Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Karadeniz Yemekleri > Teltel (Amasya) (2 adet - 18,269 defa bakıldı)

Teltel (Amasya)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Amasya Yemekleri
Artvin Yemekleri
Bartın Yemekleri
Bayburt Yemekleri
Bolu Yemekleri
Çorum Yemekleri
Düzce Yemekleri
Giresun Yemekleri
Gümüşhane Yemekleri
Karabük Yemekleri
Kastamonu Yemekleri
Ordu Yemekleri
Rize Yemekleri
Samsun Yemekleri
Sinop Yemekleri
Tokat Yemekleri
Trabzon Yemekleri
Zonguldak Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Teltel (Amasya)

siyami
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925
Şehir: izmir
Kısa URL: https://ml.md/lc83034
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2012
2,332 defa indirildi / yazdırıldı




Amasya Valiliği

1,5 kg. toz şeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı
limon tuzu
3 kg. tereyağda kavrulmuş un

Bir kazanda şeker, su, limon tuzu birlikte devamlı karıştırılarak kaynatılır. Malzeme açık kahve rengine dönüşünce, bir tas içindeki soğuk suya bir kaşık ağda atılarak test edilir. Ağda tasın dibine değer ve (TAK) diye ses çıkartırsa kıvama gelmiştir. Ocaktan indirilir. Soğuk bir yerde her tarafı yağlanmış tepsiye ağdanın tamamı dökülür, donmaya bırakılır. Bu zaman içerisinde un tereyağda kavrulup soğumaya bırakılır. Tepsideki ağda alınarak elde çekerek beyazlatılır. Beyazlanan ağdadan 20-25 cm. çapında halka yapılır. Yıne soğuk bir mekanda derin bir leğenini içine kavrulmuş un konur ağda halkası ortasına konup unla bulanır ve 3-4 kişi bu halkayı leğen cidarıma çekerek uzatırlar. Halkalar uzadıkça ikiye katlanır. Teller tamamen inceldikten sonra (20-22 tur) kesilerek bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.

Not: Un azalırsa ağda yapışır teltel bozulur. 19 turun altındaki telteller çok iri telli olduğu için yenmez bu sayıya ulaşmak için beceri ve sabır gerekir. Teltel kış aylarında yapılan ve kalabalık misafi r topluluğu içerisinde çekilip yenen özel bir tatlı türüdür. Pişmaniye ye benzerse de çok farklı özellik arzeder.


Teltel (Amasya)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc179137
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
145 defa indirildi / yazdırıldı




Kenan Pala

Toz şeker 200 gram
Su 50 mililitre
Limon tuzu 1 gram
Tereyağında kavrulmuş un 600 gram

Uygun bir kapta su, şeker ve limon tuzu karıştırılarak açık kahve renk alıncaya kadar kaynatılıp ocaktan alınır.
Soğuk bir ortamda her yeri yağlanmış tepsiye karışım dökülüp donması sağlanır.
Bu süre zarfında tereyağında un kavrulup soğutulur.
Tepside donan karışım elde çeke çeke beyazlatılarak yirmi beş santimetre çapında halka şekline sokulur.
Uygun bir tepsinin içerisine kavrulmuş un konularak oluşturulan halka una bulanır ve bu halka çeke çeke uzatılır.
Halka uzadıkça katlanır. Yirmi iki tur boyunca aynı hareket tekrar edilerek tellerin iyice incelmesi sağlanır.
Hazırlanan teltel bir süre dinlendirildikten sonra tiftiklenerek servise hazırlanır.

Not: Teltel özellikle kış aylarında kalabalık misafir topluluğunda çekilip topluca yenen özel bir geleneksel Amasya tatlısıdır. Lezzetinden ziyade yerel halkın uzun kış gecelerinde birlikte yaptığı ve sosyalleştiği bir aktivite unsuru olarak ön plana çıkar. Yapım tekniği itibariyle de beceri ve sabır gerektirdiğinden hem zor hem de özeldir.







Teltel (Amasya) Tarifleri Karadeniz Yemekleri



(2 adet Teltel (Amasya) 18,269 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort