Kenan Pala
Toz şeker 200 gram
Su 50 mililitre
Limon tuzu 1 gram
Tereyağında kavrulmuş un 600 gram
Uygun bir kapta su, şeker ve limon tuzu karıştırılarak açık kahve renk alıncaya kadar kaynatılıp ocaktan alınır.
Soğuk bir ortamda her yeri yağlanmış tepsiye karışım dökülüp donması sağlanır.
Bu süre zarfında tereyağında un kavrulup soğutulur.
Tepside donan karışım elde çeke çeke beyazlatılarak yirmi beş santimetre çapında halka şekline sokulur.
Uygun bir tepsinin içerisine kavrulmuş un konularak oluşturulan halka una bulanır ve bu halka çeke çeke uzatılır.
Halka uzadıkça katlanır. Yirmi iki tur boyunca aynı hareket tekrar edilerek tellerin iyice incelmesi sağlanır.
Hazırlanan teltel bir süre dinlendirildikten sonra tiftiklenerek servise hazırlanır.
Not: Teltel özellikle kış aylarında kalabalık misafir topluluğunda çekilip topluca yenen özel bir geleneksel Amasya tatlısıdır. Lezzetinden ziyade yerel halkın uzun kış gecelerinde birlikte yaptığı ve sosyalleştiği bir aktivite unsuru olarak ön plana çıkar. Yapım tekniği itibariyle de beceri ve sabır gerektirdiğinden hem zor hem de özeldir.
|