|
Portakal Kremalı Profiterol |
|
bakanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.01.2013
Mesajlar: 41 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc86590
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2013
1,711 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ekler için:
120 gr. un
100 ml. süt
100 ml. su
80 gr. küp şeklinde doğranmış tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
3 yumurta
Pastacı kreması için:
500 ml. süt
50 gr. nişasta
4 yumurta sarısı
100 gr. şeker
75 gr. tereyağı
1 adet portakal
Eklerler için: Süt, su, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencereye koyup kaynama noktasına getirin. Süt kaynamaya başlayınca tencereyi kenara alıp unu hızlıca yedirip tekrar ocağa alın. Hamuru ocakta iyice karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Altını kapatıp yumurtaları birer birer yedirin. Krema torbasına yıldız uç takın. Yağlı kağıt üzerine minik toplar halinde kremayı sıkın. 190 derecelik fırında yaklaşık 20-30 dakika pişirin. Topları soğumaya bırakın.
Krema için: Sütü kaynaması için bir tencereye koyun. İçerisine portakal kabuğunu rendeleyin. Bu arada yumurta sarılan ve şekeri mikserle beyazlaşana kadar çırpın. Portakalın suyunu sıkıp ilave edin. Nişastayı ekleyin. Kaynayan sütün bir kısmı ile yumurtalı karışımı karıştırıp ılıtın. Tenceredeki süte hızlıca karıştırarak ilave edin. Koyulaşıp bir taşım kaynamaya başlayana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. Ocaktan alınca tereyağını ilave edip karıştırın. Buzdolabında soğuttun. Hazırladığınız profiterol toplarının içlerine krema torbasıyla sıkın. Üzerini pudra şekeri ya da erimiş çikolata ile süsleyebilirsiniz.
|
Portakal Kremalı Profiterol |
|
serap71
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.01.2010
Mesajlar: 20 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc46086
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2010
2,342 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
100 gr bitkisel margarin
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
İçinin kreması için:
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuğunun rendesi
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
25 gr bitkisel margarin
Üzeri için:
1 paket hazır çikolatalı sos (veya 1 paket kakaolu puding)
Margarini, suyu, tozşekeri ve tuzu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Su kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp unu azar azar ekleyerek tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. 2-3 dakika sonra, un suyu iyice çekip katılaşacak ve tencerenin içinde toplanmaya başlayacaktır. Hamur toplanmaya başladığında tencereyi ocaktan alıp içindeki hamuru büyük bir cam ya da porselen kaseye aktarın. Ilınmaya bırakın, bir kenarda soğumaya bırakın. Hamur iyice ılınınca yumurtaları üzerine teker teker kırıp bir tel çırpıcı ya da metal kaşıkla hızlı hızlı karıştırın. Hamurun içinde hiç topaklanma kalmamalı, iyice özleşmeli. Akıcı kıvamdaki hamurdan tatlı kaşığı ile parçalar koparın ya da hamuru krema sıkacağıyla sıkın. Fırın tepsisine fırın kağıdını yayın ve ve hazırladığınız yuvarlak hamurlan, fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Hamurları 5 dakika önceden ısıtıp 150 dereceye ayarladığınız fırının orta rafının altındaki rafta tepsiyi yerleştirin, üzerleri hafif kahverengiye dönüşünceye kadar, 40-50 dakika pişirin. Fırının kapağını açın ve hamur toplarını soğuyuncaya kadar fırında bekletin, (ben profiterolleri 5 dakika önceden ısıtıp turboya ayarladığım (200 derecede) fırında 30 dakika pişirip çıkarıyorum. Bu yöntemle hamur topları formunu kaybetmeden pişiyor.) Hamurların soğumasını bekleyip bir bıçakla ortalarını yarın. Diğer taraftan, içinin kremasını hazırlamak için; tüm krema malzemelerini ufak bir tencereye koyun. Kısk ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Hemen ocaktan alıp mikserle 2-3 dakika çırpıp hafifçe ılıtın. Sonra da bir çay kaşığıyla profiterollerin içine doldurun. Hazırladığınız profiterollerin üzerine erimiş bitter çikolata veya hazır çikolata sosu ya da pişirdiğiniz kakaolu pudingi sıcakken gezdirip servise sunun.
Fotoğraf "ferahnur" tarafından gönderildi. 03.03.2021
|
|