|
Laz Böreği (Rize) |
|
Buğday Hatun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.06.2010
Mesajlar: 40 Şehir: Kerkük |
Kısa URL: https://ml.md/lc52378
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2010
5,129 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
Dört yumurta
Beş su bardağı süt
Dört kaşık tereyağı
Bir su bardağı şeker
Bir kahve fincanı nişasta
Bir kahve fincanı pirinç unu
Bir miktar buğday unu
Tuz
YAPILIŞI:
Bir kâse su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir-iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve oniki parçaya bölünür. Bu oniki parça ile Laz böreğinin oniki yufkası açılır. Yapraklar arasına konacak muhallebinin yapılışı: Süt ve şeker kaynatıldıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, üç yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir. Piştikten sonra bir tutam karabiber serpilir. Altı hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür. Geriye kalan altı hamurda tek tek açılarak ve tereyağı sürülerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilir, üzerine tereyağı gezdirilerek fırına verilir. Bir bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ılık şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.
ML® Laz Böreği (açma) için tıklayın
|
Laz Böreği (Rize) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38832
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2009
3,790 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
5 yumurta
7 su bardağı süt
5 kaşık tereyağı
1,5 su bardağı şeker
1,5 kahve fincanı nişasta
1,5 kahve fincanı pirinç unu
Alabildiği kadar buğday unu
Tuz
Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür. Bu ondört parça ile laz böreğinin on dört yufkası açılır.
Yapraklar arasına konacak muhallebinin yapılışı:
Süt ve şeker kaynatildıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir. Piştikten sonra bir tutam karabiber serpilir.
Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür. Geriye kalan yedi hamurda tek tek açılarak ve tereyağı süıiilerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilir, üzerine tereyağı gezdirilerek fırına verilir.
Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.
ML® Laz Böreği için tıklayın
|
Laz Böreği (Rize) |
|
çilekli süt
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc122633
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2017
1,282 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
Rize'de sevilerek yenilen ve yıllardır özel günlerin, düğünlerin, festivallerin ve çeşitli kutlamaların olmazsa olmaz tatlılarındandır. Bir hamur tatlısı olan Laz Böreğinin içine konulacak muhallebi, buğday unu, şeker, az tuz, yumurta ve süt karıştırılıp kaynatılarak hazırlanır. Sonra buğday unundan baklava yufkası gibi yufkalar açılır. Tepsiye önce dört adet yufka serilir, hazırlanan muhallebi üstüne yayılır altı adet yufka daha serilir, tereyağı eritilip üstüne dökülür, kesilip fırına verilir, çıkarıldıktan sonra üzerine şerbeti verilir.
|
Laz Böreği (Rize) |
|
napolyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149203
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2020
616 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tutam tuz
1 çay bardağı su
1 yumurta
150 gram tereyağı
5 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
Muhallebisi için:
4 su bardağı süt
8 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
10 gram tereyağı
Hamuru açmak için:
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Üzeri için:
1 su bardağı pudra şekeri
Yumurta, zeytinyağı, tuz, su, yoğurt ve 25 gram erimiş tereyağını hamuru yoğuracağınız kapta iyice pişirin.
Elediğiniz unu az az ekleyerek kıvamında bir hamur olana kadar yoğurun.
Üstünü nemli bezle örtüp 30 dakika bekletin.
Muhallebiyi hazırlamak için şeker, nişasta, süt ve unu kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan aldıktan sonra tereyağı ekleyin.
İyice karıştırdıktan sonra ılınmaya alın.
Hamuru rahatça açabilmek için un ve nişastayı karıp, hamurdan kopardığınız ceviz büyüklüğündeki parçaları bu karışıma bulayarak baklava yufkası inceliğinde açın. Boyutlarını tepsinize göre ayarlayın.
Her bir yufkayı bir bez üzerine sererek havalandırın.
Ilınmış muhallebiyi mikserde çırpın.
Kalan tereyağını eritip ılıtın.
Fırın tepsinizi yağlayın ve 20 yufkayı üst üste serdikten sonra muhallebinin tamamını dökün.
Kalan 20 yufkayı da üzerine serip, baklava dilimi şeklinde dilimleyin.
Kalan ılıttığınız tereyağını üzerinde gezdirin.
Bu tatlı hamurunu ısıtılmış fırında 175 derecede 45 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınızda sıcakken üzerine pudra şekerini serpin.
