan alıp soğuk suya koyun.
Sarmanın içi için kuru soğan, kıyma, pirinç, zeytinyağı, tuz, salça, baharatlar ve kıyılmış maydanozu güzelce karıştırıp bir harç elde edin.
Lahananın en kalın birkaç yaprağını tencerenin dibine sermek için kenara ayırın.
Diğer yaprakların sert damarlarını bıçakla kesip alın.
Kıymalı harcı yaprakların içine güzelce sarın, kenarlarını kapatıp iç harcın yerinde kalmasını sağlayın.
Ayırdığınız lahanaları tencerenin dibine serip sardığınız dolmaları lahanaların üzerine yerleştirin.
Lahanaların üzerine zeytinyağını gezdirip porselen bir tabağı tencerenin üzerine yerleştirerek sarmaların yerinde kalmasını sağlayın.
Tencerenin yarısına gelecek kadar suyu tabağın kenarından yavaşça dökün.
Kapağını kapatıp önce yüksek sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.
Sarmalarınız pişince altını kapatın.
Yemeğin sosu için tereyağını tavada eritip içine salçayı ekleyin ve kavurun.
Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
Sarmaları servis ederken üzerine önce yoğurt, sonra da salçalı sos gezdirin.
|