|
Yayla Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170641
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2023
393 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.vestel.com.tr
1 pişirici blender ölçeği pirinç
8 pişirici blender ölçeği su
2 pişirici blender ölçeği yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı nane
Tuz
Pirinçleri yıkadıktan sonra 20 dakika sıcak suda bekletin.
Cam hazneye yoğurt, su, zeytinyağı, pirinç ve tuzu ekleyin.
Tanecikli çorba programında pişirin.
Program bitimine yakın naneyi ekleyin.
Program tamamlandığında çorbanız hazırdır.
|
Yayla Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171496
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2023
574 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hurriyet.com.tr
1 çay bardağı pirinç
1 büyük kase yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı dolusu beyaz un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
Derin tencereye pirinci koyup yıkıyoruz. Ardından içine 4 su bardağı su koyuyoruz. Ve haşlamaya bırakıyoruz. Pirinçler yumuşadığında terbiyesini vereceğiz. Derin bir kasede yoğurdu koyuyoruz içine yumurta sarısı ve un koyup çırpma teliyle iyice çırpıyoruz. ardından çorbaya terbiyeyi eklemeden önce çorbanın kaynayan suyundan bir kepçe alıp yoğurtlu sosun içine sıcak suyu ekliyoruz ve çırpma teliyle karıştırıyoruz. Bu sayede çorbanız kesilmeyecek. Isısını eşitlediğiniz terbiyeyi yavaş yavaş haşlanan pirinçlerin bulunduğu tencereye dökün ve bir taraftan karıştırmaya devam edin. En son tuz serpin. Bir taşım kaynadığında hemen tencerenin altını kapatın. Çok kaynatırsanız çorbanız kesilir. Sos tavasında biraz zeytinyağı (ya da tereyağı) koyuyoruz. Biraz kızdıktan sonra içine kuru nane atıp köpürene kadar ocakta tutuyoruz. sonra ocaktan alıp çorbanın içine boşaltıyoruz karıştırıp servis edebilirsiniz.
|
Yayla Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172119
Gönderme Tarihi: 18.May.2023
112 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
90 g pirinç
1.4 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
45 g un
100 ml süt
360 g yoğurt
100 ml su, oda sıcaklığında
1 adet yumurtanın sarısı
Üzeri için
45 g tereyağı veya sadeyağ
1 çorba kaşığı kuru nane
Pirinci iyice yıkayın ve suyunu süzüp bir tencereye alın. Üzerine suyu ve tuzu ilave edin. Pirinç yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Ayrı bir kâsede, unu ve sütü iyice çırpın. Pirinç yumuşayınca, hızlıca karıştırarak unlu karışımı çorbaya ekleyin ve 10 dakika daha un kokusu gidene kadar kaynatın.
Yoğurt, su ve yumurta sarısını bir kâsede çırpın. Yoğurdun kesilmemesi için bir kepçe çorba suyunu yavaşça karışımın içine yedire yedire ekleyin. Böylelikle yoğurt karışımının sıcak çorba suyuna alışmasını sağlayın. Daha sonra yavaşça kaynayan çorbaya ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Bir sos tavasında yağı kızdırın, naneyi ilave ederek karıştırın. Ocaktan alıp çorbanın üzerine gezdirerek karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.
Not: Yoğurdu ilave ettikten sonra çorbayı çok kaynatmamalısınız. Aksi takdirde çorbanız kesilebilir. Yoğurdunuz çok tatlı ise 10 gram limon suyu ilave edebilirsiniz. Hafif ekşilik varsa limon kullanmanıza gerek kalmaz. Köy usulü süzme yoğurtla hazırlarsanız daha lezzetli olacaktır. Süzme yoğurdu yarı ölçü kullanmak yeterlidir. Yoğurtla çorba yapımı, Türk mutfağına has bir özelliktir. Çorbaya yayla ismi, yüksek yaylalarda otlayan sürülerin sütünden yapılan yoğurdun nefasetinden esinlenerek yakıştırılmıştır. Sıcak servis edilmesine rağmen üzerine son anda gezdirilen kuru naneli yağ sayesinde ferahlık da veren bu çorbanın tadını yaz-kış çıkarmak mümkün. Çorbadaki pirinç için bir gün önceden kalan pirinç pilavınızı kullanabilirsiniz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 17.01.2024
|
Yayla Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173181
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2023
194 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı mısır veya buğday
Sıvıyağ
Tuz
Terbiyesi için:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
Yayla çorbası için önce mısır ya da buğday hangisini kullanacaksanız tencereye alın. Sıcak su koyun. Üzerine 1,5 yemek kaşığı yağ gezdirin ve kaynamaya bırakın. O kaynarken siz terbiyeyi hazırlayın.
Bir kâsede terbiye malzemelerini karıştırın. Kaynayan mısırlı sudan bir kepçe alın ve terbiyenin içerisine dökün. Güzelce karıştırın. Ardından bu terbiye karışımını tencereye ilave edin. Yayla çorbasının püf noktası burasıdır. Kaynadıktan sonra tuzunu, nanesini ve pulbiberini atın, çorba hazır.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176297
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2024
165 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı pirinç
4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
1/2 limonun suyu
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı veya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı nane
Tuz
5-6 su bardağı su
Pirinci yıkayıp süzün ve 5-6 su bardağı suda iyice yumuşayıp kabarana kadar pişirin,
Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu ve unu güzelce çırpın,
Pirinçleri pişirdiğiniz sudan yoğurtlu karışıma azar azar ekleyerek çırpın,
Ilıttığınız yoğurtlu karışımı pirinçlere yavaş yavaş ekleyerek karıştırın,
Kısık ateşte 2-3 dk. sürekli karıştırarak kaynatıp tuzunu ekleyin ve altını kapatın,
Bir sos tenceresinde tereyağı veya sıvı yağı kızdırın,
Naneyi ekleyip karıştırın ve 20-30 sn. kavurup ateşten alın,
Karışımı çorbaya ekleyip karıştırın.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176963
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2024
228 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı pirinç
6 su bardağı su veya tavuk suyu
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
Tuz
Nane veya kuru nane (isteğe bağlı)
Pul biber veya kırmızı biber (isteğe bağlı)
Bir tencereye suyu veya tavuk suyunu alın ve kaynatın.