Dilerseniz üzerine reçel dökerek servis edebilirsiniz.
|
Laz Böreği (Rize) |
|
oktay sel
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.11.2020
Mesajlar: 28 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc154537
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2020
288 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://karadeniz.gov.tr
Hamur yoğrulup yirmi parçaya ayrılır. Yirmi tane yufka açılır. Yufkalar on-on şeklinde ikiye ayrılır. Yufkaların arasında böreğin muhallebisi konulacaktır. Muhallebi şöyle hazırlanır: süt ve şeker bir kapta kaynatılır. Tuzu ilave edilir. Başka bir kapta bir bardak soğuk süt içine dört yumurta sarısı ve buğday unu katılarak iyice çırpılır. Piştikten sonra içine biraz karabiber serpilir. On hamur açıldıktan sonra aralarına bol bol tereyağı sürülür. Üst üste konulur ve üzerine soğumuş muhallebi dökülür. Sonra on hamur daha açılır, aralarına tekrar tereyağı sürülerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilerek tereyağı sürülür üzerine ve fırına verilir.
Not: Böreğin tatlı olmasını sağlayan en önemli nedeni şerbetidir. Tepsi sıcakken şerbet ılık olmak şartıyla böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.
|
Laz Böreği (Rize) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166285
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022
273 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yufka Hamuru:
Un
Süt
Su
Tereyağı
Sıvıyağ
Tuz
Muhallebi:
Süt
Şeker
Buğday unu
Tuz
Yumurta
Şerbeti:
Su
Toz şeker
Limon suyu
İyice yoğrulup bir süre dinlendirilen hamurdan tepsinin büyüklüğüne göre baklava yufkası açılır. Yufkaların yarısı yağlanmış tepsiye serilip üzerine hazırlanan muhallebi yayılıp üzerine kalan yufkalar serilir. Tereyağı eritilip üstüne dökülerek arzuya göre kare veya üçgen şekilde kesilerek fırına verilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra üzerine şerbet gezdirilir.
|
Laz Böreği (Rize) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157608
Gönderme Tarihi: 04.May.2021
259 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
550-560 gram (4 su bardağı) un
1 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Muhallebi için:
1 litre (5 su bardağı) süt
180 gram (1 su bardağı) toz şeker
2 adet yumurta sarısı
100 gram (4 yemek kaşığı) un
30 gram (1 yemek kaşığı) nişasta
1 çay kaşığı karabiber
Hamuru açmak için:
Yeteri kadar nişasta
Yufkaların arası ve üzeri için:
100 gram (3 yemek kaşığı) eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
Şerbeti için:
180 gram (1 su bardağı) toz şeker
1 su bardağı su, 3-4 damla limon suyu
Şerbet malzemesini bir tencereye alıp ocağa oturtun ve koyu bir şerbet hazırlayıp soğumaya bırakın.
Hamur için unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın ve kalan malzemeyi bu kısma koyun. Daha sonra karıştırıp iyice yoğurun ve yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 14 bezeye ayırıp yuvarlayın. Üzerini bir bez veya streç filmle kapatıp dinlenmeye bırakın.
Hamur dinlenirken muhallebiyi hazırlayın. Bunun için toz şeker, karabiber ve 4 su bardağı sütü tencereye alıp kaynamaya bırakın. Diğer taraftan kalan 1 bardak süt, yumurta sarısı, un ve nişastayı pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Kaynayan sütten azar azar dökerek karışımı ılıklaştırın ve kaynayan sütün içine aktarıp hızlıca karıştırın. Katılaşan muhallebiyi ocaktan alıp geniş bir kaseye boşaltın ve muhallebinin üzerine yapışacak şekilde streç filmle kapatıp soğumaya bırakın.
Dinlenen bezelerden birini nişasta serperek tepsinizden dört parmak daha büyük olacak şekilde açın. Kenarları dışarı taşacak şekilde tepsiye yerleştirin. Tereyağı ve ayçiçeği yağıı karıştırıp üzerine sürün. Kalan bezeleri açın ve aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. Soğuk muhallebiyi üzerine döküp iyice düzleştirin. Tepsinin dışına sarkan ilk yufkanın, dışa sarkan kısmını muhallebinin üzerine kapatın. Kalan hamurları da tek tek açıp aralarına yağlı karışımdan sürerek muhallebinin üzerine yerleştirin.
İnce uçlu keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin. Üzerine kalan yağ karışımını her bir dilime 1 kaşık yağ gelecek şekilde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Tatlıyı fırından çıkardıktan 2-3 dakika sonra üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbetten de her dilime 1 yemek kaşığı dökmek yeterli olacaktır.
|
|