|
Kıymalı Nokul (Sinop) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc86973
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2013
4,195 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sinop Kız Teknik ve Meslek Lisesi
İç Malzemesi:
2 büyük baş kuru soğan
Yarım kg kıyma (yarım yağlı)
½ çay bardağı sıvı yağ
İstenilen çeşitte baharatlar
Tuz
Hamur İçin:
1 kg un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi: Kıyma sıvı yağda kavrulur. Küp küp doğranmış kuru soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Hamuru: Un elenerek ortası havuz haline getirilir. İçerisine maya eklenerek ılık su ile birlikte maya edilir. Yavaş yavaş un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Mayalanan hamur bezelere ayrılarak açılır. İçerisine kıymalı iç konarak sarılır. Kendi ekseni etrafında sarılarak yağlanmış tepsiye döşenir. 30 dakika dinlendirilir, üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecede ısıtılan fırında 180 derecede kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: Nokul, ceviz, üzüm ve şekerden hazırlanan içle de yapılabilir.
|
Nokul (Sinop) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116166
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2016
2,173 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Un
Su
Tuz
Maya
Yağ
Soğan
Kıyma
Tuz
Karabiber
Karanfil
Un, su, tuz ve maya karışımıyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur ve dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar sararıncaya kadar yağda kavrulur. İçine yine başka bir tencerede önceden kavrulmuş kıyma, tuz, karabiber ve isteğe göre karanfil eklenir ve bir süre daha kavrulmaya devam eder. Mayası gelen hamur 15-20 cm çapında parçalara bölünür ve oklavayla açılır. Açılan hamur yağlanır. Hamurun üzerine hazırlanan içten bir miktar konulup dağıtılır. İç konulduktan sonra hamur rulo şeklinde yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye döşenir. Döşeme işlemi bittikten sonra bıçakla üçer cm aralıklarla yarım olarak kesilir. Böylece hamur parçaları hem birbirinden kopmaz hem de içi pişmiş olur. Üzerine yumurta ve arzuya göre çörek otu serpilerek orta ısıdaki fırında pişirilir.
Not: Sinopta çok yaygın olarak yapılan bir börek çeşididir. Bilhassa dini bayram günlerindeki ziyaretlerde gelen misafirlere yapılan ikramların başında yer alır. Kıymalı, üzümlü-cevizli ve yoğurtlu olmak üzere çeşitleri vardır.
|
Nokul (Sinop) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145763
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2019
545 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
1 kg un
1 paket yaş maya
1 paket susam ve çörek otu
½ çay bardağı (yufka içine sürmek için) sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
İçi için:
1 kg az yağlı kıyma
2 orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tepeleme karabiber
½ çay bardağı sıvı yağ
1 bardak ılık su içine 1 tatlı kaşığı şeker ve maya konularak mayanın kabarması beklenir.
Elenmiş unun içine maya, tuz ilave edilerek kulak memesinden daha yumuşak hamur yoğrulur.
Üstü nemli bezle örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır (en az yarım saat).
Kıymalı iç harcı için soğan küp küp doğranır, çok az sıvı yağda kavrulur, içine kıyma ilave edilerek
kavurmaya devam edilir, tuz karabiber ilave edilerek soğumaya bırakılır.
Mayalanan hamur 10 tane zıvala (beze) yapılır.
Her zıvala ince bir şekilde açılır, içine biraz sıvı yağ gezdirilir ve kıymalı içten serpilir.
Yufka; rulo şeklinde yarısına kadar sarılır, diğer taraf da ortaya kadar sarılır ve bıçakla ikiye bölünerek yağlanmış tepsiye düz konur (Yufka, salyangoz gibi sarılarak da tepsiye dizilebilir.).
En az yarım saat ılık ortamda mayalandırılır.
Üstüne yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir.
200 derecede üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
|
|