Kaynayan suya yıkanmış pirinci ekleyin ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Başka bir kapta yoğurdu ve unu iyice çırpın, homojen bir karışım elde edin.
Bu karışımı kaynayan pirinçli suya yavaşça ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın. Karışım kaynadıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin.
Başka bir tavada tereyağını veya sıvı yağı eritin. Eğer isterseniz içine biraz nane veya kuru nane ekleyebilirsiniz.
Çorbanın altını kapatarak yağlı karışımı çorbanın üzerine dökün.
Son olarak isteğe bağlı olarak üzerine pul biber veya kırmızı biber serperek servis yapabilirsiniz.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177219
Gönderme Tarihi: 08.Nis.2024
172 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 çay bardağı pirinç
1 litre su
1 büyük kase yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
Derin bir tencereye pirinci ve 1 litre suyu ekleyin. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Derin bir kaseye yoğurt, yumurta sarısı ve un ilave edip, çırpın. Çorbanın kesilmemesi için haşlanan pirinçli sudan bir kepçe alıp, yoğurtlu karışımın içine ekleyin. Bu sayede çorbanız kesilmeyecek. Isısını eşitlediğiniz terbiyeyi yavaş yavaş haşlanan pirinçlerin bulunduğu tencereye dökün ve bir taraftan karıştırmaya devam edin. En son tuz serpin. Bir taşım kaynadığında hemen tencerenin altını kısın. Yüksek ateşte çok kaynatırsanız çorbanız kesilir. Tavada zeytinyağıyla tereyağını kızdırın. İçine kuru naneyi ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Çorbanın içine ilave edip bir iki taşım daha kaynatın. Çorbanız hazır.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178924
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2024
36 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre su
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
Orta boy bir tencerede 1 litre suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine yıkanmış pirinçleri ekleyin ve pirinçler yumuşayana kadar haşlayın.
Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu iyice çırpın. Bu karışım, çorbanın terbiyesi olacaktır.
Pirinçler haşlandıktan sonra, kaynayan sudan bir kepçe alarak yoğurtlu terbiyeye yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırın. Bu işlem, yoğurdun kesilmesini önleyecektir.
Hazırladığınız terbiyeyi yavaşça tencereye ekleyin ve çorbayı sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Çorba kaynamaya başladığında tuzu ekleyin ve karıştırın.
Küçük bir tavada tereyağını eritin ve üzerine kuru naneyi ekleyerek kısa bir süre kavurun. Nane ve tereyağı karışımını çorbanın üzerine dökün ve karıştırın.
Çorbanız hazır! Sıcak olarak servis edin. İsteğe bağlı olarak, üzerine taze nane yaprakları veya kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179207
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2024
386 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı tepeleme un
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı limon suyu
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pul biber
6 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Çorbayı pişireceğiniz tencereye iki su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un ve iki yemek kaşığı limon suyunu ekleyip pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Bir yumurta sarısını da karışımın üzerine ekledikten sonra tekrar karıştırın.
6 su bardağı soğuk suyu üzerine ilave edin ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
Çorbanız kaynamaya başladığında yıkayıp süzmüş olduğunuz bir çay bardağı pirinci ekleyin ve tekrar kaynamaya bırakın.
Bu esnada ayrı bir tavada ikişer yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağını kızdırın.
Bir yemek kaşığı kuru naneyi de üzerine ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Hazırlamış olduğunuz yağı kaynamakta olan çorbanı üzerine döküp ardından pul biber ve tuz ekleyin.
Güzel bir şekilde karıştırın ve ocağın altını kapatın.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179213
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2024
32 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım çay bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı yoğurt
Tuz Sosu için:
2 yemek kaşığı yağ
Kurutulmuş nane
Pulbiber
Pirincimizi güzelce yıkıyoruz üzerine suyunu koyup haşlıyoruz. Yoğurdumuzu ve tuzu ayrı bir kapta çırpıyoruz. Yumuşayan pirincimizin suyundan azar azar yoğurda ekliyoruz .Ilıyana kadar sonra hepsini tencereye boşaltıp çırpıyoruz. Bir taşım yine kaynatıyoruz karıştırmayı bırakmadan altını kapatıyoruz. Tuzunu ilave ediyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Yağda pul biber ve naneyi kavuruyoruz çorbanın üstüne döküyoruz. Çorba ılıyana kadar kapağı kapatmayın yoksa çorba kesilir.
|
Yayla Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179221
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2024
45 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
4 su bardağı ılık su
Üzeri için;
Nane
Yumurta + yoğurdu tencerede altını açmadan iyice çırpın.
1 su bardağı ılık su+ 1 yemek kaşığı unu ezin tencereye koyun biraz piştikten sonra 3 su bardağı su ve pirinçleri atın kaynayana kadar karıştırın. (çabuk pişmesini istiyorsanız pirinçleri önceden bi 20 dk
ıslatabilirsiniz)
Nane ve tuzunu atıp 5 dk daha kaynatın.
|
|